3.7.06

Ποιό θα είναι το "Ευρωπαϊκό σχέδιο" της Ντόρας για το Κυπριακό; Μια πρόβλεψη!

Τσαμπουκαλεύεται η Τουρκιά τον τελευταίο καιρό. Και εισπράττει λέει αυστηρές δηλώσεις από τους Ευρωπαίους. Ψάχνω στις ξένες εφημερίδες και δεν βρίσκω σχεδόν τίποτα! Στις ντόπιες όμως χαμός... Λες και σύμπασα η οικουμένη έχει επικεντρωθεί στο θέμα! Η Καθημερινή της Κυριακής μάλιστα γράφει για την πιθανή λύση:

Αυτό αφήνει ένα τρίτο σενάριο: Να επιχειρηθεί η υλοποίηση της διεξόδου, που η ίδια η Τουρκία έχει προσφέρει: το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων με αντάλλαγμα την επικύρωση από την Ε.Ε. του κοινοτικού κανονισμού περί απευθείας εμπορίου κατεχομένων – Ενωσης. Ωστόσο, επίσημη θέση της Ε.Ε. είναι ότι για να γίνει αυτό πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει την Αμμόχωστο (πλην της τουρκικής συνοικίας της) στην Κυπριακή Δημοκρατία και όλο το τουρκοκυπριακό εμπόριο με την Ε.Ε. να διεξάγεται υπό καθεστώς συνδιαχείρισης από το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Πότε τέθηκε η πρόταση αυτή και ποιά ήταν η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς (τότε μια και σήμερα τα δυό αυτά δεν πάνε μαζί...);

Η πρόταση λοιπόν κυρίες και κύριοι είναι αυτή! Η τέως πρόταση Γκιούλ! Που τότε έφαγε μαύρο δαγκωτό και σήμερα η Καθημερινούλα το βλέπει σαν εφικτό μάλλον και μετατρέπει μάλιστα κάποιες από τις προτάσεις του σε τωρινές(...) "παραχωρήσεις" προς την επίσημη (από πότε;) θέση της EU!

Η πραγματικότητα κατά τη γνώμη μου είναι, ότι "προετοιμαζόμαστε" γλυκά-γλυκά για το προαναγγελθέν νέο "Ευρωπαϊκό" σχέδιο της dora, με την υδατογραφία του Α(υ)νάν τυπωμένη στο χαρτί... Όχι ότι θα το δεχθεί ο Τάσσος. Αυτό τους είναι αδιάφορο!

Το γιατί ανακοινώθηκε (παρά την Κυπριακή αντίθεση) η κατάθεσή του, το έχουμε εξηγήσει. Το ποιό θα είναι δεν είχαμε πεί!

Πού το ξέρουμε λοιπόν ότι θα είναι μέσες - άκρες το παραπάνω;

Νά γιατί! [1], [2], [3],

Σας παρακαλώ θερμά! Κάντε τον κόπο να τα διαβάσετε προσεκτικά. Δεν είναι μεγάλα!

Σημειώστε τις ημερομηνίες δημοσίευσης!

Θυμηθείτε τι λένε σήμερα οι πρωταγωνιστές.

Κρατήστε στο νού σας την στάση του Μολυβιάτη επ' αυτού, καθώς και το γεγονός ότι αμέσως μετά "άρχισε τα μπάνια" (η κουφάλα και μείς ξεροψηνόμαστε...).

Έχετε και την σοφία του επι πλέον εξαμήνου σκέψης και γνώσης των εξελίξεων.

Παρατηρήστε ότι όλη η κινητικότητα της εποχής κατέληξε σε σιωπή! Εκτός αν όλοι αυτοί οι "σπουδαίοι" σαχλαμαρίζανε, ταξιδεύανε για πλάκα, κάνανε δημόσιες σχέσεις τόσο καιρό...


Δεν γίνονται αυτά στην παγκόσμια διπλωματία!


Τί άλλο θέλουμε λοιπόν dora μου, για να πιστέψουμε ότι απλά αποφασίσθηκε να αλλάξει ο salesman;

5 σχόλια:

Stathis είπε...

Από το BBC(http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5128786.stm):

"The other great challenge for the Finnish presidency is the size of the European Union and what happens to negotiations with Turkey, which has been told it must recognise Cyprus.

Mr Tuomioja said that if Turkey didn't allow Cypriot shipping and aircraft into its ports and airports by the end of the year "it may endanger the continuation of negotiations... that is not a threat but noting the facts."

Υπονοείς πως δεν έγιναν οι δηλώσεις του Φινλανδού ΥΠΕΞ, αλλά τις κατασκεύασε ο Ελληνικός τύπος;

Greg είπε...

Γράφω: "σχεδόν τίποτα"

Που σημαίνει ότι και οι δηλώσεις έγιναν (μάλιστα το CNN τις αναπαρήγαγε) και φυσικά δεν τις αρνούμαι.

Άλλο όμως τα 10 δευτερόλεπτα αναφοράς(και μην μου πείς ότι η Ευρώπη δεν νοιάζεται και πολύ για την Τουρκία-ολόκληρο ευρωσύνταγμα χάθηκε και γι΄αυτή...) και άλλο τα μισά δελτία ειδήσεων (που θάταν ολόκληρα αν δεν υπήρχε ο Άλεξ και οι Παν/κες κινητοποιήσεις).

Σου θυμίζω ότι τον Ιούλιο (τώρα δηλαδή) ξαναρχίζουν συνομιλίες... Με Ελλάδα - Κύπρο χωρίς ενιαίο δόγμα.

Stathis είπε...

Η δήλωση του ΥΠΕΞ της Φινλανδίας είναι σαφής. Λογικό δεν είναι όμως να ενιαφέρεται ο ελληνικός τύπος περισσότερο από τον αγγλικό για παράδειγμα;

Greg είπε...

Μου φαίνεται ότι σου διαφεύγει το θέμα!

Το μελλοντικό σχέδιο της Ντόρας...

Όσο για το αν είναι λογικό να αναφέρονται "οι άλλοι" με δυο γραμμές; Επαναλαμβάνω. Ολόκληρο ευρωσύνταγμα χάθηκε και λόγω Τουρκίας!

Stathis είπε...

Μα greg το λες μόνος σου. Δε μου διαφεύγει το θέμα . Αλλά το θέμα είναι "Το μελλοντικό σχέδιο της Ντόρας..."

Αν βγεις αληθινός ή οχι θα το κρίνει ο χρόνος. Τι να πω εγώ. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να σχολιάσω τις υποθέσεις και τα σενάριά σου.

Αλλά ξεκινάς από κάπου το συλογισμό σου. Από ένα χθεσινό γεγονός.
Η αλήθεια είναι πως δεν παρακολουθώ τα ξένα δελτία ειδήσεων.
Και δεν ξέρω πόσο χρόνο αφιερώνουν καθημερινά στη Τουρκία,για να κάνω συγκρίσεις. Πάντως στο site του BBC ήταν είδηση. Αυτό λέω.
Στην Ελλάδα πάλι, όποτε υπάρχει θέμα ελληνοτουρκικό , πάντα του αφιερώνεται χρόνος στα δελτία. Με σωστές ή λάθος αιτιάσεις.