28.3.08

Παπαγαλίες

Και θέλει η "εταιρεία" να μας πείσει δια στόματος του Μάκη του εμποράκου, ότι το μοναδικό ελικόπτερο που στείλαμε "στον πόλεμο" την βραδυά των Ιμίων, είχε πλήρωμα όλη την "αφρόκρεμα" του στρατού. Έναν βαριά καρδιοπαθή τριαντάρη (μέ πολλά!!!! εμφράγματα) και έναν που ζαλιζότανε ο φουκαράς έχοντας προφανώς πετάξει μόνον στον simulator...

Ερευνάται η περίπτωση να είχαν και αιμορροΐδες!


SAVE THE PARROTS!

25 σχόλια:

Greg είπε...

Ο άλλος μεγαλοπαπαγάλος - έγκυρος "άνκορμαν" παπαγάλιζε για ένα πεντάλεπτο ότι ήταν μύθος ότι τόριξαν οι Τούρκοι, ενώ σχεδόν υπαινίχθη ότι όλο το πολεμικό επεισόδιο έγινε για να καλύψουν τις ευθύνες τους!!! Ποιές ευθύνες και ποιών φυσικά δεν μας εξήγησε, διότι παρέλκει! Στα χοντροειδή παραμύθια δεν μπαίνεις σε λεπτομέρειες...

Ανώνυμος είπε...

ma ksereis poso kseboleuoun oi aimorroides sto ka8isma?

Greg είπε...

Και προκαλούν vertigo!

Γι' αυτό την ξεφλουδίζουν την ντομάτα πριν την φάνε οι πιλότοι! :-D

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα Γκρεγκ. Οι φαεινές ιδέες τελειώνουν κάποτε. Δεν βλέπεις στο Χόλυγουντ; Μεγάλη κρίση. Παρά τα ειδικά εφέ, τα σενάρια είναι πλέον για κλάματα!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή 12.00 εξελίσεται η ξεφτίλα Μάκη και συνοδοιπόρων ομόσταυλων συνχρηματοδουμένων.

ange-ta είπε...

γρεγκ
όλα καλά;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Κρύβομαι... :-D

Θα σου γράψω!

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο Κρεμαστινού για τις zουγκλο-γνωματεύσεις Ταρζάν-Χατζηνικολάου.

Η ...καρδιολογική εμπλοκή των Ιμίων

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Τα Ιμια πριν από περίπου δέκα χρόνια έφεραν την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα ενός πολέμου με άγνωστες συνέπειες, ο οποίος ευτυχώς τελικά αποσοβήθηκε. Οι πρωταγωνιστές και οι τυχόν ευθύνες τους θα κριθούν από την Ιστορία. Η στήλη αυτή, άλλωστε, δεν είναι πολιτική αλλά αμιγώς επιστημονική. Κατά συνέπεια, δεν θα είχε κανένα λόγο να ασχοληθεί με το θέμα των Ιμίων εάν δεν υπήρχε καρδιολογική εμπλοκή.

Σε τηλεοπτική εκπομπή υποστηρίχθηκε ότι ο θάνατος του πιλότου του ελικοπτέρου που κατέπεσε το βράδυ των Ιμίων ήταν αποτέλεσμα καρδιακού επεισοδίου. Αυτό στηρίχθηκε στην ύπαρξη αθηροσκληρωτικών βλαβών (στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών) που προέκυψε από τη νεκροτομή του πιλότου. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια σειρά υποθέσεων με βάση τις οποίες πιθανόν να προηγήθηκε σπασμός των αρτηριών, λόγω του stress που είχε ο πιλότος, και ο οποίος τελικά οδήγησε σε αιφνίδιο θάνατο.

Το θέμα των στενωτικών βλαβών στις στεφανιαίες αρτηρίες του πιλότου του ελικοπτέρου δεν είναι ούτε περίεργο ούτε πρωτότυπο. Οι πρώτες, ανάλογες με τις βλάβες του πιλότου, στενώσεις των στεφανιαίων αρτηριών ανευρέθησαν στις καρδιές Αμερικανών στρατιωτών ηλικίας 18-28 ετών που υπηρέτησαν στο Βιετνάμ και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Ομως, επιστημονικά το θέμα δεν είναι καθόλου απλό.

Πρώτον: οι νεκτροτομικές βλάβες (μέγεθος των στενώσεων) δεν είναι ακριβώς οι ίδιες με τις βλάβες κατά τη ζωή, γιατί υπεισέρχεται ο παράγοντας του νεκρικού σπασμού και της έλλειψης του τόνου των αρτηριών που τις καθιστά φαινομενικά μεγαλύτερες.

Δεύτερον: και εάν ακόμα οι βλάβες ήταν μεγάλου μεγέθους, αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί οι πλέον επικίνδυνες βλάβες για να δημιουργήσουν αιφνίδιο θάνατο είναι οι μικρές, με πιθανότητα που πλησιάζει το 80% των περιπτώσεων.

Τρίτον: για να πιθανολογήσει επιστημονικά κάποιος την ύπαρξη εμφράγματος θα πρέπει ή να διαπιστωθεί νέκρωση στο μυοκάρδιο ή τουλάχιστον να περιγραφεί κατά τη νεκροτομή ρήξη μιας αθηροσκληρωτικής πλάκας και δημιουργία θρόμβου μέσα στην αρτηρία.

Τέταρτον: η πιθανότητα να προέρχεται ο αιφνίδιος θάνατος από παρατεταμένο σπασμό δεν μπορεί με τίποτα να αποκλειστεί. Ομως, αυτό κατ' ανάγκη δεν σχετίζεται με την ύπαρξη μεγάλων στενώσεων. Αλλωστε, ο αιφνίδιος θάνατος των νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών οφείλεται σε σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών χωρίς κατ' ανάγκη να ανευρίσκονται στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες τους. Ο σπασμός αυτός παρατηρείται σε μανιώδεις νεαρούς καπνιστές που καπνίζουν πάνω από δύο πακέτα τσιγάρα το 24ωρο. Αντίθετα, περιγράφεται σπασμός στο έντονο και παρατεταμένο ψυχοσωματικό στρες, χωρίς κατ' ανάγκη να υπάρχουν σημαντικές βλάβες. Ετσι, γνωστές προσωπικότητες με έντονο ψυχοσωματικό στρες, παρότι έπασχαν από σοβαρή στεφανιαία νόσο (πολλαπλές στενώσεις των αρτηριών), έζησαν και κυβέρνησαν τις χώρες τους χωρίς να διακόψουν τα καθήκοντά τους. Παράδειγμα κλασικό, οι τρεις Αμερικανοί πρόεδροι Αϊζενχάουερ, Τζόνσον και Κλίντον. Και οι τρεις έπασχαν από σοβαρή στεφανιαία νόσο και οι τρεις έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι τρεις συνέχισαν απρόσκοπτα τα στρεσογόνα καθήκοντά τους, βέβαια υπό θεραπεία. Ο πρόεδρος Κλίντον, μάλιστα, ήταν τελείως ασυμπτωματικός και καθημερινά έκανε τζόκινγκ. Ομως, αποδείχθηκε ότι είχε στενώσεις και στις τρεις στεφανιαίες αρτηρίες του, με όλα τα καρδιολογικά τεστ να είναι φυσιολογικά. Αυτό συμβαίνει γιατί παράλληλα με τις βλάβες η καρδιά δημιουργεί τη δική της παράπλευρη κυκλοφορία, η οποία συμβάλλει στο να παραμένει ο άρρωστος ασυμπτωματικός παρότι πάσχει από σοβαρή στεφανιαία νόσο.

Συμπερασματικά, κανένας δεν μπορεί να υπεραπλουστεύει την καρδιολογία και χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις να προσπαθεί να ερμηνεύσει σοβαρά καρδιολογικά συμβάματα. Αλλωστε, σήμερα η σύγχρονη καρδιολογία έχει όλες τις μεθόδους ώστε να απεικονίσει τις στενωτικές βλάβες των αρτηριών εν ζωή και να λάβει όλα τα αναγκαία θεραπευτικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο. Οσον αφορά τη ρεαλιστική πλευρά του θέματος, τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν στενωτικές αλλοιώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες τους χωρίς να έχουν κατ' ανάγκη συμπτώματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2008

ange-ta είπε...

για κάνε εξηγα?

ange-ta είπε...

Εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

πού πας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

τι σου συμβαίνει;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα! Πώς μας την αμολάς έτσι ρε κύριε;
Με ούτε κάν την δυνατότητα αποχαιρετηστηρίων εκ του πολυπληθούς κοινού ;

Μ

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό το απέφυγα, επειδή συγκινούμαι...

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον θα πετάγεσαι απο την "γειτονιά" που και που;

M

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσία σου πολύτιμη @Greg
η απουσία θα είναι αισθητή.
Ευχές για μια "ολική επαναφορά"
όποτε και όταν σε εμπνεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο τούτο πάλι! Χάσαμε τον Γκρεγκ! Τι γίνεται ρε παιδιά; Κανένα καλό νέο θα ακούσουμε;
Σεβαστή ΦΙΛΕ μας η απόφασή σου, εσύ γνωρίζεις καλύτερα, ελπίζουμε σε επάνοδό σου και να γνωρίζεις ότι απ' όσα έγραψες ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΟ!

doriforos είπε...

Greg σε διάβαζα συχνά τα τελευταία 2 χρόνια. Από τα λίγα ιστολόγια που γούσταρα. Γεια.

Ανώνυμος είπε...

Greg,
το ιστολόγιό σου είναι από τα αγαπημένα μου.Ελπίζω μία μέρα να επιστρέψεις και να το συνεχίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά με συγκινείτε πραγματικά!

Κάποια στιγμή θα επιστρέψω αλλά όχι ιστο-γράφων! Άλλωστε τώρα πιά υπάρχουν πολλοί και καλύτεροι!

Ευκαιρία λοιπόν να δοκιμάσουμε νέα κόλπα!

Κατάφερε και η Ντόρα να καταντήσει την λέξη blogger βρισιά... Με κοροϊδεύανε οι φίλοι μου στο σχολείο! :-D

ange-ta είπε...

Καλό πάσχα.

ange-ta είπε...

@ Greg

Μη μου χαλάς το χατήρι τώρα!!!

Θα με στενοχωρέσεις στον αιώνα τον άπαντα, μάλιστα θα με στεναχωρέσεις τόσο, ώστε να ασπρίσουν οι ρίζες των μαλιών μου.
Θέλεις να κυκλοφορώ με άσπρες ρίζες και άσπρα μαλιά;;;

Οχι δεν το πιστεύω, ότι θα μου κάνεις τόοοοοοσο κακό.

Α, τώρα το πρόσεξα. Μα το 74 - 75, είχες γενηθεί;;;;
Δεν το πιστεύω!

ange-ta είπε...

Συμπαράσταση στον Κούλογλου!
Μας κόβουν την πιο ωραία εκπομπή της τιβι.

ange-ta είπε...

Καλά ακόμα δεν βαρέθηκες τη σιωπή σου;;;;

Greg είπε...

@ αnge-ta

H σιωπή είναι το ζητούμενο!

Τώρα αν είμαι εξαγριωμένος και έμφορτος απόψεων για την κατάσταση δεν θα πείς τίποτα...

Θα ενημερωθείς συντόμως για μέθοδο διαδικτυακής εκτόνωσης! :-D

ange-ta είπε...

περιμένω εναγωνίως
μεχρι τοτε πολλά φιλιά

ange-ta είπε...

http://miadomatadenferneitinanoixi.blogspot.com/

su klepsane to sima