23.7.06

Ου να μου χαθείτε τομάρια!

Διάβασα την είδηση (καθυστερημένα) στο blog της Μαρίας Βέλλιου.

Έμεινα άφωνος! Έγινα έξαλλος!

Γιατί;

Διαβάστε το απόσπασμα από την Ναυτεμπορική...

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2006 20:28 - URL: http://www.naftemporiki.gr/

O Ιπποκράτης θεωρείται ο ιδρυτής της ιατρικής ως εμπειρικής επιστήμης που στηρίζεται σε αμερόληπτη παρατήρηση και περιγραφή των συμπτωμάτων των ασθενειών και σε μία κριτική διαγνωστική, χωρίς δεισιδαιμονίες.

Η ιστορική σημασία της ιπποκρατικής ιατρικής σχετίζεται κυρίως με την τοποθέτηση της ιατρικής δραστηριότητας κάτω από μία επιταγή υπευθυνότητας. Το όνομά του φέρει ο όρκος που δίνουν οι νέοι γιατροί στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους.

Προσοχή δεν ορκίζονται στον Ιπποκράτη, δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, με τον οποίο καθομολογείται η εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος πάνω σε ηθική βάση.

«Στο όνομα του Απόλλωνος ιατρού, του Ασκληπείου, της Υγείας, της Πανάκειας και όλων των Θεών ορκίζομαι και τούς κάνω μάρτυρες μου...». Κι αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι είναι δωδεκαθεϊστές οι γιατροί. Μπορεί να είναι άθεοι, αγνωστικιστές, χριστιανοί ορθόδοξοι, κόπτες, καθολικοί, προτεστάντες, ευαγγελιστές, ινδουιστές, βουδιστές, μουσουλμάνοι κ.α.

Υστερα από 2.500 χρόνια, στις 15 Μαρτίου 2006 την ώρα που οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας έδιναν τον όρκο του Ιπποκράτη μία απόφοιτη Μουσουλμάνα προέβαλε το αίτημα να ορκιστεί στο Κοράνι, όπερ και εγένετο. «Πρόκειται για την Αμετ Ογλού Χουμέιρα από την Ξάνθη, η οποία διατύπωσε με διακριτικότητα και ευγένεια το αίτημά της, που έγινε αποδεκτό εις επίρρωσιν του σεβασμού της ανεξιθρησκείας και της προτεραιότητας της προσφοράς στον άνθρωπο».

Τι σχέση έχει η ανεξιθρησκεία και η προσφορά στον άνθρωπο με μία παράδοση επαγγελματικού όρκου, μόνο οι διοικητικές αρχές του Πανεπιστημίου το γνωρίζουν. Τι είδους ενοχικές παραχωρήσεις είναι αυτές εν ονόματι μιας κακώς νοούμενης προοδευτικότητας; Εάν κόπτονται για την θρησκευτική ελευθερία, ας πρωτοστατήσουν για να αποκτήσουν οι εν Ελλάδι Μουσουλμάνοι επίσημους λατρευτικούς χώρους, κι ας αφήσουν την επιστήμη εκτός μεταφυσικής.

Ούτως ή άλλως η πανανθρώπινη αξία της προσφοράς στον άνθρωπο, τον οποίο υπόσχονται να υπηρετούν οι επιστήμονες γιατροί, ανεξαρτήτως ηλικίας, ασθενείας, αναπηρίας, καταγωγής, φύλου, εθνικότητας, φυλής, πολιτικής τοποθέτησης, κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων (Δήλωση Γένοβας 1948 και 1968), πρέπει να είναι συνειδητή απόφαση.



Σας "μάρανε" ο Χριστόδουλος κοθώνια!

Να την χαίρεστε την Ελλάδα σας!

Ξεχνάτε όμως ότι υπάρχει και η Ελλάδα μας...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια είναι η Ελλάδα που θα μεγαλουργήσει το 2024 -αν δεν κάνω λαθος.. ;-)

ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ

Stelios Frang είπε...

Μάλλον δεν είσαι ενήμερος! Δεν δίδεται από πολλών ετών πια ο κλασικός όρκος του Ιπποκράτη, αλλά ένας προσαρμοσμένος στα καθ' ημάς χριστιανικά. Κοίτα εδώ που γράφει στο ΑΠΘ ότι "Ο όρκος αυτός δεν δίδεται σήμερα, καταχωρείται όμως γιατί αποτελεί μαρτυρία...", αποφεύγει βέβαια να αναφέρει ποιος όρκος εκφωνείται: http://www.med.uoa.gr/orkoi.php
Εγώ πιστεύω ότι όλη η βαβούρα της αλλαγής δεν έγινε για να φύγει ο Απόλλων, αλλά επειδή ο πρωτότυπος όρκος αναφέρει παρακάτω: "θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν επιθυμούν να μάθουν, χωρίς μισθό". Ακούς εκεί, όχι μόνο μισθό θα πάρω αλλά και φακελάκι! Οπότε τον έκοψαν ολοσχερώς τον Ιπποκράτη και έφτιαξαν ένα νέο όρκο, του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζω! Ίσως αυτός ο "απόρρητος" όρκος που δεν αναγράφεται στη σελίδα του πανεπ. να έθιγε την μουσουλμάνα υποψήφια γιατρό και γι' αυτό θέλησε να διαβάσει έναν όρκο στον Μωάμεθ ή κάπου αλλού!

Με την ευκαιρία: Τι αξία έχουν αυτοί οι όρκοι? Ξέρετε να τηρούνται από κανέναν? Εκεί που σπούδασα εγώ δίναμε όρκο κατά την έναρξη της σπουδής ότι θα είμαι εργατικός, τίμιος και επιμελής... :-))

Greg είπε...

@ανώνυμο

Δυνατά και ΕΛληνικά!


@Μαύρο Γάτο

Φοβάμαι... έτσι που πάει το πράγμα, μην γίνει και υποχρεωτικός κάποια στιγμή ο όρκος στο κοράνι (τουλάχιστον σε τμήμα της λατρευτής μας χώρας!)


@sfranq

Οι όρκοι για πολλούς (όχι μόνο γιατρούς) γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων. Για ακόμα όμως πιο πολλούς είναι σημείο αναφοράς! Επειδή υπάρχουν, μπορούμε να τους επικαλούμαστε και να κάνουμε κουβέντα σήμερα! Όσο για τον "Ιπποκρατικό" όρκο συμφωνώ. Μάλιστα υπάρχει πρόταση μελών της Αμερικανικής Ιατρικής εταιρείας για ακόμη περισσότερη "βελτίωσή" του... Εδώ οι άνθρωποι πατεντάρουν τα γονίδια!...

Το θέμα είναι άλλο!
Ότι ένα κομμάτι της "σύγχρονης-Δημοκρατικής" χώρας μας θίγεται από κάθε τι μη Μουσουλμανικό και εμείς το ενθαρρύνουμε!!! Έναντι ποιάς λογικής και με ποιά συνέχεια;

Stelios Frang είπε...

@ Greg
Ότι ένα κομμάτι της "σύγχρονης-Δημοκρατικής" χώρας μας θίγεται από κάθε τι μη Μουσουλμανικό και εμείς το ενθαρρύνουμε!!! Έναντι ποιάς λογικής και με ποιά συνέχεια;

Υποψιάζομαι ότι θα υπάρξει συνέχεια σε πολλά επίπεδα, μέχρι να ξεπεραστούν οι ταπεινώσεις από την εποχή της "μπάρας", του αποκλεισμού των μη ελληνόφωνων και μη χριστιανών που τελείωσε μόλις πριν από 10 χρόνια. Εδώ "εκδικούνται" ακόμα υπερήλικες αριστεροί για την ήττα στον εμφύλιο, αυτοί που τα έζησαν πρόσφατα δεν θα αντιδράσουν? Μπορεί για μερικούς να μην δικαιολογούνται, αλλά εξηγούνται τα πράγματα.

Και τελικά, οι λευκοί Αμερικάνοι ποτέ δεν δέχτηκαν ότι η συμπεριφορά τους ήταν καταπιεστική και ρατσιστική έναντι των μαύρων. Θεωρούσαν ότι από σύμπλεγμα κατωτερότητας θέλανε οι νέγροι να κάθονται στις "θέσεις των λευκών" στα λεωφορεία...

Κάπου διάβασα ότι στην ορκωμοσία των αποφοίτων παίρνει μέρος και παπάς, ο οποίος κάνει αγιασμό και άλλα μαγικά! Αν είναι έτσι, πολύ καλά έκανε η δεσποινίς και δεν δέχτηκε να ορκιστεί. Εγώ θα δήλωνα βουδιστής και θα ζητούσα να έρθει ο αντίστοιχος ιερωμένος αυτής της θρησκείας, έτσι για την πλάκα μου!

Φειδίας είπε...

Εἶχε γίνει μεγάλη φασαρία πρὸ μηνῶν γιὰ αὐτὴν τὴν ὑπόθεση. Ἀφοῦ, νὰ φανταστεῖς, τοὺς εἶχε κράξει ἀκόμη καὶ ὁ «πολυπολιτισμικὸς» Βαλλιανάτος!

Φειδίας είπε...

Βεβαίως, δὲν εἶναι οἱ μουσουλμάνοι οἱ πρῶτοι ἀσελγήσαντες ἐπὶ τοῦ ὅρκου τοῦ Ἱπποκράτους. Προηγήθησαν δυτικοί τινες, οἱ ὁποῖοι τροποποιοῦν καταλλήλως τὸν ὅρκο, προκειμένου νὰ μποροῦν ἐλευθέρως νὰ θανατώνουν θανατοποινίτες, ἀγέννητα βρέφη καὶ ἀσθενεῖς μὲ ἀνίατη ἀσθένεια ἤ νὰ κάνουν σὲξ μὲ τοὺς ἀσθενεῖς τους. Ἰδού:

"According to a 1993* survey of 150 U.S. and Canadian medical schools, for example, only 14 percent of modern oaths prohibit euthanasia, 11 percent hold convenant with a deity, 8 percent foreswear abortion, and a mere 3 percent forbid sexual contact with patients―all maxims held sacred in the classical version"

Καὶ σχετικὸ τοῦ BBC

Ἀλλά, ὅλοι αὐτοὶ μιλοῦν γιὰ τροποποιήσεις, μόνον, στὸν ὅρκο. Μετὰ δυσαρέστου ἐκπλήξεως πληροφοροῦμαι ἀπὸ τὸν sfrang ὅτι ἐμεῖς οἱ.... θεματοφύλακες τῆς Ἑλληνικῆς κληρονομιᾶς, καταργήσαμε τὸν ὅρκο τοῦ Ἱπποκράτους ἐντελῶς! Ποιοὶ «προοδευτικοὶ» «ἐκσυγχρονιστὲς» εἰσηγήθηκαν καὶ ἀπεφάσισαν αὐτὸ τὸ ἀνοσιούργημα; Ποὺ καὶ ἁπλῶς γιὰ λόγους συμβολικοὺς θὰ ἔπρεπε νὰ δίδουμε τὸν ὅρκο χωρὶς νὰ ἀλλάζουμε οὔτε ἕνα ἰῶτα;

Φειδίας είπε...

Καὶ ἄλλα δύο, μιὰ καὶ τὰ ἔχω πρόχειρα ἀπὸ παλιά:

Ο Όρκος του Ιπποκράτη ενοχλεί τους εμπορογιατρούς!

«Μνημείο της κλασσικής αρχαιοελληνικής γραμματείας με υψηλό νοηματικό περιεχόμενο, που εκφράζει ολοκληρωμένη φιλοσοφία» χαρακτήρισε τον όρκο του Ιπποκράτη ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Ιπποκρατικού Όρκου καθηγητής κ. Σακελλάρης Καρπάθιος σε εκδήλωση που έγινε στη Κω.

Ο Ιπποκράτης. Μαθητή του …Χότζα τον παρουσιάζουν οι Τούρκοι, ενώ ο όρκος του ενοχλεί τους "εμπορογιατρούς" των ΗΠΑ.


Ἀπὸ τὰ πρακτικὰ τῆς Βουλῆς

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2005
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής):
Αφορμή της ιδιαιτέρας αυτής τοποθετήσεως μου δίδει το άρθρο 2, «η άσκηση της Ιατρικής ως λειτουργήματος». Το άρθρο 2, όπως προσδιορίσθηκε από τον συντάκτη του, το οποίο υποστηρίζει ο Υπουργός κ. Κακλαμάνης και οι συνεργάτες του, σαφώς καθορίζει ότι «ο ιατρός τηρεί τον Όρκο του Ιπποκράτη». [...] Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ υποχρέωσή μου να καταθέσω τον Όρκο του Ιπποκράτη για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά, όρκο τον οποίο εμείς οι παλαιότεροι -αλλά συνεχίζεται και σήμερα- σε ειδική τελετή αναπαριστούσαμε στο Ασκληπιείο της Κω [...] Θέλω να προτείνω να αναληφθεί μία εκστρατεία «στηρίξεως» του όρκου από τον ιατρικό κόσμο και όχι μόνο της χώρας μας καθόσον δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας μόνον ο Όρκος του Ιπποκράτους. Στην τελετή που προανέφερα μετέχουν ιατροί από όλον τον κόσμο. Όταν δε οργανώθηκε η Ολυμπιάς της Ιατρικής εις το Ασκληπιείον της Κω, προσήλθαν και μετέσχον σε αυτήν, κύριοι συνάδελφοι, γιατροί μεταξύ των οποίων τέσσερις είχαν βραβείο Νομπέλ. [...]

Greg είπε...

@ Καλλίμαχος

Καλημέρα!

Ευχαριστώ για τα τόσα πληροφοριακά!

Έγινα ακόμη πιο πολύ "Τούρκος"! Τα παληκάρια οι φοιτητές της Ιατρικής δεν άκουσα να κάνουνε κουβέντα.

ΥΓ. Γράψε και τίποτα στο μπλογκ. Μπαίνω και ξαναμπαίνω αλλά...

Ecumene είπε...

Mηπως αυτό θα σε εκνευρίσει περισσότερο;;;;

BK είπε...

Όλα στο βωμό υπέρ του φακέλου με τα μετρητά. Ας αλλάξει εντέλει ο όρκος και να μπει η λέξη "χρήμα". Υποκριτές!