12.7.06

Ο μύθος των μεταναστών στην οικονοµική βιωσιµότητα του ασφαλιστικού συστήµατος.

Είναι θέμα λίγου χρόνου πριν αρχίσει σοβαρά (γιατί μέχρι στιγμής ασχολούνται επιδερμικά και λίγοι) η συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών. Τα θέματα αυτής της υφής, πρέπει να προσεγγίζονται με ειλικρίνεια. Με ξεκάθαρες εικόνες της πραγματικότητας. Γιατί η αποκάλυψη της οιασδήποτε εξαπάτησης του κόσμου που έγινε με διάθεση για ωραιοποίηση της πραγματικότητας, οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιθανόν θέλουν να προωθήσουν οι υποστηρικτές των μύθων. Και την πληρώνουν τελικά οι πλέον αδύναμοι!

Ένας από τους μεγάλους σχετικούς μύθους είναι και αυτός της σωτηρίας των ασφαλιστικών ταμείων. Προωθείται χρόνια απ' όλους τους υποστηρικτές των δουλέμπορων μεγαλοκεφαλαιούχων, για να διασκεδάσουν έτσι την εργασιακή και ασφαλιστική πίεση που αισθάνεται το πόπολο. Πίεση που αποδίδεται και στους παράνομους μετανάστες. Τα χρόνια περνάνε (15 συναπτά πλέον) και όμως τα πράγματα σφίγγουν όλο και περισσότερο. Σωτηρία δεν βλέπουμε.

Τί φταίει;

Γράφει στην Ημερησία ο Mάρτσιν Σζταντέρα Πολωνός δημοσιογράφος.

Aπό ότι κατάλαβα η παρα-οικονομία και η παράνομη απασχόληση είναι εξαιρετικά διαδεδομένη τόσο για τους Πολωνούς όσο και για τους Έλληνες. «H Eλλάδα είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να δουλέψεις παράνομα και όμως να έχεις ασφάλιση», μου είπε ο Mάρεκ, που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στην Eλλάδα. Bάσει των εκτιμήσεων της πολωνικής πρεσβείας, περίπου 3.500 από τους 40.000 Πολωνούς που εργάζονται στην Eλλάδα είναι δηλωμένοι στο IKA.
Κάτω από το 9% δηλαδή των διαβιούντων εδώ, που λαμβάνουν όμως και πρέπει να λαμβάνουν περίλθαψη, εκπαίδευση κλπ! Το βλέπετε αυτό σαν ενίσχυση των ταμείων; Εκτός αν μιλάμε για τα ταμεία των 5 νταβατζήδων κατά Καραμανλή.

Μήπως όμως η επίσημη τεχνοκρατική άποψη διαφοροποιείται;

Διαβάζουμε:
Σε συγκεκριµένες περιπτώσεις, η ελληνική κοινή γνώµη έχει δεχθεί επίµονες απόψεις, σύµφωνα µε τις οποίες, η «σωτηρία» του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης (και ειδικότερα η «σωτηρία» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) µπορεί να αναζητηθεί και να δια­σφαλιστεί µε την περαιτέρω ένταξη των οικονοµικών µεταναστών σ’ αυτό. Οι αναλογιστικές µας µετρήσεις δεν επαληθεύουν την προβαλλόµενη υψηλή σηµαντικότητα των εκτιµήσεων αυτών, στο οικονοµικό, τουλάχιστον, σκέλος τους.

Αναλυτικότερα:

Από την κατανοµή του συνόλου των ενεργών ασφαλισµένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκύπτει, ότι, το 81,9% είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών και εξ αυτού το 58,2% είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ, από την διαγραµµατική απεικόνιση της ηλικιακής πυραµίδας των Ελλήνων ασφαλισµένων (και ακόµη περισσότερο, των ελληνίδων) φαίνεται, σαφώς, η «ηλικιακή ανάσα» (που µετατρέπεται και σε ανάλογη «οικονοµική ανάσα») που παρέχει στο σύστηµα, η ουσιώδης απόκλιση των ηλικιών της πλειοψηφίας των ασφαλισµένων από τις κρίσιµες ηλικίες συνταξιοδότησης.


Είναι, όµως, εµφανές, ότι, η εικόνα που παρέχει η ηλικιακή πυραµίδα ανδρών και γυναικών βελτιώνεται σηµαντικά, αν προσθέσουµε και τους αλλοδαπούς (άνδρες και γυναίκες).

Η περαιτέρω διερεύνηση, όµως, του θέµατος αποκαλύπτει, ότι, η επερχόµενη βελτίωση της ηλικιακής πυραµίδας, µε την προσθήκη και των µεταναστών ασφαλισµένων κατά ηλικία, δεν επιφέρει ανάλογα αποτελέσµατα και στον οικονοµικό τοµέα.

Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί:
  • στις ολιγότερες ηµέρες εργασίας που πραγµατοποιούν οι µεταν­άστες έναντι των Ελλήνων, σ’ όλες τις ηλικίες (14,17 έναντι 17,64 των Ελλή­νων, κατά µέσο όρο) αλλά και
  • στους χαµηλότερους µέσους µισθούς που απολαµβάνουν οι µετανάστες έναντι των Ελλήνων (είναι άξιο παρατήρησης, ότι, οι αλλοδα­ποί απολαµβάνουν υψηλότερους µέσους µισθούς έναντι των Ελλήνων, µόνο µέχρι την ηλικία των 25 ετών.
Με βάση τα αποτελέσµατα των µετρήσεων αυτών, µπορούµε να προχωρήσουµε στη συναγωγή του συµπεράσµατος, ότι, ένας έλληνας ασφαλισµένος δεν ισοδυναµεί, από την άποψη του καταβαλλόµενου ύψους εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, µε ένα οικονοµικό µετανάστη ασφαλισµένο και ότι, κατά συνέπεια, η άποψη που υποστη­ρίζει ότι η οικονοµική συµµετοχή των ασφαλισµένων µεταναστών στα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι ανάλογη µε τον αριθµό τους, δεν ανταποκρίνεται στην κοινωνικοασφαλιστική πραγµατικότητα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ποιός τα λέει αυτά;

Μα το ΙΝΕ-ΓΕΣΕΕ στην έκθεση του 2005, κεφάλαιο 10, παράγραφος 10.3

Αν σ' αυτό προσθέσουμε και το γεγονός, ότι όλοι αυτή η φουρνιά μεταναστών θα συνταξιοδοτηθεί μαζικά το διάστημα 2025-2030 (λόγω ηλικιακής κατανομής), χαιρέτα τη την σύνταξη που ονειρεύτηκες!

Τα ίδια έλεγα και πριν 1 χρόνο όταν οι εφημερίδες της Παγκοσμιοποίησης είχαν απεκδυθεί τεράστιο αγώνα παραπληροφόρησης τρομαγμένες από το Ευρωσυνταγματικό ΟΧΙ. Η αίσθησή σας είναι ότι βελτιώθηκε η αποδοχή του είδους της μετανάστευσης που προσπαθεί να επιβάλει με τα αλληλοδιάδοχα και μη εφαρμοσμένα νομοσχέδια το κονκλάβιο; Εγώ πιστεύω ότι χειροτερεύουν τα πράγματα και η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί.

Για ν' αποφασίσουμε με το χέρι στην καρδιά πλην όμως νηφάλια!

6 σχόλια:

artfarted είπε...

Για τις μελέτες που συμπεραίνουν ότι αν παταχθεί η εισφοροδιαφυγή το ασφαλιστικό παύει να είναι πρόβλημα, τι λες;

Anyway, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. 1. Η ανεργία. 2. Το γεγονός ότι μόλις ο μισός οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας ανήκει στο εργατικό δυναμικό 3. Η γραφειοκρατία 4. Η κακοδιοίκηση κλπ.

Είναι αργά και δεν αντέχω να γράψω περισσόταρα αλλά κάθε ένα από τα παραπάνω προκαλέι στρεβλώσεις και αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Και άλλα πολλά. Αλλά δεν ανησυχώ. Ας πεθάνω πιό νωρίς :-]

- είπε...

Το κείμενό σου δεν αποδεικνύει ότι οι μετανάστες δεν αποτελούν ανάσα για το ασφαλιστικό. Αποδεικνύει ότι μόνη η απασχόληση των αλλοδαπών δεν αρκεί για τη σωτηρία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αν δεν διασφαλίζεται η παράλληλη καταβολή εισφορών γι' αυτήν. Συνεπώς δεν είναι μύθος ότι η απασχόληση των αλλοδαπών μπορεί να στηρίξει τα Ταμεία. Είναι μισή αλήθεια: πρέπει να συνοδεύεται από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, το γεγονός ότι η εισροή εισφορών δεν είναι ανάλογη με την ηλικιακή παρουσία τους στο εργατικό δυναμικό δεν ακυρώνει ότι η ασφάλισή τους αποτέλεσε ανάσα για τα Ταμεία. Το ότι θα μπορούσε (για διάφορους λόγους) η συμβολή τους να είναι καλύτερη, δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική.

Άλλωστε, ο νομοθέτης φροντίζει έτσι ώστε στις κατά καιρούς μαζικές νομιμοποιήσεις τους πρώτη (εισπρακτική) προϋπόθεση την οποία καλούνται να πληρώσουν να είναι η καταβολή ενσήμων στα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεύτερη, η καταβολή παραβόλων στο ίδιο το Κράτος, πολλές φορές ξανά και ξανά.

Greg είπε...

Δυστυχώς ο blogger αντιμετωπιζει προβλήματα! Έτσι κάποιες βελτιώσεις του κειμένου που προσπάθησα να κάνω 1' μετά την πρώτη δοκιμαστική δημοσίευση δεν μπορούν να αποθηκευθούν! Τέλος πάντων δεν είναι κάτι τόσο ουσιαστικό για το περιεχόμενο.

@ artfarted

Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής είναι παλιό και γνωστό θέμα. Δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Γι' αυτό ως κοινός παράγων βγαίνει εκτός παρενθέσεως! Γενικά δεν ισχυρίζομαι ότι φταίνε η μετανάστες για το χάλι. Μύρια όσα ευθύνονται. Είμαι σαφής στο ότι ο μύθος είναι, ότι οι φουκαράδες θα σώσουν τα ταμεία.

@ eleni fergadi

Δεν ασφαλίζονται γιατί όλο το σύστημα της ψυχοπονιάρας τάχα μου της ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας, καθώς και τα αλλεπάληλα νομοσχέδια με τις "παρατάσεις" τους, είναι το σωστό πλαίσιο για το δουλεμπόριο.
Φυσικά κάθε θέση ανειδίκευτου και χαμηλόμισθου που καλύπτεται από ένα "λάθρο" , κάποτε ανήκε σε κάποιον που απαιτούσε και είχε πετύχει πλήρη ασφάλιση. Κάτι που δεν βόλευε την εργοδοσία (δικαίως ίσως) και οδήγησε στο σημερινό χάλι που θυμίζει αρχές του περασμένου αιώνα... Για να ευνοηθούν οι δείκτες του Σημίτη και τον επιγόνων του.
Τα έχω ξαναπεί παλιότερα εδώ κι' εδώ

@ netepen

Τα ίδια όπως παραπάνω. Η μόνη διαφορά είναι ότι θεωρώ τους μετανάστες (τα αφεντικά τους αν προτιμάς) μάλλον αίτιο επιβάρυνσης παρά το αντίθετο για τα ταμεία με τον τρόπο που ενσωματώνονται στο εργατικό δυναμικό. Γι' αυτό και το ψέμα θα δημιουργήσει (ήδη δημιούργησε) κύμα ρατσισμού. Και δεν είμαστε Αμερική εδώ. Που δεν μπορεί ούτε αυτή τελευταία να αντιμετωπίσει το θέμα. Που ποσοστιαία είναι πρωνυχίδα γι' αυτήν .

- είπε...

Η θέση σου ότι στη θέση κάθε απασχολούμενου αλλοδαπού ή λαθρομετανάστη απασχολούνταν παλιότερα Έλληνας, ο οποίος πετύχαινε την ασφάλισή του δεν είναι καθόλου ακριβής. Πρώτον διότι αλλοδαποί απασχολούνται και εκεί όπου παλιότερα δεν απασχολούνταν προσωπικό ή σε αριθμούς μεγαλύτερους απ' ό,τι πριν και δεύτερον διότι - όπως και ο ίδιος λες - η εισφοροδιαφυγή αφορά και την απασχόληση των ημεδαπών και μάλιστα (και) αυτή έφερε τα ασφαλιστικά μας ταμεία στο χάλι που βρίσκονται.

Επίσης, πώς τεκμηριώνεις ότι οι μετανάστες είναι αιτία επιβάρυνσης των ταμείων; Ότι η συνεισφορά τους είναι μικρότερη από αυτήν που θα μπορούσε να είναι, ΟΚ. Επιβάρυνση γιατί;

Τέλος, φοβάμαι πως συγχέεις τους μετανάστες με τους λαθρομετανάστες.

Greg είπε...

Η θέση μου είναι απλή. Οι νταβατζήδες δια των πολιτικών τους ανδρείκελων μας "φοράνε" εδώ και 15 χρόνια τη λαθρομετανάστευση (στο άθλιο επίπεδο που θέλουν να την κρατάνε για ευνόητους λόγους...) προπαγανδίζοντας ότι θα μας σώσουν τα ταμεία. Αυτό είναι ψέμα. Όχι μόνο δεν συνεισφέρουν, αλλά κολλώντας 14 ένσημα ένας από κάθε 6-μελή συνήθως οικογένεια προστατευομένων και μέχρι να συμπληρώσουν το minimum των 150 ανά έτος, επιβαρύνουν το ασφαλιστικό τελικά. Που για το χάλι του βέβαια δεν είπα ότι ευθύνονται.

Το ψέμα αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό θα έχει σαν αντίδραση ρατσισμό κατά αυτών που δεν φταίνε συνειδητά τουλάχιστον. Διότι θα κληθούν να το πληρώσουν αυτοί που δέν κονόμησαν από τους λάθρους. Μέχρις εκεί.

Οι αλλοδαποί είναι στην πλειψηφία τους λαθρομετανάστες και εκεί είναι το πρόβλημα. Έχουν φτάσει δε τέτοιους αριθμούς που δύσκολα τους μετατρέπεις σε νόμιμους. Άσε που είναι φανερό ότι δεν συμφέρει τους νταβατζήδες!

Ανώνυμος είπε...

“ΣΚΛΑΒΟΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΑΧΙΡ ΜΙΤΣΙ!


Αφήστε, ρε παιδιά, τους σκλάβους ελεύθερους να φύγουν. Ή μήπως τους ... αρέσει η "σκλαβιά" και μένουν; Μπα, αποκλείεται!