28.10.07

Το πραξικόπημα της Λισαβόνας

Αναδημοσίευση από το πολιτικό καφενείο.


Θυμωμένη ήταν η ισπανική «Ελ Παϊς» στο προχθεσινό κύριο άρθρο της που αναφερόταν στα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στη Λισαβόνα, όπου ασχολήθηκαν με την έγκριση καταρχήν της συνθήκης που θα αντικαταστήσει το αλήστου μνήμης Ευρωσύνταγμα: «Κατά βάθος ήταν μια υπέρτατη άσκηση ευρωπαϊκής υποκρισίας... Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, πίσω όμως από τις πλάτες των πολιτών», υπογράμμιζε, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της με την τακτική των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι επανέφεραν το απορριφθέν Ευρωσύνταγμα με... ψευδώνυμο για να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και να μην το θέσουν σε δημοψήφισμα ώστε να αποφύγουν την εκ νέου απόρριψή του. Πολιτικό πραξικόπημα δηλαδή!


Γιώργος Δελαστίκ

«Η δημοκρατία επέβαλλε να το ξαναβάλουν σε δημοψήφισμα τόσο στις χώρες που το ενέκριναν (Ισπανία και Λουξεμβούργο) όσο και σε εκείνες που το απέρριψαν (Γαλλία και Ολλανδία)», τόνιζε η σοβαρή εφημερίδα χωρίς περιστροφές.

«Η Ευρώπη θεραπεύει τη συνταγματική κρίση της με το φάρμακο, το οποίο την αρρώστησε!», έγραφε στο ίδιο πνεύμα και η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Στο κύριο άρθρο, μάλιστα, η σοβαρή συντηρητική εφημερίδα υπογράμμιζε ότι «σε πολλές από τις παλιές χώρες - μέλη, η κοινή γνώμη έχει γίνει τόσο απρόβλεπτη απέναντι στην ΕΕ ώστε οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται τη μεταρρυθμιστική συνθήκη σαν ωρολογιακή βόμβα που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία»!

Η δυσφορία αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. Αφ' ης στιγμής το Ευρωσύνταγμα απορρίφθηκε πανηγυρικά στη Γαλλία και την Ολλανδία, οι ηγέτες της ΕΕ έπρεπε να λάβουν υπόψη τους τις αντιρρήσεις των λαών ως προς το ακραία νεοφιλελεύθερο και ατλαντικό περιεχόμενό του, να το αναμορφώσουν ριζικά ως προς την πολιτική του κατεύθυνση και να παρουσιάσουν ένα άλλο κείμενο, διαφορετικής πολιτικής φιλοσοφίας. Αυτοί άφησαν εντελώς άθικτο το απωθητικό νεοφιλελεύθερο και ατλαντικό περιεχόμενο, το οποίο υποτάσσει την Ευρώπη στις ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ, και άλλαξαν πράγματα, τα οποία κανείς δεν τους ζήτησε! Ασημαντότητες, όπως την αναφορά σε ύμνο και σημαία της ΕΕ, τις λέξεις «συνταγματική συνθήκη» και άλλα παρόμοια. Κατόπιν αντί για Ευρωσύνταγμα ονόμασαν το πόνημά τους...

«Συνθήκη για την τροποποίηση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση και της Συνθήκης για την Ιδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας»! Το άκρον άωτον της γραφειοκρατικής διαστροφής... Περιφρονώντας βαθύτατα τις διαθέσεις των πολιτών, οι ηγέτες των «27» ασχολήθηκαν εν συνεχεία με τις γελοιότητες που χαρακτηρίζουν όλες τις διενέξεις τους, οι οποίες φυσικά αφορούν αποκλειστικά τη νομή της εξουσίας ανάμεσά τους, στα διάφορα επίπεδα: πόσους ευρωβουλευτές θα έχει κάθε χώρα, τι θα γίνει με την κατανομή των επιτρόπων στην Κομισιόν, αν θα έχουν υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική που να μην τον ονομάζουν όμως υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά να του έχουν επιτελείο σαν να ήταν υπουργός Εξωτερικών κ.λπ. Ούτε που έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι ενώ αυτοί συζητούσαν τέτοιας ποιότητας θέματα, έξω από τον χώρο της συνόδου κορυφής διαδήλωναν πάνω από 200.000 (!) εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία που έχει γίνει στη Λισαβόνα εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, από την εποχή της «επανάστασης των γαριφάλων», απαιτώντας «μια κοινωνική Ευρώπη» και «εργασία με δικαιώματα». Οι ηγέτες των «27» παζάρευαν αν θα δώσουν ή όχι έναν ευρωβουλευτή περισσότερο στην Ιταλία, να τους κάνει 73 αντί 72! Επιπλέον, συνεχίζοντας την πορεία στραγγαλισμού των δικαιωμάτων των εθνών, επικύρωσαν οριστικά την απόφασή τους να καταργήσουν την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ και να ορίζουν πρόεδρο μόνιμο για πέντε χρόνια (δυόμισι συν δυόμισι). Ο Σαρκοζί μάλιστα πρότεινε για πρώτο πρόεδρο τον... Τόνι Μπλερ, τον αποκαλούμενο από τον βρετανικό Τύπο και «σκυλίτσα του Μπους (!)» λόγω της πλήρους υποταγής του σε οποιαδήποτε πολιτική επιλογή των ΗΠΑ. Οσο για τον... «μυστικό» υπουργό Εξωτερικών με τη χάρη δίχως το όνομα, κυκλοφορεί το όνομα του πρώην δεξιού πρωθυπουργού της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος είναι ακραίος φιλότουρκος και ενδεχόμενη τοποθέτησή του στη θέση αυτή θα σηματοδοτήσει σοβαρότατα προβλήματα για τη χώρα μας και για την Κύπρο.

Πρόκειται για εξέλιξη που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, αλλά καμιά σιγουριά δεν υπάρχει πως η κυβέρνηση Καραμανλή θα τολμήσει να απορρίψει την υποψηφιότητά του. Αντιθέτως, έπειτα από όλα αυτά που έγιναν στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι... «η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα επικυρώσουν τη μεταρρυθμιστική συνθήκη»!

ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ «Η Ευρώπη έχασε την ψυχή της»

Μελαγχολικό το συμπέρασμα της σοσιαλιστικής «Ελ Παϊς» για τη σύνοδο της Λισαβόνας: «Η ΕΕ έχασε ένα κομμάτι από την ψυχή της με το πέρασμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης», έγραψε. Η δεξιά «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» συμμερίζεται το αίσθημα απαισιοδοξίας: «Η τιμή είναι πολύ υψηλή. Δεν έγκειται μόνο σε μια συνθήκη που είναι ακατάληπτη ακόμη και κατά την κρίση των υποστηρικτών της. Εγκειται επίσης και στο ότι με αυτήν η "Ευρώπη" παραιτείται οριστικά από την ιδέα ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή συνταγματική τάξη», υπογράμμισε σε εμφανή πικρία.

7 σχόλια:

Greg είπε...

Εκτεταμένη παρουσίαση του θέματος από το ιστολόγιο "Τηλέπλαγκτοι πλάναι"

ange-ta είπε...

Πάω να μαγειρέψω και μετά θα τα διαβάσω με την ησυχία μου. Τα είδα και γω γραμμένα στο γερμανικό τύπο που έριξα ένα εν τάχει βλέφαρο,
καλή κυριακή greg
και στην οικογένεια

Greg είπε...

Καλή σου μέρα!

Το περνάνε για άλλη μια φορά το θέμα πολύ στο "ντούκου" τα ΜΜΕ!

Καλή Κυριακή!

ΥΓ.
Φαντάζομαι έχεις δεί μια γιγαντοαφίσσα με μια ξανθιά με κόκκινα εσώρουχα triumph και την ερώτηση:

"Πειράζει που δεν ξέρει να μαγειρεύει;"

Πέρα από την ανυπαρξία κάθε είδους φεμινιστικής αντίδρασης..., εκτός του ότι περιγράφει πλήρως την νεοελληνική αστική "ιδεολογία",

μας προκάλεσε τουλάχιστον τον συνειρμό για τις χρωματικές σου επιλογές καλή μου μαγείρισα!!! :-D

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Κυριακάτικη
και Επετειακή-28η Οκτωβρη γαρ :)

Πράγματι το όλο θέμα επιδιώκεται
να περάσει στο "ντουκου"- καθώς λες @Greg- και με συνοπτικές διαδικάσίες με τη συνδρομή των ΜΜΕ και της ρεφορμιστικής "αριστεράς".
Βέβαια προς το παρόν και οι
ριζοσπαστικές υποκειμενικότητες
ως προς το θέμα αυτό βρίσκονται
μάλλον εν υπνώσει. Αυτό όχι τόσο
ως προς τη κατανόηση του (που σχετικά είναι επαρκής)αλλά ως προς την ιεράρχισή του ως προβλήματος πρωτεύοντος που θα επιζητούσε και τις ανάλογες εντονότερες αντιδράσεις στη παρούσα συγκυρία.

Greg είπε...

Μάλλον εντάσσεται κι' αυτό στα θέματα που έχει επικρατήσει η γενική αντίληψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όπως Σκοπιανό, Κύπρος, Αιγαίο, μειονότητες, μεταναστευτικό κλπ., και γι' αυτό δεν κάνουμε τίποτα!!!!

Το κορυφαίο "επιχείρημα" παθητικής αντίστασης (στην καλύτερη περίπτωση...) είναι αυτό που άκουσα τελευταία:

"Το βέτο είναι το τελευταίο μας όπλο! Μην το "κάψουμε" στο Σκοπιανό!!!"

Και αναρωτιέσαι:
Πού αλλού να το "κάψουμε";
Γιατί όταν το χρησιμοποιούμε το καίμε;
Και γιατί καίγεται;
Γιατί δεν το καίμε στην ευρωσυνθήκη δια δημοψηφίσματος, "να πάει και το παλιάμπελο";

Αλλά είπαμε. Ζούμε στην εποχή του εαυτουλισμού και της ταυτόχρονης άγνοιας ότι ο εαυτουλισμός απαιτεί από την πλειοψηφία κάποιας μορφής ομαδικότητα, ώστε να παρασιστίσει πάνω της...

ange-ta είπε...

Βέβαια την έχω δει. Δηλώνει εμέσως πλην σφώς, ότι η γυναίκα ή μαγειρεύει ή ..... φοράει εσώρουχα triumph.

Εκπληκτική η ελληνική τιβί. Ούτε μία λέξη για το πραξικόπημα της Λισαβόνας!!!

Μονο ο σουηδός είναι φιλότουρκος;;
Ολη η ευρώπη ανέχεται έναν λαό που ζητάει το θάνατο 15 εκατομμυρίων συμπολιτών του και δεν λέει ούτε μία λέξη!!

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άγρια.

Greg είπε...

@ ange-ta

Νομίζω ότι η ανάλυσή σου για την διαφήμιση είναι ελλιπής! :-) :-)

Το χρώμα είναι εκείνο που σε απαλάσσει από το μαγείρεμα και τις ευθύνες της ζωής. Γι' αυτό και φοράω κόκκινο σώβρακο από προχθές που το συνειδητοποίησα!