9.9.06

Μαθήματα Γραμματικής: Μέλλων

Παλιότερα, όταν η πολιτική είχε μια minimum επαφή με την λογική, ο μέλλων ήταν ο χρόνος που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί για τις εξαγγελίες τους. Η εκ των υστέρων όμως αποδεδειγμένη ανικανότητα τους, αλλά και η παγιωμένη πια αντίληψη του κόσμου για το πόσο λαμόγια είναι στην πλειοψηφία τους (νταβατζήδες και σιτσιλιάνοι), κατέστησαν τη χρήση του μορίου "ΘΑ" για τον μέλλοντα χρόνο κωμική.

Τί πιό απλό λοιπόν, αφού έτσι κι' αλλιώς έχουν σοδομήσει επί παντός επιστητού, να περιλάβουν και τη γραμματική! Ο Μέλλων εξαφανίζεται και δημιουργούνται νέοι χρόνοι στη θέση του! Προσέξτε το παιδοβούβαλο... Ούτε ένα ΘΑ δεν εκστόμισε στην ΔΕΘ!

Οι νέοι χρόνοι που εντόπισα είναι:

  • μελλοντικός (δυνητικός) ενεστώτας
Δεν λές τι θα κάνεις! Περιγράφεις την μελλοντική δράση σου μεταφερόμενος στο μέλλον και ζείς την στιγμή! Στη χειρότερη χρησιμοποιείς υποτακτική μελλοντικού ενεστώτα... Παράδειγμα:

...εξετάζονται ήδη οι αιτήσεις αποζημίωσης, αρχίζουν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιάζεται οργανωμένη αναδάσωση και υποβάλλεται άμεσα στην ΕΕ, πρόγραμμα Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης.

...ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε, είναι να αξιοποιήσουμε με τον πληρέστερο τρόπο τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής...

...Μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η Εγνατία...


  • ενεστωτικός μέλλων
Ανακοινώνεις σήμερα τι θα κάνεις αύριο, δίνοντας βαρύτητα στην ανακοίνωση λες και αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Χρήση βοηθητικών ρηματικών τύπων όπως το "πρόκειται" είναι απαραίτητη. Παράδειγμα:

...ανακοινώνουμε την δημιουργία νέας μονάδας απεξάρτησης και μεταφορά στο ΑΧΕΠΑ της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, την προώθηση της ίδρυσης Παιδιατρικού Νοσοκομείου...

...δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που έφεραν οι τελευταίες πυρκαγιές...

...πρόκειται να διατεθούν δωρεάν περίπου 3,000 υπολογιστές σε συμμαθητές σας της ειδικής αγωγής.


και το άπαιχτο!

  • μελλοντικός αόριστος
...δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε σελίδα, δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε ρυθμούς, δεσμευτήκαμε να περάσουμε από τα λόγια στη δράση κι αυτό κάνει συνολικά η κυβέρνηση...


ΘΑ δώσω μια συμβουλή στους συντάκτες λόγων των πολιτικών αρχηγών. Για σκεφτείτε τις δυνατότητες που σας δίνει ένας ήδη υπάρχων στη γλώσσα μας χρόνος!

Ο τετελεσμένος μέλλων!

Εγώ θα σας τα λέω;

5 σχόλια:

i-fallos (Καπεταν Ηρεμος) είπε...

Τί θάλεγες για τον

δυνητικό τετελεσμένο μέλλοντα;

Ανώνυμος είπε...

Πες τα χρυσόστομε!

Greg είπε...

πρόκειται να τα λέω...
:-)

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Greg, αυτό που περιγράφεις λέγεται "ενεστώς διαρκείας" και εάν πρόσεξες πάντα, μα πάντα, έτσι μιλούσε ο όπως τον λές.

Και αυτό διότι, όπως πιθανόν δεν αντιλαμβάνεσαι, είμαστε όλοι μαζί επιβιβασμένοι στην ράχη ενός βέλους που διασχίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον χρόνο πηγαίνοντας προς το μέλλον! Υπό τις συνθήκες αυτές μόνο με διαφορικό λογισμό μπορείς να εντοπίσεις το γίγνεσθαι της κάθε φευγαλέας στιγμής. Και πάλι, όμως, αυτό δεν έχει νόημα, -διατηρεί μόνον την θεωρητική αξία της αξιολόγησης του μεγαλείου της κοινωνίας μας-, γιατί μέχρι να λυθεί η εξίσωση η πραγματικότητα είναι ήδη στην Λάρισα και μοιράζει φορητούς υπολογιστές made in Taiwan.

Greg είπε...

Θέλει να τον παρουσιάσει ο Κώστας σαν ενεστώτα διαρκείας όπως γράφεις στο ευστοχότατο σχόλιό σου. Απλά η "διάρκεια" δεν έχει ξεκινήσει ακόμα...