21.10.07

Το Μακεδονικό, αφύπνιση και μικροεθνικισμός

Ενώ έχουμε "αράξει" γεμάτοι περηφάνεια... εκεί που μας έχουν γραμμένους οι γυφτοσκοπιανοί (ο χαραχτηρισμός αποδίδεται πλέον από τον γράφοντα με καθαρά φυλετικά κριτήρια κάτω από μια έξαρση μισαλλοδοξίας...), καθώς η σοβαρή μας εξωτερική πολιτική δεν έχει ακόμα καταλήξει !!!! αν έχουμε αναστείλει για παράδειγμα την αποστολή κονδυλίων βοήθειας ή όχι..., συνεχίζω την παράθεση κειμένων που ίσως "καθαρίσουν" το θολωμένο απ' την πολυπολιτισμική (ΝΑΤΟϊκή) "οικουμενικότητα" μυαλό μας. Θυμίζω ότι σήμερα Κυριακή, ενώ από την μια το ΠΑΡΟΝ (για παράδειγμα) μόνο που δεν κήρυξε ανένδοτο για το θέμα..., από την άλλη η Ντόρα παραμένει ΥΠΕΞ, η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται (στις επόμενες εκλογές να πάρετε και το Ουράνιο τόξο μαζί, έτσι μπαρμπα-Γλέζο;), η "αυτοϊκανοποίηση" του ΠΑΣΟΚ το ίδιο και φυσικά η κοροϊδία απ' τον χοντρό πάει σύννεφο! Δεν πειράζει! Εμείς οι "αντιεξουσιαστές" τη βρίσκουμε με τη διάλυση... Όταν λέω "εμείς" εννοώ εμένα και τον χοντρό. Τον πρωθυπουργό ντε!



Τ
ο Μακεδονικό διεκδικεί μια διττή όσο και αντιφατική παρουσία στα ελληνικά πράγματα. Από τη μια αποτελεί στοιχείο αφύπνισης και ενεργοποίησης απέναντι στην βαλκανική και την εθνική πραγματικότητα και από την άλλη μέσω αυτού εκφράστηκε ένας έκφραση ενός παρωχημένος και επικίνδυνος μικροεθνικισμός, επικίνδυνος για μια "μεγάλη" και οραματική πολιτική στα Βαλκάνια.
Γι αυτό και από την αρχή της εμφάνισής του, φάνηκε να τηρούμε μια αντιφατική στάση ανάλογη με την ίδια την αντιφατικότητα του φαινομένου. Από τη μια να κατανοούμε την οργή και την καταδίκη ενάντια στο φάντασμα του σλαβομακεδόνικου σωβινισμού που επανεμφανιζόταν, μια ξαφνική αναβίωση μιας αντιπαράθεσης που αιματοκύλισε και διαίρεσε τα Βαλκάνια για 80 χρόνια τουλάχιστον -από τη δεκαετία του 1860 έως αυτή του 1940- * από την άλλη θλιβόμαστε γιατί το Μακεδονικό υπήρξε παράγοντας απομόνωσης και γελοιοποίησης της Ελλάδας, μεγάλη ευκαιρία για τους Τούρκους να μας απομονώσουν στα Βαλκάνια και την διεθνή κοινότητα, όσο και για πολλούς άσπονδους φίλους μας σε Ανατολή και Δύση -κυρίως σε αυτή την τελευταία.
Γι' αυτό και προσπαθούσαμε -τουλάχιστον μερικοί και δυστυχώς όχι τόσο πολλοί- να τηρήσουμε μια δύσκολη στάση: Nα υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην σοβινιστική υφαρπαγή του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας και ταυτόχρονα να επιθυμούμε το ταχύτερο δυνατό έναν συμβιβασμό -του τύπου Σλαβομακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία- που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επανέλθει δυναμικά στην βαλκανική της πολιτική.
Σήμερα νομίζουμε ότι έχει αποδειχτεί η ευθυκρισία μιας τέτοιας επιλογής, όπως ίσως και η εξαιρετική δυσκολία της να εφαρμοστεί!


Το Μακεδονικό ως έδαφος επανεθνικοποίησης

Το Μακεδονικό αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα επανεθνικοποίησης των Ελλήνων μετά από μια περίοδο άφρονης ευφορίας, ιδιαίτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο, όταν η χώρα έμοιαζε να μετατρέπεται σε ένα τουριστικό θέρετρο της Δύσης. Το Μακεδονικό -αφυπνίζοντας ιδιαίτερα τον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας- ήρθε να θυμίσει πως όχι μόνο δεν συνορεύουμε με τον Ατλαντικό, αλλά πως η εθνική ταυτότητα, η χωροταξική αναφορά αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της ανθρώπινης κοινωνικότητας. Επί πλέον ξανάφερε, έστω και μέσω της αρνητικής οδού, την Ελλάδα σε επαφή με τα Βαλκάνια. Μέσω του Μακεδονικού γίναμε και πάλι Βαλκάνιοι. Καταλάβαμε πως οι γεωπολιτικές πραγματικότητες είναι εδώ και συχνά μπορούν ανατρέψουν πολιτιστικές ταυτότητες και εξαρτήσεις. Μια Ελλάδα εκδυτικισμένη σε μεγάλο βαθμό-ειδικά οι ελίτ της- ξαναβρέθηκε στο έδαφός της, άρχισε να ασχολείται και πάλι με την ιστορία της. Μετά την τούρκικη απειλή από τα ανατολικά μας ήρθε το Μακεδονικό στα βόρεια να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Και αν σήμερα το "Μακεδονικό" έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο ωστόσο η πραγματικότητα της επανεθνικοποίησης παρέμεινε. Έστω και εάν αυτή η αφύπνιση θύμιζε συχνά μικρό παιδί που μαθαίνει να περπατάει μπουσουλώντας και να μιλάει κραυγάζοντας, Αυτό ήταν το τίμημα της αποεθνικοποίησης τόσων χρόνων.


Οι αρνητικές επιπτώσεις


Όμως υπήρξαν και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.
Και αναφέρουμε μερικές.



Α. Μια άκαμπτη θέση -ούτε Μακεδονία ούτε τα παράγωγά της- μας δημιούργησε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στα Βαλκάνια εμποδίζοντάς μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε παμβαλκανικό επίπεδο αμέσως μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού".


Β. Αυτή η στάση μας επέτρεψε στη Δύση να μας απομονώσει και να μας δυσφημήσει διεθνώς, απομόνωση που είχε αρνητικές συνέπειες και για τους Σέρβους και για τη συνοχή των Βαλκανίων.


Γ. Αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για τους Τούρκους να διεισδύσουν στα Σκόπια και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν άξονα Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία ενάντια στην Ελλάδα και τη Σερβία και να προωθήσουν συνολικά τις τουρκικές διεκδικήσεις ενάντια στην Ελλάδα.


Δ. Επέτρεψε στο εσωτερικό της χώρας στις λεγόμενες "αντι-εθνικιστικές" δυνάμεις να συσπειρώσουν σχετικά εύκολα τις από παράδοση "διεθνιστικές" δυνάμεις της αριστεράς σε ένα "αντιμακεδονικό μέτωπο". Αυτή η συσπείρωση είχε πολύ αρνητικές συνέπειες. Γιατί απομάκρυνε από τα εθνικά θέματα ένα σημαντικό ποσοστό διανοουμένων που ταλαντεύονταν για τη στάση που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τους έριξε στο στρατόπεδο του άκριτου ευρωπαϊσμού. Έτσι είδαμε τμήματα της αριστεράς που σε σχέση με το Κυπριακό ή την Τουρκία στο παρελθόν είχαν γενικά σωστή στάση να μεταβάλουν τη στάση τους με βάση το "Μακεδονικό".


Ε. Τέλος και το σημαντικότερο ίσως, στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκείνο των "εθνικών", ενίσχυσε τις τάσεις στον "μικροεθνικισμό", του τύπου: "αγώνας εναντίον όλων των γειτόνων μας, ως εχθρών της Ελλάδας", τη στιγμή που ήταν αναγκαία μια "μεγάλη" εθνική αντισωβινιστική πολιτική στα Βαλκάνια, έστω και αν υποχρεωνόμαστε και σε μερικούς οδυνηρούς συμβιβασμούς.


Tι μπορεί να γίνει σήμερα


Σήμερα δυστυχώς με την αλλοπρόσαλλη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν παγιωθεί ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά και το "Μακεδονικό" έχει επιστρέψει στις πραγματικές διαστάσεις του.


Αυτό που σήμερα πια μπορεί να γίνει είναι από τη μια να επιμείνουμε στο σύνθετο όνομα, που αποτελεί την έσχατη υποχώρηση που μπορούμε να κάνουμε -διότι βέβαια δεν μπορούμε να χαρίσουμε τη Μακεδονία αποκλειστικά στους Σλαβομακεδόνες- και από την άλλη να προωθήσουμε μια πολιτική σύσφιγξης των βαλκανικών σχέσεων. Μια τέτοια πολιτική θα υποχρεώσει την κυβέρνηση των Σκοπίων σε σταδιακή αναθεώρηση της σοβινιστικής της πολιτικής, δεδομένου ότι θα παραμένει έξω από τις βαλκανικές διεργασίες -έρμαιο των καλών διαθέσεων της Αλβανίας και της Τουρκίας. Γιατί οι Σλαβομακεδόνες απειλούνται κυρίως από την συμπαγή παρουσία και τον πιθανό αλυτρωτισμό της Αλβανικής κοινότητας και μια σταθεροποίηση των σχέσεών τους με την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία είναι απολύτως αναγκαία για να παραμείνει βιώσιμο το κράτος τους. Μια διαδικασία βαλκανικής συνεννόησης είναι όρος ζωής ή θανάτου για τους Σλαβομακεδόνες. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από αυτήν.



του Γιώργου Καραμπελιά

[Άρδην 6, Ιαν.-Φεβρ. 1997]

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την περίοδο που ο κ. Καραμπελιάς έγραφε το παραπάνω κείμενο, δεν γνώριζε όλες τις παραμέτρους του μακεδονικού ζητήματος.
Ο ίδιος άλλωστε ομολόγησε σε πρωινή εκπομπή της ΕΤ3 με θέμα τις MKO ότι μέχρι προσφάτως αγνοούσε αρκετά περί Σόρος και της εμπλοκής του στα Σκόπια.

Greg είπε...

Προφανώς!

Πόσο όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία 10 χρόνια; Τί έχει γίνει για την υπόθεση αυτα τα εφτά χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τα τρία της ΝΔ;

Τί άλλες προτάσεις ακούσαμε;

Ποιά ήταν η στάση ανά άτομο των πολιτικών μας; (Του Κώστα, της Ντόρας, του Γιώργου, του Μπένι, του Αλέκου, της Αλέκας; Ποιό ασχολήθηκε αξιοοπρεπώς; Ποιός τίμησε την ήφο που πήρε;

Αυτές τις ερωτήσεις θέλει να πυροδοτήσει το κείμενο και όχι ν' αναδείξει τις ιδέες προ δεκαετίας ενός διανοητή.


Άλλωστε προηγουμένως είχαμε Πάμπλο στο μενού και οσονούπω θα πάμε πολύ πιο πίσω....

Greg είπε...

Για το σήμερα διαβάζουμε κόκκινη πιπεριά

Φειδίας είπε...

Νομίζω ότι παρερμηνεύετε, και εσύ Γκρεγκ και ο Εξτρεμάκης, τις θέσεις του ΚΚΕ. Πάγια θέσις του ΚΚΕ είναι ότι ΔΕΝ έχει σημασία το όνομα, αλλά η αλυτρωτική προπαγάνδα των σκοπιανών, καθώς και ο ρόλος τους στο ΝΑΤΟ. Ότι ακόμη και το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν θα μάς πείραζε, εάν διεσαφηνίζετο ότι είναι μόνον γεωγραφικός προσδιορισμός και εγκατελείπετο η αλυτρωτική προπαγάνδα. Γι' αυτό ακριβώς άλλωστε το ΚΚΕ δεν συνυπέγραψε την απόφασι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992. Εάν έχει δίκιο ή όχι το ΚΚΕ είναι άλλο θέμα (κατ' εμέ, πάντως, το όνομα είναι ο σκληρός πυρήνας της αλυτρωτικής σλαβομακεδονικής εθνικιστικής προπαγάνδας· όλη η προπαγάνδα έχει χτισθεί γύρω από το όνομα· συνεπώς θεωρώ αφελή τον ισχυρισμό του ΚΚΕ, αλλά και πολλών άλλων, ότι μπορεί το όνομα είναι άσχετο με την προπαγάνδα)· εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι το ΚΚΕ όχι μόνον δεν εμμένει στο θέμα του ονόματος, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Ενδεικτικώς:

Aνακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου (2-10-2007)

«Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστήριξε, ότι η εμμονή στην ονοματολογία, ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός. Να μπεί τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο κρατών.»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

«Επαγρύπνηση ενάντια στον εθνικισμό και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια στα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οταν όλα τα άλλα κόμματα έκαναν εθνικιστική σημαία το όνομα της FYROM και διοργάνωναν συλλαλητήρια, το ΚΚΕ υπογράμμιζε από το 1992 ακόμη, ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας δεν ήταν το κύριο θέμα, προτάσσοντας ως όρο αναγνώρισης το γεωγραφικό προσδιορισμό και την αφαίρεση των όποιων αλυτρωτικών τάσεων υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Το κύριο ήταν και είναι η ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, που τεμάχισαν τα Βαλκάνια διά πυρός και σιδήρου.»

Φειδίας είπε...

Πολύ καλό το άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην σημερινή (21-10-2007) «Καθημερινή». Από τις λίγες φωνές που αντιστέκονται στον «εκσυγχρονιστικό» ενδοτισμό ο Λυγερός, στην «Κ». Στο σημερινό άρθρο γράφει ευθέως για το πώς ο Κωστάκης -φαίνεται (ελπίζουμε) ότι θα- κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, προς στενοχώρια της Ντόρας. (Γράφει επίσης ο Λυγερός ότι το «'Ανω Μακεδονία» είναι το καλύτερο που πρέπει να επιδιώξουμε.)

«Η οριστική ονομασία, όρος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Ανώνυμος είπε...

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό:

http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=print&sid=2829
http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=print&sid=2870

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζονται στο άρθρο του κ. Καραμπελιά, ήταν αυτή ακριβώς η εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης σε μία συνθετη ονομασία που έλυσε τα χέρια των ΗΠΑ δημιουργώντας τετελεσμένα...

Greg είπε...

Ο πάντα γεμάτος πληροφορίες Καλλίμαχος δικαίωσε τη φήμη του και τον ευχαριστώ.

Όταν λέω ότι το ΚΚΕ δεν ασχολήθηκε σοβαρά εννοώ τα εξής:

Το να πάρεις μια απόφαση (άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί μαζί της) και να αφήσεις μετά το θέμα να σέρνεται ενώ έχεις το πολιτικό κριτήριο να αντιληφθείς ότι το πράγμα θα στραβώσει, είναι ΑΜΕΛΕΙΑ εκ προθέσεως. Κια το ότι οι άλλοι τρείς έκαναν προδοσία εκπροθέσεως δεν σε απαλάσσει!

Είμαι της άποψης ότι όλα τα εθνικά θέματα, Κύπρο, Αιγαίο, Σκοπιανό, μεταναστευτικό, αν τ' αφήνεις να "ωριμάζουν" στο τέλος χάνεις. Και το να ισχυρίζεσαι εγ΄λω τα είπα δεν είναι άλλοθι. Αυτό το λέω για όλους μας!

Το λινκ σου ανώνυμε (λόγω βιάσης) θα το μελετήσω το μεσημεράκι και θα επανέλθω!

εξαποδώ είπε...

@greg

Για να βοηθήσω στο διάλογο που ξεκίνησες με αυτό το πραγματικά πολιτικά διάφανο και ορθολογικό, παλαιό κείμενο του Γ.Κ., θα ήθελα να μεταφέρω το κάτωθι σχόλιο που έγραψα σέ μια εξαιρετική δημοσίευση-αποκάλυψη που διάβασα στις Θεαμαπάτες.

"Νομίζω ότι η αποκάλυψη που μετέφερες στη δημοσίευσή σου, για τον "εκβουλγαρισμό" του "εθνικιστή" πρ. πρωθυπουργού της FYROM Γκεοργκιέφσκυ (VMRO) και άλλων πολιτικών και δημάρχων, είναι η πλέον σημαντική. Είναι φανερό ότι το "μακεδονικό" ζήτημα, αργά ή γρήγορα θα τεθεί εκεί που το διέκοψε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Δηλαδή, σαν μια προσπάθεια του βουλγάρικου εθνικισμού να ελέγξει μεγάλα τμήματα της γεωγραφικής Μακεδονίας μετά την καταστροφική ήττα του '13.
Κάποιοι, ήδη από το '90 τονίζαμε αυτήν την διάσταση. Σήμερα, μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και την άνευ όρων πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ, υπάρχουν τα εργαλεία και δημιουργούνται οι όροι να ασκήσει η χώρα αυτή επιθετική βαλκανική πολιτική. Η περίοδος Ζίβκωφ φαίνεται να τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα.
Ακριβώς εδώ έρχεται να τεθεί στην ολότητά του το ζήτημα των Σλαβομακεδόνων, τουλάχιστον εκείνων που νιώθουν τέτοιοι και όχι Βούλγαροι. Ο λαός αυτός, τόσο λόγω πληθυσμιακού μεγέθους όσο και γεωγραφικής θέσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνθλιβεί από τον αλβανικό αλυτρωτισμό και τον βουλγάρικο εθνικισμό. Είναι αυτό προς συμφέρον του ελληνικού λαού και της ειρήνης στα Βαλκάνια;
Η γνώμη μου είναι σαφώς ΟΧΙ. Να το πω πιο λιανά, απέναντι σ' έναν βουλγάρικο εθνικισμό που θα "καταβροχθίσει" τους Σλαβομακεδόνες και έναν σλαβομακεδονικό που θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εθνοτική του ταυτότητα, το συμφέρον της χώρας μας και όλων των Βαλκανίων κινδυνεύει λιγότερο από τον δεύτερο.
Αν συνεχιστεί η "ασφυξία" και η απομόνωση της FYROM, τότε η μετατροπή της σε οιωνεί βουλγάρικη επαρχία (άρα και ευρωενωσιακή, αφού η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε.) και η διχοτόμησή της από τον αλβανικό αλυτρωτισμό, είναι ένα σενάριο διόλου μακροπρόθεσμο. Και τότε...
Επομένως, έπρεπε ήδη από χθές να είχε βρεθεί λύση με ελληνική πρωτοβουλία. Ξέρουμε καλά ότι μετά το εμπάργκο, τη δεκαετία του '90, οι Σλαβομακεδόνες αποδέχονταν ονομασίες τύπου "Άνω Μακεδονία". Σήμερα, με την πραγματικά προδοτική αδράνεια των ηγεσιών μας, δεν γνωρίζω. Αν και πιστεύω ότι ένα βέτο στην είσοδο της FYROM στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, συνοδευόμενο από ένα πραγματικό πακέτο φιλίας προς τους γείτονες, θα τους ανάγκαζε να αποδεχτούν αυτό που δέχονταν και τότε. Ελπίζω...
Αρκεί να καταλάβουμε ότι το διακύβευμα είναι πολύ περισσότερο από το όνομα (χωρίς, επαναλαμβάνω, να το ξεπουλήσουμε!). Κάτι που κανένας ανεγκέφαλος Άνθιμος, ανοιακός Παπαθεμελής ή απατεώνας Καρατζαφέρης δεν μπορεί ή δεν τον συμφέρει να κατανοήσει.
Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα και να έγινε κατανοητό ότι την ανάλυσή μου την χωρίζει άβυσσος από τα εθνομηδενιστικά καλόπαιδα του ΣΥΝ, τα οποία ήταν και το θέμα της δημοσίευσης! :)"


Να σημειώσω ότι ανέφερα τους Άνθιμο, Παπαθεμελή και Καρατζαφέρη διότι επιμένουν σε μια λύση που δεν θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ούτε συνοδευόμενη από επιθετικό ή άλλο προσδιορισμό. Άρα παλεύουν για μη-λύση!

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

@ Greg

Συμφωνώ με όσα λέει ο εξαποδώ, σε ότι έχει σχέση με τον ''εκβουλγαρισμό'' του όλου θέματος, μια που δε θα πρέπει πλέον να μιλάμε για ''ονομασίες'', αφού το παιχνίδι το έχουμε χάσει εδώ και πολλά χρόνια τώρα (τελευταίο στραπάκουλο ο Νοέμβριος 2004, με την αναγνώριση της FYROM, ως Μακεδονία από τους στρατηγικούς εταίρους). Η υπόθεση αυτή είναι χαμένη και όσο να ''φωνάζει'' ο Κωστάκης, τέλος.Μακεδονία μας έκατσε και έτσι θα πορευτούμε.
Ο αλυτρωτισμός όμως των ''μακεδόνων'' και το ξέθαμα της ''Μακεδονίας του Αιγαίου'' δημιουργεί το νέο σκηνικό που ορθά θίγει ο εξαποδώ.
Αλλά τί να λέμε τώρα!
Έρχονται και άλλα κατορθώματα των κλώνων που μας κυβερνάνε.
Δυτική Θράκη
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο
Τσαμουριά
και βάλτε εσείς τα ''βέτο'' να γελάσει ο κάθε πικραμένος.

ΥΓ
Γι΄αυτό δεν πολυγράφω στο μπλογκ, εξαντλημένο το θέμα....

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά χαμένη θα είναι η υπόθεση όταν εμείς οι ίδιοι αρχίσουμε να μιλάμε ασύστολα για μακεδονικό έθνος,μακεδονική γλώσσα κτλ
Η αρχή έχει γίνει ήδη σε κάποιους δημοσιογραφικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους για να μην μιλήσουμε για τα σχολικά βοηθήματα του CDRSEE

ange-ta είπε...

Τι να πείς! Από που να αρχίσεις και πού να τελείώσεις.
Οι εποχές είναι άκρως κρίσιμες και οι κυβερνήσεις μας άκρως ανίκανες.
Αμα η Ντόρα ακούει τα τερατώδη του Νίμιτσ και δεν ξέρει τι να πεί, γιατί είναι ανιστόρητη, τι μπορούμε να περιμένουμε;
Αλλά αν ολοκληρη η ελληνική κοινωνία, δεν αντιλαμβάνεται τα θέματα; Μας καίνε και ψηφίζουμε κλώνο. Μας ξαφρίζουν τα ταμεία και δεν βγαίνουμε στο δρόμο.
Τι να πει ο λαός αυτός που λέγεται ελληνικός για το όνομα;;
Πολύ που το σκέφτεται!!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το ότι όσοι(κυβερνήσεις, πολιτικοί, διαννοούμενοι, κόμματα κ.λ.π.)άφησαν να εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι αυτό το σημείο (και όχι μόνο στο Μακεδονικό) γνώριζαν πολύ καλά για το τι επρόκειτο
να συμβεί. Ήδη απο την εποχή που προέκυψε το θέμα ο "επίτιμος" κλαιγότανεστους Ευρωπαίους για να υποστηρίξουν τις Ελληνικές θέσεις στο θέμα του ονόματος, όχι επιχειρηματολογώντας και χρησιμοποιώντας όλα τα διπλωματικά μέσα για την στήριξη των Ελληνικών θέσεων, αλλά με την δικαιολογία ότι θα πέσει η κυβέρνησή του άν γίνει κάτι τέτοιο και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες είχε ξεστομίσει το περίφημο :"σε 10 χρόνια, ποιός θα θυμάται το Μακεδονικό"...!
Η γνώμη μου είναι οτι οι σημερινές ηγεσίες έχουν παραιτηθεί απο κάθε ιδέα υποστήριξης αυτών που αποκαλούμε "Εθνικά Θέματα".
Δείτε τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κύπρου, όπου ούτε λίγο ούτε
πολύ ο Günter Verheugen είχε παραπονεθεί οτι άλλα τους είχαμε τάξει(παράδοση χεροπόδαρα) και άλλα κάναμε (προσφυγή στηνλαϊκή ετυμηγορία).
Απο την εποχή Σημίτη έχει εδραιωθεί μια παραίτηση σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής.Το κατα πόσον αυτό γίνεται απο συλλογική φοβία, επιδημία "ρεαλιστικότητας" ή μαζικής παράκρουσης δεν γνωρίζω.
Το τραγικό είναι οτι όλοι όσοι έκαναν το πάν για να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις και κάθε διάθεση για μαχητική αντιμετώπιση, όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, είναι οι ίδιοι οι οποίοι επικαλούνατι την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής (που οι ίδιοι ακολούθησαν ή προώθησαν) για να συστήσουν την ανευ όρων παράδοση. Γιατί αυτό ακριβώς σημαίνουν οι παραινέσεις για "αναγνώριση της πραγματικότητας" και "αμοιβαίους συμβιβασμούς".Σε οποιαδήποτε κοινωνία που έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια και αίσθηση της ταυτότητας της όλοι αυτοί θα είχαν εξοστρακιστεί προ πολλού.
Μ.

Ανώνυμος είπε...

@Εξαποδώ


"...απέναντι σ’ έναν βουλγάρικο εθνικισμό που θα “καταβροχθίσει” τους Σλαβομακεδόνες και έναν σλαβομακεδονικό που θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εθνοτική του ταυτότητα, το συμφέρον της χώρας μας και όλων των Βαλκανίων κινδυνεύει λιγότερο από τον δεύτερο".


Η χώρα μας και τα Βαλκάνια γενικότερα δεν έχουν κανένα συμφέρον στη διατήρηση μίας τεχνητής εθνοτικής ταυτότητας θεμελιωμένης στον αλυτρωτισμό και την απάτη.
Όσο για τον κίνδυνο που επικαλείσαι (το κράτος των Σκοπίων να διχοτομηθεί μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας), αυτός είναι μάλλον αβάσιμος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ευνοούν την δημιουργία μεγαλύτερων,εθνικά συμπαγών σχηματισμών με ισχυρή ιστορική ταυτότητα και ρίζες.Για να στο πω πιο απλά:

Μικρά,οικονομικώς εξαρτημένα και εσωτερικώς διχασμένα προτεκτοράτα όπως μία πολυεθνική "Μακεδονία",η Βοσνία,το Μαυροβούνιο,το Κόσοβο κ.ο.κ. ελέγχονται πολύ ευκολότερα σε σχέση με μία Μεγάλη Βουλγαρία ή μία ενιαία Ελλάδα.
Η προοπτική να αποφασίσουν οι Βούλγαροι των Σκοπίων ενάντια στη βούληση των ΗΠΑ να ενωθούν με το μητροπολιτικό τους κράτος είναι εξίσου απίθανη με το να εγκαταλείψουν π.χ. οι Ελληνοκύπριοι την κρατική τους υπόσταση για να ενωθούν με την Ελλαδα.

εξαποδώ είπε...

@ ανώνυμος (τελευταίος)

Μπορεί να είναι και όπως τα λες. Όμως, να μην παραγνωρίζουμε δύο πράγματα. Πρώτον, η ανάπτυξη ενός εθνικισμού δημιουργεί συχνά τετελεσμένα που ακόμη και οι μεγάλες δυνάμεις καλούνται να λάβουν υπ' όψιν τους στην προσπάθειά τους να προασπίσουν σε βάθος χρόνου τα συμφέροντά τους. Δεύτερον, με το νέο έτος η Μεγάλη Αλβανία αρχίζει να συγκροτείται με πρώτο βήμα την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου (πραγματική θρυαλλίδα για την περιοχή). Δεν χρειάζεται να ενωθούν αυτόματα τα νέα κράτη με το εθνικό κέντρο. Η σταδιακή επίτευξη ενός σκοπού δεν ακυρώνει τον τελικό στόχο. Αν, λοιπόν, σε δύο χρόνια έχουν εκδοθεί ας πούμε 500.000 βουλγάρικα διαβατήρια για Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων (από τα 40.000 που ήδη έχουν εκδοθεί από την στιγμή που η Βουλγαρία έγινε δεκτή στην Ε.Ε.!) μεταστρέφεται το ζήτημα του σλαβομακεδονικού σωβινισμού σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο απ ότι είναι σήμερα, ή όχι; Βαδίζουμε σε καταστάσεις υπόθαλψης αυτού του σωβινισμού από του Βούλγαρους, όπως ακριβώς πριν από 120 και 60 χρόνια με τα γνωστά αιματοβαμμένα αποτελέσματα στην περιοχή, ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα
θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση και τον χρονικο οριζοντα του θεματος. Έχει μήπως κανείς την εντύπωση ότι σε 20-30 χρόνια οι ΗΠΑ θα είναι αυτές που ξέρουμε απο πλευράς ισχύος ;;
Όταν αλλάξουν οι όροι όλα επιτρέπονται και όλα διεκδικούνται στο κόσμο αυτό και οι γείτονες έχουν δείξει ότι δεν ξεχνούν ...
Το θέμα είναι να ενεργήσουμε εμείς με όρους μέλλοντος και όχι όρους διαχείρησης της μπόρας, η σημερινή μπόρα αύριο θάναι καταιγίδα. Στη παρουσίαση του 1204 ειπώθηκε πολύ σωστά ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης δεν έχουμε-είχαμε πότε χρόνο ανασύνταξης. Οφείλουμε να είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα και στη διάρκεια του 1985-1995 είμασταν εν υπνώσει !!

Ανώνυμος είπε...

@ Εξαποδώ

"...μεταστρέφεται το ζήτημα του σλαβομακεδονικού σωβινισμού σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο απ ότι είναι σήμερα, ή όχι; Βαδίζουμε σε καταστάσεις υπόθαλψης αυτού του σωβινισμού από του Βούλγαρους, όπως ακριβώς πριν από 120 και 60 χρόνια με τα γνωστά αιματοβαμμένα αποτελέσματα στην περιοχή, ή όχι;"


Το πρόβλημα δεν είναι αν ο αλυτρωτισμός θα υποθάλπτεται από τους Βουλγάρους.Η Γιουγκοσλαβία π.χ. του Τίτο που τον υπέθαλπτε επί τόσες δεκαετίες δεν ήταν άραγε μία υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια?

Ο πραγματικός κίνδυνος ξεκίνησε από τη στιγμή που η αλυτρωτική προπαγάνδα άρχισε να σιγοντάρεται από τις ΗΠΑ,τη Γερμανία τη Μεγάλη Βρετανία κτλ.Από παράγοντες δηλαδή αφάνταστα πιο επίφοβους από την όποια βαλκανική χώρα ή κρατίδιο.
Αυτή τη στιγμή όλοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί των Σκοπίων, δηλ.Πανεπιστήμια,Σχολεία,τα κυρίαρχα ΜΜΕ (A1,Dnevnik ktl)ελέγχονται από ιδρύματα οπως το Open Society Institute "Μακεδονίας",η USAID k.o.k.

Διάβασε από πού προέρχονται τα κονδύλια για την αναβάθμιση των Σκοπίων στο διαδίκτυο
http://macedonia.usaid.gov/

" ...The American people, through USAID, have invested more than $450 million , in Macedonia since 1993.More than 20 projects worth $30 million a year are currently being implemented".

Από πού χρηματοδοτήθηκαν τα ντοκιμαντέρ για τις Σκοπιανές ρίζες της Κλεοπάτρας(!)

http://macedonia.usaid.gov/English/Press%20Releases/Documents/0607_Yahoo.pdf

http://adventures.yahoo.com/macedonia


"
Μερικά στοιχεία για τη Μακεδονία

Η Μακεδονία είναι ένα αποκομμένο από τη θάλασσα έθνος που συνορεύει με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία
Πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πατρίδα του Κυριλλικου αλφαβητου.
Η Κλεοπάτρα ήταν Μακεδονικής καταγωγής"


Κάνε μία έρευνα στο διαδίκτυο να δεις ποιοι είναι εκείνοι που πλαστογραφούσαν βουλγαρικά έντυπα του 19ου αιώνα μεταφράζοντας τη φράση "βουλγαρική γλώσσα" ως "μακεδονική γλώσσα" για να αποδείξουν την ετερότητα των Σκοπιανών από τους Βουλγάρους.

Στο κατω-κατω της γραφής δεν είναι λίγο ανόητο να ψάχνουμε για τον "βουλγαρικό κίνδυνο" όταν το ίδιο το ελληνικό ΥΠΕΞ επί ΓΑΠ είχε επιχειρήσει προεκλογικά να εποικήσει τη δυτική Μακεδονία με 100.000 φανατικούς δήθεν "για ανθρωπιστικούς λόγους"?

Για διάβασε πιο προσεκτικά τι πήγε να κάνει ο ΓΑΠ στη βόρεια Ελλάδα και μετά έλα να μιλήσουμε για τον "βουλγαρικό κίνδυνο"

http://www.macedonian-heritage.gr/Opinion/comm_20030710Kofos.html

Ανώνυμος είπε...

...είναι εξίσου απίθανη με το να εγκαταλείψουν π.χ. οι Ελληνοκύπριοι την κρατική τους υπόσταση για να ενωθούν με την Ελλαδα.
Ξεφεύγουμε απο το θέμα, αλλά το παραπάνω παράδειγμα είναι ατυχές, γιατί η Ένωση με την Ελλάδα θα ήταν η λογικότερη κίνηση για τους Κυπρίους στην καθόλου απίθανη περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι συγχωνευτούν απο την Τουρκία ή γίνουν ανεξάρτητο κράτος.
Τώρα, το εάν στην Ελλάδα έχουμε "cojones" για μιά τέτοια κίνηση είναι άλλη ιστορία.
Μ.

εξαποδώ είπε...

@ ανώνυμος

Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία που παραθέτεις. Ούτε το πώς αλλότριες (μεγάλες) δυνάμεις εκμεταλλεύονται ή επιχορηγούν τον σλαβομακεδονικό εθνικισμό. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, το δια ταύτα των τοποθετήσεών σου.
Ο Καραμπελιάς, στο κείμενο που παραθέτει ο greg, περιγράφει τα οφέλη και τις κατακτήσεις που είχαμε σαν λαός από την ανάδειξη του Μακεδονικού ζητήματος στις αρχές του '90 αλλά και τις ζημίες που υποστήκαμε ή τους κινδύνους που δημιουργήθηκαν. Και αυτά το 1997! 10 χρόνια μετά, απλά επισημαίνω ότι οι κίνδυνοι και οι ζημίες έχουν αυξηθεί σε βαθμό υπέρμετρο. Πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε μέτρα ώστε το θέμα να επιλυθεί ή να μην χειροτερεύσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεβρακωθούμε κιόλας, όπως μας καλεί π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ! Το βέτο στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ είναι το τελευταίο μας όπλο για να αναγκάσουμε όχι τους Σκοπιανούς, αλλά τους προστάτες τους να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αρκεί σ' αυτό το τραπέζι να έχουμε συνολικό σχέδιο επίλυσης του ζητήματος διασφαλίζοντας το μέγιστο των συμφερόντων μας και ταυτόχρονα ασκώντας ενεργή βαλκανική πολιτική. Δεν θα αποφύγουμε, όμως, τη λέξη "Μακεδονία".
Η άλλη λύση είναι ή να κάνουμε τις πάπιες ακόμη δέκα χρόνια προσδοκώντας ότι θα γίνει ενα θαύμα, ή ...να βομβαρδίσουμε τους Αμερικάνους και Γερμανούς προστάτες των Σκοπιανών :) (μακάρι να μπορούσαμε, εδώ που τα λέμε!)
Πέρα από το αστείο, πραγματικά θα ήθελα να ακούσω μια πολιτική επίλυσης του ζητήματος, που θα ικανοποιεί όσα περισσότερα από τα συμφέροντα της χώρας γίνεται, χωρίς να μας απομονώνει οριστικά από την βαλκανική ενδοχώρα και χωρίς να είναι βούτυτρο στο ψωμί της λούμπεν μαυραγορίτικης αστικής μας τάξης (βλ. εμπάργκο).

Ανώνυμος είπε...

@ εξαποδω
παραθετω μια συντομη απαντηση απο τις θεαμαπατες επι του θεματος ...
"το εμπάργκο δεν είναι πολιτική είναι μη πολιτική, θα είναι στα χέρια των πολιτικών μιά εύκολη και ανέξοδη κίνηση … στο μεταξύ οι Φυρόμιοι θα αποκτούν συμπάθειες και φυσικά θα μετριαστεί η οικονομική πρωτοκαθεδρία μας. Εξάλλου εμπάργκο με κλειστές αγορές στα σύνορα τους μόνο από νότο δεν νοείται, πέραν αυτού τα εμπάργκο υπάρχουν για να σπάνε και να τα οικονομάνε διάφοροι.Θα πρέπει να κινηθούμε με άξονα την υπαρξή τους ως κράτος αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Φυσικά το όνομα είναι λίαν σημαντικό, ας προσπαθήσουμε να πάρουμε τη λιγότερη βλαβερή ονομασία … δύσκολο μεν αλλά αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Από την άλλη σε ελάχιστα χρόνια οι Αλβανοφυρόμιοι θα ασκήσουν πίεση στα Σκόπια …εκεί υπάρχει μια ακόμη ευκαιρία για μας και φυσικά την επόμενη θα την δώσουν οι Βούλγαροι, συμπέρασμα κρατάμε τα Σκόπια εν ζωή και ταυτόγχρονα ενεργούμε έτσι ώστε να τα μεταλλάξουμε, αυτός πρέπει νάναι ο ρόλος της διπλωματίας και του οικονομικού παράγοντα. Αντιπαλοί μας θάναι η Γερμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία συμμαχός μας η ασθένεια των Σκοπίων να υπάρξουν σε μάκρος χρόνου. Όπλο μας το μπλοκάρισμα της Βουλγαρίας σε σχέση με το Αιγαίο … και ας φωνάζει η ΕΕ. Τα χαρτιά μας πρέπει να τα παίξουμε και όχι να τα κάψουμε, μέχρι τότε θάχει συνέλθει και η Σερβία, αν δεν χαράξουμε πορεία για τα επόμενα 30-40 χρόνια θα βρεθούμε σε οδυνηρές καταστάσεις. Για όλα αυτά όμως χρειαζόμαστε πολιτική για το συμφέρον της πατρίδας και οχι πολιτικές του στύλ Σημίτη … να μην ξεχνάμε ο Μητσοτάκης δέχτηκε την πολιτική των Γερμανών στη πρώτη φάση και μετά ο Σημίτης παγίωσε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και διεύρυνε τα επίπεδα υποχωρήσεων με τις κινήσεις του.
Όσο για την πολιτική των Αμερικανών για τα Σκόπια, είναι προφανές ότι δεν είναι δική τους αλλά προέρχεται απο την Αγγλική σχολή … διατηρώ το κράτος των Σκοπίων για να μπορώ μεθαύριο να ξαναμοιράσω την τράπουλα. Νάχουμε τραχανά απλωμένο που έλεγε και ο Χαρίλαος ;-) το ίδιο έκαναν και με το Μαυροβούνιο, άλλο ένα τίποτε στό χάρτη.
αυτά εν τάχει εκ μέρους μου … με βάση τον κανόνα : το συν και το πλην του αντιπάλου είναι τα όπλα μας."
φυσικα δεν ειναι πληρης αλλα ειναι μια ιδεα με τα ρισκα της και απαιτει διαρκη χρονικη προσπαθεια, στην αλλη περιπτωση απλως θα συρομαστε ανευ τελους και μαλιστα θα εχουμε και νεα προβληματα να αντιμετωπισουμε.

εξαποδώ είπε...

@frankiethecat

Συμφωνώ απόλυτα με το πλαίσιο που περιγράφεις ακόμα και αν είναι δύσκολο να επιτευχθεί πλήρως, λόγω της υπερδεκαετούς αδράνειας που προηγήθηκε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σταματάτε, λέω εγώ, να συμφωνείτε; Εμείς οι ανώνυμοι και σιωπηλοί θεατές έχουμε πεθάνει από την πλήξη...

...Κι εσύ, ιδιοκτήτα, κάνε κάτι επιτέλους- ειδάλλως θα πάμε στου Πα.Σο.Κ. που και καυγάδες και μαλλιοτραβήγματα έχει.

Greg είπε...

Μην πάς πουθενά ανώνυμε, γιατί θα τους φέρουμε τους Πασοκτζήδες εδώ, τώρα που θα είναι άστεγοι...

Έχει να γίνει εδώ μέσα του μπάχαλου! Υπομονή!

Ανώνυμος είπε...

@Greg

Ενδιαφέρον ο παρακάτω σύνδεσμος:
http://www.tanea.ca/papers/TaNea0101.pdf
Περιέχει άρθρα για αρκετά θέματα της επικαιρότητας σχετιζόμενα με τα εθνικά μας θέματα. Πρόσεξε το άρθρο με τίτλο "Κάψτε την Ελλάδα".
Δεν ξέρω αν οι δράστες των εμπρησμών είναι αυτοί που κατονομάζονται στο άρθρο, όμως καλό θα ήταν να ερευνηθεί το θέμα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Greg είπε...

@Γιώργος

Φίλε Γιώργο για το κείμενο αυτό είχα ξανακούσει προ καιρού και είναι συγκλονιστικό σαν καταγγελία!

Ευχαριστώ για το λινκ! Όσοι παρακολουθούν την σελίδα ας κάνουν ένα κόπο να το διαβάσουν. Όσο απίστευτα και να ηχούν τα καταγγελόμενα θυμηθειτε ότι άλλο τόσο απίστευτη είναι και η σιωπή των αρχών ως προς τα αίτια των πυρκαϊών 3 μήνες μετά!

Μην ξεχνάτε ότι ο Πολύδωρας έχει ξετσουνίσει τις τελευταίες μέρες και κάνουν την πάπια οι "ισχυροί" του κόμματος. Μήπως γιατί τον ξεφτίλισαν παραπάνω απ' ότι έπρεπε;

Όσο δεν μας απαντούν τόσο και δικαιούμεθα να πιστεύουμε τα πάντα!

Εν καιρώ θα το αναρτήσω κι' όλας.

Ανώνυμος είπε...

Sygklonistiko keimeno.Den thn gnoriza ayth thn ptyxh!

http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=print&sid=2870


«ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΑΤΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ. ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΤΕ ΣΥΞΥΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΑΣ»

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωϊνή: «ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχασε μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά πλεονεκτήματα στη μάχη των Σκοπίων, όταν λόγω ασυνεννοησίας με την Ουάσιγκτον και ερασιτεχνικών χειρισμών δέχθηκε τον «έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση της θέσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Λι Χάμιλτον, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης Ελληνοαμερικανών στο Λος ¶ντζελες, ότι ο ίδιος αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον εξεπλάγησαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιμένει στη γνωστή θέση της για την ονομασία και αντίθετα να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαιτησίας και της όποιας απόφασης των μεσολαβητών Σάιρους Βάνς και Λόρδου Όουεν.

Ο Αμερικανός βουλευτής, που θεωρείται ένας από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζουν τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό και το πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών «είχαν πειστεί για τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας» και τις υποστήριξαν μάλιστα εγγράφως, υπογράφοντας κείμενο επιστολής προς τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Χάμιλτον, «το Κογκρέσο ενημερώθηκε σωστά από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα», τα μέλη της οποίας πίεσαν με διάφορους τρόπους τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, οι οποίοι πείστηκαν ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν στην πραγματικότητα η κλοπή του ονόματος της Μακεδονίας.

Ο Αμερικανός βουλευτής βλέπει «διαφωνία μεταξύ των θέσεων της Αθήνας και της Ομογένειας» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μόνοι που απέμειναν να επιμένουν για μη χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας είναι οι Ελληνοαμερικανοί.

Ο κ. Χάμιλτον κατέληξε λέγοντας ότι ακριβώς λόγω της αποδοχής από την Αθήνα συμβιβαστικής λύσης, ούτε το Κογκρέσο, ούτε η Κυβέρνηση Κλίντον μπορούν πια να βοηθήσουν, υπονοώντας ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου».

Greg είπε...

Κώστα σ' ευχαριστούμε! Για να μαθαίνουμε ότι το παιγνίδι που παίζεται στη διεθνή σκηνή απαιτεί μίνιμουμ αξιοπρέπεια. Εκτός αν το παίζουμε αναξιοπρεπώς με σκυμμένο κεφάλι για να τους σπάσουμε τα νεύρα...