21.12.06

Τα "εθνίκια"...

Με αφορμή την άθλια περιγραφή του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού για την καταστροφή, για να δούμε τί έγραφε γι’ αυτήν ο ανταποκριτής Έρνεστ Χεμινγουαίη στην εφημερίδα του!

Ολη τη μέρα τους έβλεπα να περνούν από μπροστά μου. Κουρασμένοι, βρώμικοι, αξύριστοι, ανεμοδαρμένοι. Και γύρω τους η σιωπή της ξαφνιασμένης Θράκης. Εφευγαν. Χωρίς μπάντες, χωρίς εμβατήρια, χωρίς καν περίθαλψη! Μόνο με μια βρώμικη κουβέρτα ο καθένας. Και με συντροφιά, βέβαια, τα κουνούπια της νύκτας. Αυτοί οι άνδρες ήταν οι σημαιοφόροι της δόξας, που πριν λίγο καιρό, λεγόταν Ελλάδα. Κι αυτή η εικόνα ήταν το φινάλε της δεύτερης πολιορκίας της Τροίας...

(Ανταπόκριση του Ερνεστ Χεμινγουαίη, για την καταστροφή του 1922)


Ο ελληνικός πληθυσμός της Θράκης έχει πλημμυρίσει τη Μακεδονία. Είναι κι όλας εκεί μισό εκατομμύριο, αλλά μένει να έρθουν άλλες διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι. Ποιος θα τους θρέψει; Κανένας δεν ξέρει και μέσα στον επόμενο μήνα και στα επόμενα χρόνια όλος ο χριστιανικός κόσμος θα ακούει μια σπαραχτική κραυγή που ελπίζω να φτάνει και μέχρι τον Καναδά: "Μην ξεχνάτε τους Έλληνες της Μακεδονίας".
(Η τελευταία ανταπόκριση του Ερνεστ Χεμινγουαίη για την καταστροφή του 1922.)

Αλλά και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ!

«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού»,

(Απομνημονεύματα του Ουΐνστον Τσώρτσιλ)

Για να θυμίσουμε τώρα και το σχολικό Βιβλίο Ιστορίας (σελ. 100), ΥΠΕΠΘ 2006

«Ένα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις, με ηγέτη τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα.»


Διαβάστε το αφιέρωμα του «Άρδην» που κυκλοφορεί αύριο με θέμα τα άθλια βιβλία και μην σταματάτε να ξεφωνίζετε τους νεο-Οθωμανούς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλα βρε greg...

Τι θέλετε και τα σκαλίζετε... Εδώ μιλάμε για τους "πιο promising νέους ιστορικούς", αλλά εσείς εκεί εθνίκια... Εδώ μιλάμε για "Joint History Project for Southeast Europe", για "σοβαρά" κέντρα Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά εσείς εκεί στο μετερίζι ενάντια στους χαβάδες των χαλβάδων.

Εσύ δεν είχες αναφέρει προ ημερών το παραπάνω κέντρο;

Board of Directors: Dusan Reljic, Sheila Cannon, Nikos Efthymiadis, George David, Vlasta Jalusic, Costa Carras, Pekin Baran, Rigas Tzelepoglou, Nenad Sebek, Petros Papasarandopoulos. Seated from left to right, Smaranda Enache, Antoinette Primatarova, Richard Schifter, and Maritta Koch-Weser...

έχει κι άλλα ονόματα αλλά βαριέμαι το copy-paste και βαριέμαι και τα bold...

Καρράς-Δαυίδ... Αυτοί δεν είναι οι τοπάρχες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ [του... socialising club των Ροκφέλερ] στην Ελλάδα καθώς και οι... υψηλοί χορηγοί του ΕΛΙΑΜΕΠ; Ή κάνω λάθος;

Μπλογκο-Τσιτάτο:

"Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ήταν κατάμεστη το επόμενο μεσημέρι. Η παρουσίαση των καρπών του πολυετούς συλλογικού έργου από μια ομάδα Βαλκάνιων ιστορικών υπό τον τίτλο 'εναλλακτικό εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της νεότερης ιστορίας της νοτιοανατολικής ευρώπης' από το CDRSEE συγκέντρωσε ένα διευρυμένο ενδιαφερον: κοινωνικοί επιστήμονες [στο πάνελ και ασφαλώς στο κοινό], μέλη του Ουράνιου Τόξου, ο Βερέμης-εκ των εισηγητών, ρουφιάνοι [ασφαλίτες, πιθανότατα], δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι δημοσιογράφοι [που παν' σετάκι με τους ΄προηγούμενους']..
Έργο εμβληματικής βαρύτητας και ξεχωριστής σημασίας: οι βαλκάνιοι ερευνητές, κόντρα στις οριενταλιστικές συνδηλώσεις του λεκτικού προσδιορισμού τους από τους Δυτικούς γεωγράφους του ύστερου 19ου αι., έδειξαν πως μια χαρά δύνανται να συνεννοηθούν και να βρούν κοινούς τόπους..
Το ζητούμενο, ασφαλώς, είναι η υποδοχή/αποδοχή τέτοιων εγχειρημάτων από το μαθητικό [και όχι μόνο..] κοινό."

Εθνίκι,greg, ε, εθνίκι!

Μετά βδελυγμίας

Χ.Μ.

Βαρύς [εμβληματικά] κι ασήκωτος συνωμοσίας!

ΥΓ. Καμιά χορηγία για μας από το Ίδρυμα Φορντ να γράψουμε κανα μυθιστόρημα για τα στέιτς; [Όλοι πουλημένα τομάρια είμαστε, εκτός από αυτούς που τα παίρνουν!]

Greg είπε...

Και να θέλεις Χρήστο να μην είσαι συνωμοσιολόγος δεν σ' αφήνουν!

Για την ακρίβεια είναι και φανεροί...

Μάλιστα ένα postάκι που χρωστάω θα "δείξω" πως φαινομενικά "αντιρατσιστικές" οργανώσεις ηγούνται της προσπάθειας ξηλώματος της ιστορίας (και της λογικής ταυτόχρονα)

Δεν πειράζει, αύριο θα αντιταχθεί στον Καρρά ο Ρακκάς... :-D

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε greg!

Και για δεν το λες, ρε εθνίκι, ότι ο Ρακκάς έχει γράψει για τον Καρρά και κάθομαι και παιδεύομαι, εδώ και κάτι ώρες;

Λοιπόν, σταματάω το πόνημά μου για το CDRSEE, και θα συνεχίσω από κει που θα σταματήσει ο Ρακκάς [αν και φαντάζομαι ότι θα σταματήσει μόνον όταν φτάσει στο τέλος]. Αλλά τέτοιοι είστε και στερείτε τα... ποστς από τους άδολους μπλόγκερς.

Έτσι μου 'ρχεται να πάω με τα γκλομπάλια που 'χουν και πολλά υποσχόμενους ιστορικούς και καλύτερους αβανταδόρους...

Greg είπε...

@ X. Μόρφος

Να το γράψεις! Να το γράψεις!

Γιατί στα "συνδυαστική συνομωσιολογία" είσαι μακράν καλύτερος...

Και τροφοδοτείς και με πολύτιμες αναδημοσιεύσεις τον "κόσμο"!


@ martignale

Ως αποτέλεσμα του "συνωστισμού"...