18.10.07

Η απειλή εναντίον της Ελλάδας.

Νομίζω ότι πράγματι είναι σωστό ότι η Ελλάδα σήμερα απειλείται. Ότι υπάρχει ένας κίνδυνος. Ότι υπάρχει ένα σχέδιο αναδόμησης των Βαλκανίων, στο οποίο κυριαρχικό ρόλο θα παίξει η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες από τη Βουλγαρία, τη Θράκη, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία. Όπου η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά απομονωμένη και δεν έχει ως σύμμαχο -από άποψη γεωπολιτική- παρά τους Σέρβους. Οι οποίοι Σέρβοι σε μια ορισμένη στιγμή είναι δυνατόν και αυτοί να υποταχθούν στην pax americana. Αντιστέκονται για την ώρα και η αντίστασή τους είναι θετική και εκμεταλλεύσιμη και από τη μεριά τη δική μας, αλλά όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και η Σερβία και η Ελλάδα τελικά με υποχωρήσεις δεν θα ενταχθούν σε μια pax americana κυριαρχούσα σ' ολόκληρα τα Βαλκάνια. Πρέπει αυτό να το έχουμε υπόψη μας και απέναντι σ' αυτό το πράγμα να υπάρχει μία αντίσταση. Η μορφή αυτής της αντίστασης δεν μπορεί να πάρει δυστυχώς το χαρακτήρα άμεσης κοινωνικής επανάστασης, στηριζόμενης στις εργατικές μάζες της Ελλάδας, οι οποίες θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Παίρνει, για την ώρα, το χαρακτήρα ενός εθνισμού. Αφύπνισης του εθνισμού.


Προσωπικά θεωρώ ότι είναι αναγκαία οι Έλληνες να αποκτήσουν μια συνείδηση του εθνισμού τους και να είναι έτοιμοι, όταν πρόκειται να γίνει μία περαιτέρω συρρίκνωση του λεγομένου εθνικού τους κορμού, να αντισταθούν. Να μην επαναλάβουν το έγκλημα, την αδυναμία, την προδοσία, τη δειλία που έδειξαν στο ζήτημα της Κύπρου. Δεν είμαι υπέρ μιας επανάληψης της Κύπρου και στην Ελλάδα. Δεν θεωρώ ότι είναι τίποτα το διεθνιστικό μία αδιαφορία πλήρης αν γίνει ή δεν γίνει και στην Ελλάδα κάτι παρόμοιο που έγινε στην Κύπρο. Μα με ποιο θάρρος μπορείς να λες ότι είσαι υπέρ των Κούρδων ή των Παλαιστινίων που ζητάνε μια πατρίδα κι όταν γίνει σ' ένα τμήμα δικό σου εισβολή, κατοχή, αλλαγή πληθυσμών και δημιουργείται δικό σου παλαιστινιακό ζήτημα, ποια στάση κρατάς απέναντι στην Κύπρο; Και ξεκινώντας απ' αυτά, ποια στάση πρόκειται να κρατήσεις αν συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα; Είναι σωστό ότι ο εθνισμός που είναι απαραίτητος, δεν είναι σε καμία αντίθεση με το διεθνισμό. Ο κάθε διεθνιστής έχει και μια ιδιαίτερη πατρίδα και είναι φυσικό την πατρίδα αυτή να την αγαπάει όχι περισσότερο από τις άλλες, αλλά τουλάχιστον το ίδιο.


Είναι φυσικό επίσης να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να έχει δράση επαναστατική, αν δεν δείχνει απέναντι στο λαό του μια συμπαράσταση. Σε ποιον κάτοικο της χώρας σου μπορείς να μιλήσεις και να πεις ότι σου είναι αδιάφορη η ιστορία της Κύπρου ή η επανάληψη της ιστορίας της Κύπρου αύριο και να νομίζεις ότι με τέτοια στάση μπορεί να 'χεις οποιοδήποτε δεσμό με το λαό σου για άλλες επιτεύξεις; Εάν δεν αφαιρέσεις από την αστική ηγεσία την υπεράσπιση του εθνισμού και την περάσεις στα χέρια της Αριστεράς, είσαι τελείως χαμένος σε οποιοδήποτε επαναστατικό σου παιχνίδι.


Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο)*



* Το κείμενο αποτελεί μέρος της εισήγησης του Μιχάλη Ράπτη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1994 από τα περιοδικά Convoy, Mατσακόνι και τον όμιλο «Πρωταγόρας», στο Πολυτεχνείο. Περιοδικό Convoy, τεύχος 18, Ιούνιος 1995.

7 σχόλια:

Heliotypon είπε...

'Εχω ακούσει πολλές φορές σχετικά με σχέδια κατάτμησης της βόρειας Ελλάδας και ανακατανομή εδαφών. Δεν ξέρω τα σχέδια των επικυριάρχων της Αμερικής (γιατί αν υπάρχουν δικά τους είναι), αλλά τα σχέδια αυτά είναι πολύ προσεχτικά και σοφά φτιαγμένα που όσο κι αν σκεφτούμε ενθικά, δεν θα μπορέσουμε να τα ανατρέψουμε. Δυστυχώς ζούμε σε εποχή παγκόσμιας κυριαρχίας μιάς υπερδύναμης που κάνει ότ,τι θέλει στον κόσμο και λογαριασμό δεν δίνει.

Greg είπε...

@ heliotypon

Δεν θα τόλεγα! Αυτό φυσικά θέλει η παγκοσμιοποίηση να κάνει τους λαούς να πιστέψουν, αλλά είναι τόσο "λίγοι" τελικά οι Αμερικάνοι, που ούτε ένα άθλιο Ιράκ δεν μπορούν να τιθασσεύσουν!

Είναι τόσο "λίγοι" που γλύφουν τους Τούρκους για το Κουρδικό, μην πώ γλύφουν και τους Κούρδους.

Απειλούν τους Ιρανούς και ο Αχμαντινεζάντ τους λοιδωρεί μέσα στην Αμερική.

Ένα Λάντεν ψάχνουν να βρούν και αδυνατούν 6 χρόνια τώρα... Αλλά τί λέω; Εδώ στη χώρα μας, που οι μισοί ντόπιοι και οι πλείστοι "εισαγόμενοι" κάτοικοι είναι ρουφιάνοι καθ' έξιν, τους "ρουκετάκηδες" της πρεσβείας δεν μπορεσαν 1 χρόνο τώρα να τους βρούν!!!! Τσάμπα οι κάμερες που παίρνανε φωτογραφίες κάτω απ' τις κουκούλες! Και κάνανε και "αντιστασιακό" τον Καρατζάφερο που πήρε έμμέσως το μέρος τους.

Οι Κύπριοι τους έκλασαν με το Ανάν. Τί έγινε;

Την Τουρκιά τα ίδια τους τα τσιράκια αρνούνται να την βάλουν στην ΕΕ.

Οι Λατινοαμερικάνοι (βλέπε Τσάβες) τους έχουν κάνει "ρόμπες".

ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΛΠΙΔΕΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ!

Αν σκεφτόμαστε σαν τους Συριζαίους βέβαια ας κατεβάσουμε τα ρολλά από τώρα και ας ρίξουμε το κλειδί στον υπόνομο. Να το βρίσκει κι' ο Αλέκος...

Γατος_με_απαλες_πατουσες είπε...

@ greg

άψογη επιλογή κειμένου και μάλιστα απο έναν 4διεθνιστή εκφρασμένη, λογική συνέπεια και καθαρό μυαλό δηλαδή δίδαξε ο Πάμπλο επι του θέματος. Αυτά τα προφανή είναι που αποτολμούν οι υπάλληλοι να μας "αποδομήσουν".

Να μην ξεχάσω σήμερα ήταν πολύ καλή η παρουσίαση του 1204, πάνω απο 2 1/2 ώρες αλλά άξιζε ... αν βρεθούν και οι εισηγήσεις θαναι ότι πρέπει, για φρόντισε Greg :-)

Μάρκος είπε...

Δεν ξέρω για ανακατανομή της Βόρειας Ελλάδας, αλλά για την Κύπρο το είδαμε, το ζήσαμε και ευτυχώς το γλιτώσαμε. Όχι προ δεκαετιών... προ τριετίας!

Greg είπε...

Καλημέρα σε όλους.

Θα προσπαθήσω, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, να εμφανίσουμε με κάποια podcasts ορισμένες εισηγήσεις, για διάφορα θέματα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς.

Νομίζω ότι διαχρονικά έχουμε να κερδίσουμε από κάτι τέτοιο.

εξαποδώ είπε...

Μπράβο greg για την επιλογή του κειμένου!
Έτσι, για να βλέπουν και να μαθαίνουν κάποιοι ότι το να είσαι ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ (και ο Πάμπλο είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους σ' αυτήν τη χώρα, που δικαιούται να προσφωνείται έτσι!) δεν σημαίνει ούτε ότι φοράς παρωπίδες ούτε ότι φτύνεις και σνομπάρεις τον λαό στον οποίο ανήκεις.

Nativist είπε...

@ heliotypon:
Ακόμη και αν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε το μοιραίο, δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ας πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας. Στ ο κάτω-κάτω της γραφής, θυμήσου την "Ιθάκη" του Καβάφη και τα λόγια του Ι. Μεταξά προς τους δημοσιογράφους την 30/10/40: "υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήση, έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει".

___________________________________

Εθνική Αφύπνιση σημαίνει...

Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, η μόνη ελπίδα επιβίωσης των εθνών, είναι (λογικά) ο εθνικισμός ή εθνισμός, όπως το έλεγαν παλαιότερα. Μία έννοια πολλαπλώς παρεξηγημένη και συκοφαντημένη.

@ Mάρκο:

Δεν βλέπεις πρόθεση "ανακατανομής της Β. Ελλάδας"; Εγώ βλέπω και ολοφάνερη: Θράκη, όπου οι αγάδες αλωνίζουν ανεμπόδιστοι σπέρνοντας μίσος στον μουσουλμανικό, τουρκογενή πληθυσμό και κατατρομοκρατώντας τον υπόλοιπο (Πομάκους και Αθίγγανους), ώστε να έχει "τουρκική συνείδηση". Βέβαια, με την βία δεν φυτεύεις του αλλουνού "πιστεύω", μάλλον το αντίθετο επιτυγχάνεις, αλλά βοηθά το κατά δύναμιν και το ελληνικό (ο Θεός να το κάνει) κράτος, που τους υποχεώνει να φοιτούν σε τουρκόφωνα σχολεία, δηλαδή τους εκτουρκίζει δια της βίας!!!!
Θεσπρωτία ("Τσαμουριά"). Περιττό να επεκταθώ, το πρόβλημα είναι γνωστό.
Δεν θα πω και Μακεδονία, αν και οι αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών δεν πρέπει να υποτιμώνται.
Η ΘΡΑΚΗ θα την "πληρώσει" πρώτη, μαζί με τα Κατεχόμενα της Κύπρου, σαν αντάλλαγμα για την μη εισβολή, ή τουλάχιστον περιορισμένης κλίμακας στον Ιράκ.