14.5.06

Ιστορίες "αυτοπροσδιορισμού"

Το να προσδιορίσει – να ονοματίσει - κανείς σύνθετες κατηγορίες όπως έθνος, πατρίδα κλπ. είναι δύσκολη δουλειά και μάλιστα των «αρίστων». Θουκιδήδηδες, Ισοκράτηδες και τα ρέστα... Το να αναλίσκεται ο μέσος αδαής σε τέτοιου είδους πονήματα, οδηγεί σε «φαιδρότητες». Μία από αυτές είναι και του περίφημου «αυτοπροσδιορισμού».

Έχω την δική μου εμπειρία στο θέμα, όταν πριν χρόνια στην America σε μια προσπάθεια να πάρω από τα Αμερικανάκια παραπάνω λεφτά (από τα $20000 της assistantship! ο άπληστος...) αυτοπροσδιορίστηκα σαν

«εβραία, μαύρη, λεσβία» παγιδευμένη στο σώμα ενός «λευκού, χριστιανού, άνδρα»

εισπράττοντας αντί χρημάτων δικαίως(;) τον γέλωτα...

Για να ενισχύσω τον συλλογισμό σας επ’ αυτού, θα σας πω μια ιστοριούλα που διάβασα πριν αρκετά χρόνια (μην με ρωτήσετε πού, δεν θυμάμαι), για την προσπάθεια που έκαναν κάποιοι Αμερικανοί ανθρωπολόγοι, να διδάξουν σε μια χιμπατζίνα - Λούση την φώναζαν νομίζω – την νοηματική γλώσσα. Οι προσπάθειές τους είχαν επιβραβευθεί με την εκμάθηση καμιά 200-ριά λέξεων από την Λούση, αλλά και την ικανότητά της να παράγει ή ακόμα να «αλλάζει» λέξεις σύμφωνα με την δική της αντίληψη! Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω την αλήθεια της ιστορίας αυτής, αλλά έχει την σημασία της ως υπόθεση εργασίας και μάλιστα σε πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Συνεχίζω...

Η Λούση παρά την «λογική» επικοινωνία της (είναι ουσιαστικό το ότι δεν έβαλα «λεκτική») με τους ερευνητές, αδυνατούσε να «μεταφέρει τη γνώση» (ά ρε Λιακό) στους υπολοίπους της φυλής της! Ούτε καν στην μητέρα της και πολύ αργότερα στα παιδιά της... Άκαρπες οι άοκνες προσπάθειές της!

Ανάμεσα λοιπόν στα πειράματα που την είχαν υποβάλει κατά καιρούς, ήταν και αυτό που αφορούσε την ικανότητα κατηγοριοποίησης. Της έδωσαν δηλαδή μια σειρά φωτογραφιών ανθρώπων και ζώων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η φωτογραφία της καθώς και της μητέρας της και της ζήτησαν να ξεχωρίσει τα ζώα από τους ανθρώπους!


Η Λούση χωρίς σκέψη αυτοπροσδιορίσθηκε άνθρωπος!


Δυστυχώς εττεροπροσδιόρισε την μητέρα της ως ζώο!

7 σχόλια:

des είπε...

Το "δουλειά" των αρίστων μου άρεσε. Οι υπόλοιποι..ο καθένας μπορεί να λέει την αρλούμπα του, (μπανανο)δημοκρατία έχουμε.
Να ξεχωρίζουμε όμως αρίστους απο τους α(χ)ρίστους.

Greg είπε...

Τους ξεχωρίζουμε... όσο μπορούμε!

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Τους ξεχωρίζουμε, ναι συμφωνώ.
Γι'αυτό πήγα στο cowparade, να (τους) δω!!

J95 είπε...

Συμφωνώ με αυτό που λες, ας πούμε στη Μακεδονία έχουμε γύρω στους 200.000 απόγονους χριστιανών τούρκων και άλλους τόσους απόγονους σλάβων και βέβαια στο νότο γύρω στο 1.000.000 είναι απόγονοι αλβανών.

Όλοι αυτοί όμως θα σε σφάξουν στο γόνατο έτσι και υπονοήσεις ότι πιθανόν δεν κατάγονται από τον Περικλή ή έστω το Μεγαλέξανδρο[*](αυτοπροσδιορίζονται όχι απλά σαν Έλληνες, αλλά σαν πεντιγκρί Έλληνες) και επιπλέον ετεροπροσδιορίζουν τους πραγματικούς Αλβανούς, Τούρκους και Σλάβους στα ζώα.

Συμπέρασμα: χιμπατζήδες και εθνικιστές + δύσκολες λέξεις όπως (αυτο,ετερο)προσδιορισμός = ευτράπελα.

[*] παρόλο που ο ένας και βραχύβιος απόγονος που άφησε ο τελευταίος ήταν κατά το ήμισυ Πέρσης...

Stathis είπε...

@ j95

Και η σύγκριση των άλλων, των διαφορετικών, με ένα ζώο, έξυπνο μεν για ζώο,αλλά πάντως ζώο,είναι μνημείο τρόπου σκέψης. Αυτό είναι . Τη βρήκαν την απόλυτη αλήθεια. Αφού ένας χιμπατζής αυτοπροσδιορίζεται κάπως αλλόκοτα, δεν μπορεί, κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει και με τους "αλλόθρησκους" . ΟΚ. Καταλάβαμε.

Dipous Apteros είπε...

Κάποιοι εξ ημών λοιπόν, που ετεροπροσδιορίζουν κάποιους συμπατριώτες ως ζώα, βάσει της συμπεριφοράς τους, προτείνω να τους ετεροπροσδιορίζουμε ως Αλβανόσπορους, Τουρκόσπορους κλπ.

Αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση των γειτόνων και στην ταξινόμησή τους βάσει των ελατωμάτων τους (που είναι και ο μόνος τρόπος).

Οπότε όλοι αυτοί που αισθάνονται Έλληνες, θα βοηθηθούν ίσως και να συμπεριφέρονται ως Έλληνες.

Βάλτε τώρα που γυρίζει και σκεφτείτε ποιά συμπεριφορά είναι ελληνοπρεπής και ποιά όχι.

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Για τον J95
Για να'χουμε και μεις οι ...σποροι το βαθύτερο νόημα των λεγομένων σου, για πες μας (αν θες φυσικά)πως αυτοπροσδιορίζεσαι;