25.2.08

Αντίσταση κι' Ανάκαμψη

Η κινητήρια δύναμη του φιλελευθερισμού, αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογιστικής του είναι «το συμφέρον». Ο εγωκεντρικός όμως άνθρωπος και η νομοτελειακά συμπληρωματική του ιδιότητα του παγκοσμιοποιημένου πολίτη, θα κατέληγε τελικά - λόγω της τάσης του καπιταλιστικού συστήματος να οδηγείται στα άκρα του - να είναι απάνθρωπος και αντικοινωνικός. Άρα αυτοκαταστροφικός. Έτσι χρειάζονται τα καπιταλιστικά συστήματα την εκκλησία που έρχεται να αναλάβει τον ρόλο του ισορροπιστή. Όχι όμως η όποια εκκλησία, αλλά εκείνη που εξατομικεύει πλήρως την συμπεριφορά, κοιτάζοντας μόνο προς την «αιώνια ζωή». Εκείνη που αποφεύγει να τονίσει τη συλλογικότητα «του ποιμνίου» και να κάνει κριτική στους ταγούς του. Εκείνη που δεν προσπαθεί να προστατεύσει το ποιμνίο. Εκείνη δηλαδή που αγνοεί την ουσία του όρου εκκλησία!

Έτσι δεν μας ξενίζει η ξεδιάντροπη (και αντιχριστιανική φυσικά) στάση των εξουσιαστών και των παπαγάλων τους πριν καλά-καλά σαραντίσει ο Χριστόδουλος... Δεν μας φαίνονται περίεργοι οι πανηγυρισμοί της εφημερίδας το ΒΗΜΑ γιατί «το δόγμα της εθναρχούσης Εκκλησίας που κυριάρχησε στα χρόνια του μακαριστού Χριστόδουλου εγκαταλείπεται». Ενώ με την άλλη εθναρχούσα (την Κυπριακή) μια και υποστηρίζει Κασουλίδη ουδέν πρόβλημα. Ούτε η σε 2ο πρόσωπο (!) χαρωπή επιστολή συγχαρητηρίων του πρωθυπουργού προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο μας ξενίζει.

Δεν περιμένουμε ακόμη από κανένα του ανώτερου κλήρου να αντιδράσει την περίοδο αυτή της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, στην αντιμετώπιση της οποίας η προσφορά τους για την ενίσχυση του κοινοτικού-πατριωτικού πνεύματος θα ήταν πολύτιμη. Έτσι κι' αλλιώς τον πιο πολύ καιρό "ανάποδα" τους είχαμε συνηθίσει. Ξεκινήσαμε όμως τη χρονιά και θα συνεχίσουμε παρά τις αντιξοότητες, εμπνεόμενοι (θρήσκοι και μή) από την καταληκτική πρόταση - επαναστατική προτροπή του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του Χριστόδουλου:

Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ό,τι κινδυνεύει.

Βέβαια υπάρχει και ένα ποσοστό συμπατριωτών που εμπνέεται από τον Τσίπρα! Αλήθεια τί «φούσκα» κι’ αυτή του Τσίπρα! Μου θυμίζει κατά την διάρκεια του ’99 την μετοχή του Καμπά που ανέβαινε χωρίς καν να φτιάχνει κρασί! Έτσι, με χέρσα αμπέλια και την προσδοκία του κέρδους... Αλλά θυμάμαι κι’ όλους όσους είτε απέφευγαν να πουλήσουν όταν φάνηκε η αλήθεια από φόβο μην χάσουν, είτε επειδή αργότερα δεν μπορούσαν. Εικονική πραγματικότητα! Και ο Τσίπρας – όπως οι σύντροφοί διατείνονται – επιτυγχάνει αυτό ακριβώς. Αλλαγή της εικόνας!

Φυσικά οι εξουσιαστές τρίβουν τα χέρια τους! Γιατί ο νεαρός αντιπροσωπεύει το είδος του ακίνδυνου «αντάρτη», την «ήρεμη συνείδηση» του ανθρώπινου είδους. Είναι γι’ αυτούς μια εικόνα φρεσκάδας που απενοχοποιεί την ανυπαρξία αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, με την ανάδειξη του ασήμαντου σε σημαντικό και την στομφώδη διατύπωση συνθημάτων χωρίς περιεχόμενο. Μια τέτοια αριστερά ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν περίμεναν.

Κι’ έτσι το κοινωνικό ζήτημα ογκώνεται παράλληλα με το εθνικό. Η συντεταγμένη πολιτεία αρνείται να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα με το μάτι στο συμφέρον του πολίτη. Πλαίσιο για την λαθρομετανάστευση δεν είδαμε ακόμα, ενώ κοντεύουμε να κλείσουμε εικοσαετία, το ασφαλιστικό το «λύνουμε» έτσι που να θίγονται μόνο οι ασφαλισμένοι και κανείς άλλος, η υγεία και η παιδεία συνεχίζουν να αποφεύγουν την ολοκληρωτική κατάρρευση για ανεξήγητους λόγους και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέα με τα «κινήματα» του Αλαβάνου αποφαίνονται: «Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είμαστε όλοι ίσοι.»

Αντιλαμβάνεστε το κρυφό ρατσισμό της δήθεν πολιτικά ορθής αυτής φράσης, που αναδεικνύει τον κυνισμό των σύγχρονων πολιτικών εξουσιών; Έ, λοιπόν λεβέντες μου όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι! Ίσοι δεν είναι με το υπάρχον σύστημα! Και η «υπόγεια» εξήγηση των ανισοτήτων με την διαφορετικότητα, αποτελεί την πλέον ανέντιμη στάση της χαβιαροαριστεράς!


Του Γ.Σ.

Αναδημοσίευση από την ρήξη που κυκλοφορεί

11 σχόλια:

Nativist είπε...

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η Πατρίδα μας λόγω Σκοπιανού και με ευθύνη της ανάξιας πολιτικής της ηγεσίας, ο κόσμος περιμένει από κάποιους να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και όχι ψοφοδεή ανθρωπάρια, όπως τους πολιτικούς, που τους έχει φτυσμένους.
Ο Μητροπολίτης Θ/νίκης Άνθιμος έδειξε ότι μπορεί να μάχεται και μα ενθαρρύνει, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι. Δυστυχώς, σ’ αυτήν την πρώτη δοκιμασία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Απέφυγε, σαφώς ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ ότι τάχα δεν άκουσε, να σχολιάσει τις προτάσεις του κ. Ανθίμου για κινητοποιήσεις και να πάρει κάποια θέση. Έδωσε την αλγεινή εικόνα ότι είναι ένα παπαδάκι, χωρίς προσωπικότητα, που ασχολείται με τα μνημόσυνα και τα σαρανταλείτουργά του μόνο, υπάκουο στους εθνοπροδότες πολιτικούς. Πού είσαι καημένε Χριστόδουλε!!

Cacofonix είπε...

Greg
τελικά αποδεικνύεται ότι καμία δεν μπορεί στην ουσία να προωθήσει τον άνθρωπο σε κάτι καλύτερο. Ούτε ο σοσιαλισμός, ούτε ο καπιταλισμός, ούτε ο φιλελευθερισμός, ούτε οτιδήποτε άλλο.
Ο λόγος για μένα είναι πλέον ξεκάθαρος: θεοποιούν τον άνθρωπο, όχι όμως "κατ' εικόνα" αλλά "αντ' αυτού". Και τότε ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σαν θεός, όπως οι θεοί της κλασσικής Ελλάδας.

Το θέμα είναι σημαντικό, κι ελπίζω σύντομα να το αναπτύξω.

ΥΓ Ο Ιερώνυμος ίσως μείνει στην ιστορία σαν ο Αρχιεπίσκοπος που δεν άκουσε, δεν ήξερε και δεν μίλησε.
Είναι κι αυτό μια στάση ζωής, κι έχει να δώσει λόγο και γι' αυτό...

ange-ta είπε...

παρότι όλοι οι πάπες και οι παπάδες με αφήνουν αδιάφορη, αυτη η ξυνισμένη μούρη του αρχιεπίσκοπου, όταν δήλωνε ανήξερος, με ξένισε.
Και για πρώτη φορά, σκέφτηκα, αλλά δεν το είπα:
Ο Χριστόδουλος ΔΕΝ θα μίλαγε ποτέ έτσι. Σαν να μην ήξερε, σαν να σφύριζε αδιάφορα.

Οντως

@ homo cretensis,

H αλγεινή εικόνα από ένα παπαδάκι, χωρίς προσωπικότητα, που ασχολείται με τα μνημόσυνα και τα σαρανταλείτουργά του μόνο, υπάκουο στους εθνοπροδότες πολιτικούς!

vangelakas είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο...

Καί πάρα πολύ δυνατή η φράσις:

H αλγεινή εικόνα από ένα παπαδάκι, χωρίς προσωπικότητα, που ασχολείται με τα μνημόσυνα και τα σαρανταλείτουργά του μόνο, υπάκουο στους εθνοπροδότες πολιτικούς!

Dipous Apteros είπε...

Δεν είδα την ξυνισμένη μούρη του αρχιεπισκόπου. Για την ακρίβεια κατάφερα να μην τη δώ! Ο τρόπος είναι απλός. Μόλις βλέπω ράσο αλλάζω κανάλι. Οπότε προτιμώ Ιερώνυμο γιατί αναγκάζομαι να αλλάζω κανάλι λιγότερες φορές απ' ότι με τον Χριστόδουλο.

Μπορεί κάποιοι πρόγονοι να πολέμησαν "για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία", αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι ο όποιος Χριστόδουλος έχει τους ίδιους στόχους. Επίσης δεν σημαίνει οτι του αναλογεί μερίδιο της προγονικής δόξας. Αντίθετα πιστεύω οτι έβαζε άλλα συμφέροντα πιό ψηλά από την πατρίδα. Πούλαγε πατριωτισμό στον κόσμο και την ανοχή του, έναντι ανταλλαγμάτων, στην κάθε κυβέρνηση. Οπως έκανε με τις ταυτότητες. Είναι ο τελεταίος μιάς σειράς ιεραρχών που πούλησαν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας, για την εξουσία.

Προτιμώ λοιπόν αρχιεπίσκοπο στην αφάνεια. Ισως έτσι μάθουμε να πολεμάμε "για της πατρίδος την ελευθερία". Απλά και ξεκάθαρα!

Ανώνυμος είπε...

@Δίπους
Ισως έτσι μάθουμε να πολεμάμε "για της πατρίδος την ελευθερία". Απλά και ξεκάθαρα!
Φαντασίωση! Θα βάλω αποσπασματάκι από J.C.MISEA για το θέμα αύριο

Ανώνυμος είπε...

http://mkka.blogspot.com/2008/02/blog-post_27.html

Να και ένας πάπάς που δεν είναι παπαδάκι. Πολύ ωραίο κείμενο που λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους.

Γιώργος

Greg είπε...

Ε! Ας έρθουν τώρα να μας πουν ότι οι bloggers είναι παλιόπαιδα! Το link του παραπάνω σχολίου μας οδηγεί στο blog του επισκόπου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας!!!

Ανώνυμος είπε...

@Greg

Ακριβώς εκεί οδηγεί φίλτατε.
Ότι και να του προσάψεις του συγκεκριμένου ανθρώπου (σφάλματα από παρορμητσμό κατά την ταπεινή μου γνώμη), εδώ λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους και διασώζει την τιμή της Εκκλησίας (πάλι κατά την ταπεινή μου γνώμη). Γι'αυτό και το παρέθεσα εδώ (αφού δεν έχω δικό μου ιστολόγιο).

Γιώργος

Greg είπε...

Και καλά έκανες Γιώργο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει τιμή η εκκλησία;