17.9.06

ΚΛΑΣΑΝΕ ΜΕΝΤΕΣ

Ο «θεσμικός» ρόλος του Χριστόδουλου είναι η καραμέλα που πιπιλάνε οι «εκσυγχρονιστές» της δεξιάς και της αριστεράς, από την εποχή της εκλογής του συγκεκριμένου ιεράρχη. Βλέπουμε δηλαδή το παράλογο φαινόμενο, οι απολογητές του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας να επικαλούνται αυτόν τον «ρόλο-εφεύρεση», απαιτούντες ανερυθρίαστα από την εκκλησία «να κατευνάζει»...! Της ζητούν να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο την κατηγορούν στις φιλολογικές τους συγκεντρώσεις. Να γίνει ο φορέας του «οπίου του Λαού»!

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει εκκλησιαστικός κανόνας που να απαγορεύει στον παπά να μιλάει και οι «παπα-ριές» δύο-τριών εκκλησιαστικών αντιπάλων του περί εκκοσμίκευσης μόνο γέλωτα προκαλούν, ας αναρωτηθούμε:

  • Οι ίδιοι οι κατευναστές δεν είναι που καταγγέλλουν ταυτόχρονα για συγκαταβατική στάση το Πατριαρχείο Κων/πόλεως επί Τουρκοκρατίας που είχε στόχο τον κατευνασμό, την σύμπλευση και τη διατήρηση του status quo;

  • Οι ίδιοι δεν είναι που χαιρετίζουν κάθε δήλωση μίσους οιουδήποτε ραβίνου με το πρόσχημα του αντισιωνισμού ή μουλά με το πρόσχημα της αυτοδιάθεσης;
Γιατί όμως παρά την λύσσα να επικεντρωθεί το πράγμα στον Χριστόδουλο, δεν τους βγαίνει; Είναι τόσο σπουδαίος τέλος πάντων;

Όχι κυρίες και κύριοι. Απλά κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται στο πρόσωπο... Η αλήθεια είναι άλλη!

Στην Ορθοδοξία (αντίθετα με τους προτεστάντες πάτρωνες των αντι-Χριστοδουλικών) ο Θεός είναι ζων και δίπλα. Δεν είναι στο υπερπέραν. Αποδίδει μεν ο παπάς «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», αλλά έχει άποψη για τα γήινα. Οφείλει να είναι μπροστάρης. Ν΄ανακατεύει τα βαλτόνερα. Δεν είναι μόνο για μνημόσυνα όπως του ζητάνε οι γιάπηδες... Κι' απ' το ανακάτεμα μόνο κέρδη μπορεί να έχει ο Λαός!

Αν λάβουμε δε υπ' όψιν μας ότι στην Ελλαδική εκκλησία το θρησκευτικό συναίσθημα σφιχταγκαλιάζεται με την εθνική ταυτότητα, οι απαιτήσεις του ποιμνίου από τον παπά είναι περισσότερες. Περιμένει απ' αυτόν να παρεμβαίνει και να μιλάει. Κανένας πιστός δεν τον θέλει απλά να κουνάει μια αγιαστούρα! Ακόμα κι' όταν διαφωνεί κάθετα με τα λεγόμενά του! Μπορούμε να του φιλάμε το χέρι και να τον γαμοσταυρίζουμε μέσα μας! Έχουμε αυτή την ωριμότητα που απουσιάζει από άλλους λαούς... Βλέπετε ο Έλληνας πάει στην εκκλησία και μιλάει και γελάει και κουτσομπολεύει και επιδεικνύεται και προσεύχεται και πονά! Δεν είναι απόκοσμη η εκκλησιά για μας. Και για πολιτικά ακόμη θα μιλήσουμε μπροστά στο Θεό και θα τον κατηγορήσουμε ώρες-ώρες γιατί μας εγκατέλειψε.

Ο σημερινός αγώνας επομένως του κατευνασμού που επιδιώκουν δεν έχει ελπίδα κι' ας κάνουν ότι μπορούν. Ας βγάλουν τους δύο από τους τρεις ιεράρχες από τα βιβλία των θρησκευτικών (αναρωτηθείτε βρε αδελφέ γιατί ενοχλεί συγκεκριμένα ο Γρηγόριος και ο Ιωάννης), ας προσπαθήσουν την προτεσταντικοποίηση της εκπαίδευσης, ας αντικαταστήσουν την Βυζαντινή Ιστορία με την Μεσαιωνική Ιστορία! Δεν θα καταφέρουν απολύτως τίποτα! Απλά θα αποδείξουν ότι πάσχουν από «clasus mentis».


Κοινώς, ότι ΚΛΑΣΑΝΕ ΜΕΝΤΕΣ...

ΥΓ. Αφιερωμένο στα "σουσούμια" των δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας να αρνηθούν τον αγιασμό. Μαγκιά! Αλλά οι ίδιοι έχουν φιλήσει (εκτός από κατουρημένες ποδιές κάποιοι εξ' αυτών) άπειρα χέρια "ταυραμπάδων" μέχρι να κατακτήσουν το θώκο... Δεν τους είδα να "κουνιούνται" τα τόσα χρόνια ύπαρξης του δικαστικού αυτού οργάνου. Ή μήπως δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες (κοινώς παλιά "τα βρίσκαμε" με την εκκλησία); Πάνε ανέξοδα να μας πείσουν οι δικαστές (ένα από τα συντηρητικώτερα κομμάτια του Λαού), ότι είναι "επαναστάτες"! Εμείς θα περιμένουμε να μας το δείξουν με την άσκηση των καθηκόντων τους. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν πείσει και πολλούς...

10 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

"Κι' απ' το ανακάτεμα μόνο κέρδη μπορεί να έχει ο Λαός!"

Δηλαδή ποια κέρδη μπορεί να έχει ο "λαός" και ποιος είναι ο "λαός"? Μέχρι τώρα κέρδη έχουν μόνο οι άνθρωποι του μηχανισμού που διάγουν βίο πρίγκιπα, ενώ ως πολίτες με το ζόρι θα γίνονταν τμηματάρχες σε μια υπηρεσία ή μια εταιρία...

Αν λάβουμε δε υπ' όψιν μας ότι στην Ελλαδική εκκλησία το θρησκευτικό συναίσθημα σφιχταγκαλιάζεται με την εθνική ταυτότητα

Καλά, άμα βάλεις μυθοπλασίες και ιδεοληψίες ως βάση του προβληματισμού, είναι απλά τα συμπεράσματα...

Greg είπε...

Τα κέρδη που αναφέρεις εσύ προέρχονται απ' τον κατευνασμό! Βολεύει στο "άρμεγμα" (μέρες που είναι...). Η αντιπαράθεση για μας τους πολλούς που δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, μπορεί να φέρει τα κέρδη που ελπίζω εγώ.

Όσο για το αν είναι ιδεοληψία το σφιχταγκάλιασμα που αναφέρω, θα σε ρωτήσω το εξής:

Γιατί υπάρχει Ελλαδική εκκλησία σήμερα; Μακράν του Πατριαρχείου; Και με την ισχυρή του αντίδραση;

Stelios Frang είπε...

Γιατί υπάρχει Ελλαδική εκκλησία σήμερα; Μακράν του Πατριαρχείου;

Αντερώτημα: Γιατί υπάρχει βουλγάρικη, ρουμάνικη, σέρβικη, αρμενική κλπ. κλπ. εκκλησία (ορθόδοξη λέμε), μακράν ή κοντά στο πατριαρχείο?
Απάντηση: Όπου υπάρχει κράτος, έχει και μια εκκλησία για να νομιμοποιεί (παραδοσιακά) τις υπερβατικές ενέργειες. Στα χρόνια του Βυζαντίου νομιμοποιούσαν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες αυτοκράτορες που είχαν καταλάβει την εξουσία με δολοφονία και πραξικόπημα.

Αυτό είναι και ο λόγος που αποσχίστηκε και έγινε ανεξάρτητη η εκκλησία των Σκοπίων από τη σέρβικη για να λειτουργεί ως στήριξη στην κυβέρνησή τους.

Αυτή την εποχή οι εκκλησία είναι σε εφεδρία, όποτε χρειαστεί (σε περιόδους κρίσης κυρίως) θα κληθεί να νομιμοποιήσει τις ανατροπές, με προτίμηση σε βασιλιάδες και δικτάτορες: βλέπε ανάθεμα στον Βενιζέλο, βλέπε ταύτιση με τις δικτατορίες (Μεταξά και Παπαδόπουλου) κ.ά.

Greg είπε...

Έλα μου που λέμε τα ίδια!

Να γιατί είναι καλό να τσακώνονται εξουσιαστές και παπάδες!
Να γιατί σφιγκαλιαζεται το εθνικό με το θρησκευτικό!

J95 είπε...

1) Οι ίδιοι οι κατευναστές δεν είναι που καταγγέλλουν ταυτόχρονα για συγκαταβατική στάση το Πατριαρχείο Κων/πόλεως επί Τουρκοκρατίας που είχε στόχο τον κατευνασμό, την σύμπλευση και τη διατήρηση του status quo;

2) Οι ίδιοι δεν είναι που χαιρετίζουν κάθε δήλωση μίσους οιουδήποτε ραβίνου με το πρόσχημα του αντισιωνισμού ή μουλά με το πρόσχημα της αυτοδιάθεσης;


Απάντηση: 1: όχι, 2: όχι.

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Τόδες σήμερα στο ΠΑΡΟΝ, τον βγάλανε και ''χουντικό'' τον Πρόεδρο του ΣτΕ, γιατί λέει ο πατέρας του ήταν υπουργός της Χουντας. Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή καν'έλα!!

Greg είπε...

@ J95
Είσαι εξαίρεση...:-D

@ Πήγασος
Με τη "λογική" τους αυτή όλοι οι Έλληνες είμαστε χουντοκομουνιστές, βασιλόφρονες του βουνού, κλπ. κλπ.

Dipous Apteros είπε...

Το οτι οι εκσυγχρονιστές έχουν τους δικούς τους ύποπτους λόγους να τα βάζουν με τον Χριστόδουλο δεν αγιοποιεί τον τελευταίο. Ούτε βέβαια θεμελιώνουν τον πατριωτικό ρόλο της εκκλησίας.

Είναι ιστορικό γεγονός οτι προτίμησαν το σαρίκι από την παπική τιάρα. Επίσης είναι ιστορικό γεγονός οτι οι σταυροφόροι ήταν χειρότεροι από τον Μωάμεθ τον Β'. Είναι επίσης ιστορικό γεγονός οτι την επομένη της εισόδου των τούρκων ο πατριάρχης ενεδύθη την αυτοκρατορική πορφύρα και κορώνα. Δεν ξέρω αν η επιλογή ήταν σωστή, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος οτι τα κίνητρα της της εκκλησίας δεν ήταν πατριωτικά αλλά ιδιοτελή.

Είναι γνωστό οτι επί 400 χρόνια η εκκλησία δεν έκανε τίποτα. Συντηρούσε βέβαια την πελατεία της και πλήρωνε το αναλογούν στον τούρκο προστάτη. Οταν αντελήφθησαν οτι δεν γίνεται αλλιώς βγήκαν μπροστά με το λάβαρο της επανάστασης η οποία ήδη ήταν εν εξελίξει. Φτιάξανε και οι προπαγανδιστές φιλέλληνες το παραμύθι του κρυφού σχολειού και η εκκλησία το χρησιμοποιεί ως σήμερα για άλλοθι.

Είναι επίσης ηλίου φαεινότερον οτι με τη σάπια δομή που έχει η ορθόδοξη εκκλησία, ακόμη και αν όλα τα παραπάνω είναι λάθος, πρέπει να περάσεις μέσα από τα σκατά για να αναρριχηθείς στην ηγεσία της. Φτάνοντας εκεί είσαι de facto βρώμικος και σάπιος.

Δεν βλέπω λοιπόν τι πραγματικά συνδέει τον ελληνισμό με την ορθόδοξη εκκλησία. Αν η ορθοδοξία έχει υγιέστερη δομή από τον καθολικισμό αυτό μάλλον είναι επιτυχία του ελληνισμού και όχι της ορθοδοξίας. Αν ο μέσος πιστός συγχέει τον ελληνισμό με την ορθοδοξία δεν σημαίνει οτι έχει και δίκιο. Πάντα η εξουσία στηριζόταν από την εκκλησία και το αντίθετο, απλά γιατί κάποια καθάρματα εκμεταλλεύονται την ανάγκη του ανθρώπου να θρησκεύεται.

Πράγματι δεν είναι θέμα προσώπων. Θα έπρεπε μιά υγιής κοινωνία να αντιμετωπίζει με δυσπιστία τον κάθε ιεράρχη που θέλει να έχει λόγο για κάθε κοινωνική πτυχή. Πόσω μάλλον όταν η εκκλησία της οποίας είναι προκαθήμενος βαρύνεται με βρώμικο παρελθόν.

Αλλά και έτσι να μην ήταν δεν νομίζω οτι 1700 χρόνια μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων θα έπρεπε η όποια εκκλησία να διαπλέκεται με την όποια πολιτεία. Αυτή βέβαια είναι δυστυχώς η αλήθεια. Πολιτεία και εκκλησία διαπλέκονται και διαπλέκονται υποβρυχίως, μέσα στα σκατά!

Το οτι τα εκσυγρονιστήρια είναι επίσης βουτηγμένα στα σκατά, αλλά έχουν λιγώτερα κοινά συμφέροντα με την εκκλησία, δεν νομιμοποιεί τον Χριστόψωμο (προσωνύμιον του κου Παρασκευαίδη ο οποίος βγάζει το ψωμί του και το παντεσπάνι του πουλώντας χριστό στην λιανική).

Το οτι προτεστάντες και καθολικοί είναι πιθανόν χειρότερα καθάρματα δεν δικαιολογεί τον Χριστόψωμο.

Γιατί πρέπει να διαλέξω μουλάδες ή Χριστόδουλο, εκσυγχρονιστές ή Χριστόδουλο, σιωνιστές ή Χριστόδουλο, τούρκους ή Χριστόδουλο, αμερικανούς ή Χριστόδουλο. Γιατί θα πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στον τουρκαλά τον Βαρθολομαίο και το Χριστόδουλο οταν τσακώνονται για το μπαγιόκο. Δεν τα γουστάρω αυτού του είδους τα διλλήματα. Δικαιούμαι να τους σιχαίνομαι όλους το ίδιο, ακόμη και αν είμαι θλιβερή μειοψηφία. Το παρήγορο είναι οτι μπορώ ακόμη να το λέω.

Το οτι ο Παρασκευαίδης έχει πιθανόν ωρισμένες σωστές ή και εθνικές απόψεις δεν νομίζω οτι τον νομιμοποιεί, ή τον μετατρέπει σε αυθεντία, ή σε χρήσιμη ύπαρξη. Δικαιούται να μιλάει όπως ο καθένας στην δημοκρατία, η οποία δεν είναι σίγουρα έργο της εκκλησίας. Όλοι οσοι είναι αντίθετοι δικαιούνται ομοίως να τον βρίζουν. Ακόμη και αν είναι καθάρματα. Ακόμη και αν η δημοκρατία μας είναι κατ' όνομα δημοκρατία.

Οτι οι διάφοροι προδοταράδες βρίζουν τον Χριστόψωμο μόνο όταν διατυπώνει εθνικές θέσεις είναι γεγονός. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φτάνει για να μου τον κάνει συμπαθή. Έχει τόσα σκατά στο περιβάλλον του που το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να φεύγεις μακρυά.

Οσο για τους δικαστές συμφωνώ οτι είναι υποκριτές του αισχίστου είδους. Αν θέλουν να το παίξουν υπεράνω, ας βγάλουν πρώτα τις εικόνες από τα δικαστήρια και ας εφαρμόσουν το νόμο για τον μη θρησκευτικό όρκο, ο οποίος παραβιάζεται καθημερινά στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

Τέλος για να είναι αυτή η κουβέντα εποικοδομητική θα καταθέσω το όνειρό μου. Ονειρεύομαι λοιπόν ένα ωραίο διωγμό με σταυρούς και λιοντάρια. Διωγμό βέβαια ανεξίθρησκο με σκοπό να ξεβρωμήσει ο τόπος. Ο Χριστόδουλος η διαρκής ιερά σύνοδος και το συμβούλιο επικρατείας έχουν βέβαια πρώτη θέση στην αρένα. Τα εκσυγρονιστήρια και όλα τα άλλα καθάρματα που βρίζουν τους παραπάνω για τους δικούς τους λόγους θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ιδού σχέδιο λαμπρό για αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Greg είπε...

Ιδού κύριοι ποιό είναι το δημοκρατικότερο blog!

O άπτερος είναι contributor!

Μου τα 'βαλες όμως όλα μαζί! Αν απαντήσω πλήρως, για να καλύψω τα 2000 χρόνια αιτιάσεων που παραθέτεις, θα πρέπει να γεμίσω ένα βιβλίο και μετά να αποσυρθώ μια και θα έχω κερδίσει το δικαίωμα της σιωπής...

Θα κάνω μια προσπάθεια το βράδυ και αύριο το πρωΐ θα την διαβάσεις.

Εν τω μεταξύ αν υπάρχουν άλλα σχόλια (υπέρ ή κατά)καλόδεχτα!

Greg είπε...

Θα κάνω post τελικά!