23.2.08

Μικρά και ασήμαντα από την μικρή μας Κύπρο


Χρόνια, σκλαβκιές ατέλειωτες
Τον πάτσον τζιαι τον κλώτσον τους
Εμείς τζιαμαί.
Ελιές τζιαι τερατσιές
Πάνω στον ρότσον τους.
Κώστας Μόντης

• ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ. Πήραμε άλλο ένα μάθημα. Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί και τώρα αναμένουμε τις φωτιές.
• Σας γράφω αυτές τις λίγες γραμμές, αγαπητοί σύντροφοι, για να σας πω πως ο πόνος είναι πολύ μεγάλος. Σας γράφω για να σας πω πως οι ελπίδες μας για έναν αξιοπρεπή θάνατο έχουν πέσει στον πάτο. Πιο κάτω από τον πάτο βρίσκεται μόνο ο απόπατος, εκεί που πεθαίνουν οι ελεεινοί. Ελεεινοί δεν υπήρξαμε ποτέ.
• Έχουμε κι άλλα προβλήματα. Διάβασα τους ποιητές της ΗΤΤΑΣ για να παρηγορηθώ, μα τίποτα. Προσπάθησα να εμψυχώσω τους νέους μας κι απέτυχα απελπιστικά. Πήγα να θυμώσω, μα δεν μου έβγαινε θυμός. Κάτι έβγαινε, μα δεν ήταν θυμός, νομίζω πως πρέπει να ήταν η ψυχή μου, διότι ταυτοχρόνως έχανα και τον ρυθμό της αναπνοής μου.
• ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ. Τα όνειρά μας για να κρατήσουμε τουλάχιστον την Κυπριακή Δημοκρατία κι απ’ εκεί να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο έχουν γίνει εφιάλτες. Τα όρνεα της ανάπτυξης και του ανθελληνισμού ακονίζουν τα νύχια τους. Οι Τούρκοι, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι και οι άλλοι καλοί μας σύμμαχοι πανηγυρίζουν. Μετά από κάθε ήττα, οι γύπες κατεβαίνουν για το ψαχνό. Σε μας δεν συνέβηκε αυτό. Κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας εδώ και πολύ καιρό, τόσο που τους συνηθίσαμε. Τώρα, ο Θεός να μας φυλάει.
• Προσεύχομαι να μη διαλυθεί ο πόλος αντίστασης που ψήφισε Τάσσο Παπαδόπουλo. Αυτός ο πόλος ενωμένος μπορεί να τους χαλάσει όλα τα σχέδια και ας μην είναι κυβέρνηση. Ακόμη και αν τα κόμματα δεν προστατεύσουν αυτόν τον πόλο και ψηφίσουν έναν από τους δύο ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ, δεν χάθηκε ο κόσμος. Η Κύπρος πιθανόν, ο κόσμος όχι. Εμείς θα παραμείνουμε ΕΔΩ, βαθιά ριζωμένοι στις παραδόσεις μας, ελιές και χαρουπιές σφηνωμένες στις πέτρες, που λέει κι ο Μόντης, κι όποιον πάρει ο Χάρος. Αν τυχόν μείνουμε μόνοι, δεν πειράζει, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Θα το πω αυτό και παρακαλώ να μη θεωρηθεί ως εγωισμός. Μετά από τέτοιες ήττες, ελάχιστη αυτοπεποίθηση έχει ο άνθρωπος. Το γράφω για να πάρουμε κουράγιο εμείς οι ελάχιστοι και για να μην ξεχνούν οι πολλοί. Όταν αρχίζαμε αυτόν τον αγώνα, πολιτικό και πολιτιστικό, για να μην περάσει η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ήμαστε 30 «πελλοί» περιθωριακοί, χωρίς κανένα σύμμαχο. Οι θέσεις μας 25 χρόνια μετά υιοθετήθηκαν από το 76% του κυπριακού λαού. Νιώθω περήφανος γι’ αυτό και δεν σκύβω τώρα στα γεράματά μου το κεφάλι. Μπορεί να μην έχουμε πια, πολλοί απ’ εμάς, άλλα 25 χρόνια, αλλά ξέρω πολλούς άλλους «πελλούς» που είναι τώρα πιτσιρίκια και νέοι και καλύτεροι από εμάς. Ξέρω και κάτι άλλο: Αντέξαμε χειρότερα, 3.000 χρόνια σκλαβιές ατέλειωτες.

ΠΑΠΠΟΥ*

Παππού Γρηγόρη
Μην κοιτάζεις προς τα κάτω
Θα καείς ξανά.
Πόσες φορές;
Άκου που σου λέω.
Κλείσε τα μάτια σου να ξεκουραστείς.
Άσε την Λύση* σε μας.
Ελληνική θα σου την παραδώσουμε
Αλλιώς να μας κάψει ο Θεός.



* Το ποίημα αυτό το έγραψε ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής. Αισιοδοξώ μέσα από την απελπισία μου.
* Λύση λέγεται το κατεχόμενο χωριό του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Βάσος Φτωχόπουλλος
Γιαλούσα, Νομός Αμμοχώστου, Ελλάς.

13 σχόλια:

ange-ta είπε...

Μωρέ Γρεγκ, Σαββατο βράδυ και μας βάζεις να κλαίμε;;

Εχεις σίγουρα προσέξει, πόσο απουσίασε απο την ελληνική τιβι η Κύπρος.
Εκλογές στα βουβά.
Σαν η χώρα να είχε τύψεις που την έθαψε ή την πούλησε πάλι.
Τίνος είναι αυτό το κείμενο;

Greg είπε...

Είναι του Βάσου του Φτωχόπουλλου (ναί με δύο λ!) Κύπριου και εξαιρετικού γραφιά! Από τα ατού της ρήξης όπου γράφει την στήλη με τίτλο τον ίδιο που έχω βάλει στο πόστ. Αλλά με τις Κυπριακές εκλογές αύριο νομίζω ότι δεν μπορούσε κανείς να γράψει κάτι καλύτερο!

Mirandolina είπε...

κι εμένα, ange-ta, όλο αυτά μου κάνει ο Βασος. Καθε φορά. Γιατί γραφει με το αίμα της καρδιάς του, να γιατί.

Nativist είπε...

Αν κατάλαβα καλά, το κλάμα και ο οδυρμός είναι γιατί έχασε τις εκλογές ο Παπαδόπουλος και τώρα θα μας φάει ο αράπης; O Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι άλλης γνώμης κι εγώ επίσης.

Ανώνυμος είπε...

Πάνω τα κεφάλια ρε!
Συμφωνώ απόλυα με τον Λαζαρίδη.
Τίποτα δεν χάθηκε!


M

Greg είπε...

Λοκαντιέρα μου γειά!

Παραθέτω για τα αγόρια ξανά:
Προσεύχομαι να μη διαλυθεί ο πόλος αντίστασης που ψήφισε Τάσσο Παπαδόπουλo. Αυτός ο πόλος ενωμένος μπορεί να τους χαλάσει όλα τα σχέδια και ας μην είναι κυβέρνηση. Ακόμη και αν τα κόμματα δεν προστατεύσουν αυτόν τον πόλο και ψηφίσουν έναν από τους δύο ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ, δεν χάθηκε ο κόσμος. Η Κύπρος πιθανόν, ο κόσμος όχι.

Ο Λαζαρίδης βέβαια ξεχνά ότι με τέτοια πλειψηφία διαμορφωμένη μπορούν να περάσουν πράγματα κομματι κομμάτι χωρίς δημοψήφισμα. Α λα "ευρωπαϊκή συνθήκη" - βλέπε ευρωσύνταγμα με φερετζέ.

Άσχετο φαινομενικά αλλά πειτε μου. Η Τουρκική επίθεση στο Ιράκ είναι αδιάφορη προς τα τεκταινόμενα βορείως ημών και τις Κυπριακές εκλογές αύριο ή γίνεται για να αποσπάσουν οι μεμέτηδες περισσότερα διαπραγματευτικά - εκβιαστικά ατού;

Ο δόλιος ο Κούρδος μου φαίνεται θα την πληρώσει τη νύφη...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Greg.

Η ανάλυση του Λαζαρίδη χαρακτηρίζεται σε πολλά σημεία από αφελεια.

Ο κόσμος στην κύπρο και την ελλάδα δεν συνειδητοποιεί σε τι θανάσιμο κίνδυνο βρίσκεται.

Παρεπιπτοντως έβλεπα το δελτίο ειδήσεων του alpha και τον κύρτσο να σκίζονται για την ακαδημαϊκή έρευνα του ΚΕΜΟ...
Πάμε λοιπόν και για άνοιγμα τσάμικου.

Ανώνυμος είπε...

Ο οποίος Κυρτσος πριν μερικά χρόνια μέσα απ΄τον ελεύθερο τύπο είχε καταγγείλει το ΚΕΜΟ και όσους βρισκονται πίσω από αυτό.

Άραγε τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη τόσο απότομα?

Greg είπε...

Τί έκανε τον Κύρτσο ν' αλλάξει άποψη στο Τσάμικο; Φαντάζομαι δεν είναι η αγάπη του στο Καλαματιανό...

Ούτε η εκτευαμένες μελέτες του στα εθνολογικά κατά το μεσοδιάστημα...

Είναι μάλλον της ίδιας παρέας με τον Ανδριανόπουλο - ο οποίος με τα Αμερικάνικα πετρέλαια ασχολείται συνήθως και με τα Ρώσσικα τσακώθηκε τελευταία άρα είναι εκδικητικός -
ο οποίος διατύπωσε το ευφυολόγημα ότι δεν τον ενδιαφέρει το όνομα (στο άλλο θέμα το Σκοπιανό) γιατί μπορούν να το αλλάξουν μετά τη συμφωνία και να το κάνουν ότι θέλουν! Τόμπολα!

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να το διαβάζουν όλοι.

Απο το BBC:

Diplomats in Cyprus had hoped that the Greek Cypriot negotiator in future talks would be Mr Kasoulides, a strong supporter of European co-operation and a former MEP.
Mr Christofias, by contrast, has in the past sounded ambivalent on Europe. "He has a track record of being a Euro-sceptic," one diplomat said, "WE WILL BE WATCHING CAREFULLY."


Τα κεφαλαία δικά μου

Μ

Nativist είπε...

@ greg

"Ο Λαζαρίδης βέβαια ξεχνά ότι με τέτοια πλειψηφία διαμορφωμένη μπορούν να περάσουν πράγματα κομματι κομμάτι χωρίς δημοψήφισμα. Α λα "ευρωπαϊκή συνθήκη" - βλέπε ευρωσύνταγμα με φερετζέ."

@ ανώνυμο (βάζετε και κανένα ψευδώνυμο, τσάμπα είναι!):

"Ο κόσμος στην κύπρο και την ελλάδα δεν συνειδητοποιεί σε τι θανάσιμο κίνδυνο βρίσκεται."

Τι λες, ρε μαγάλε! Σιγά μην περιμένουν εσένα να τους το πεις και ειδικά οι Έλληνες της Κύπρου!

Όχι, δεν είναι αφελής η ανάλυση του Λαζαρίδη. Στο ίδιο μήκος κύματος γράφει και ο Κρανιδιώτης. Εκτός κι αν είναι όλοι αφελείς, εκτός από σένα.

Greg είπε...

Αφελείς οι του δικτύου δεν είναι! Ιδεοληψίες περί (του ανύπαρκτου) ελληνοαμερικανικού λόμπυ έχουν (όπως και ο Παπαθεμελής), το οποίο θα παρέμβει (γενικά και αορίστως), άρα δεν τα σπάμε και εντελώς με τους Αμερικάνους.

Ούτε και κανείς είπε ότι ήρθε το τέλος. Αλλά δεν μπορεί και να παραβλέψει την χαρά των Τούρκων και των Άγγλων...

Ανώνυμος είπε...

Κωστή προς τι το εχθρικό ύφος?

Απλώς συμφωνώ περισσότερο με τις προσεγγίσεις του Νεοκλή Σαρρή και του Παναγιώτη Ήφαιστου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Όταν ο Κύπριος καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος αναφέρεται σε "θανάσιμο κίνδυνο" που οι συμπατριώτες του δεν αντιλαμβάνονται εννοεί την πλήρη κατάργηση της κυπριακής Δημοκρατίας και τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης πλέον της Κύπρου από την Τουρκία και τους Αγγλοσάξονες μέσω ενός νέου σχεδίου Αννάν.

Η μοίρα των ελληνοκυπρίων θα είναι αυτή των γηγενών της Αλεξανδρέτας και των Ρωμιών της ίμβρου.

"Τι λες, ρε μαγάλε! Σιγά μην περιμένουν εσένα να τους το πεις και ειδικά οι Έλληνες της Κύπρου!"

Οι ίδιοι οι "Έλληνες της Κύπρου" ψήφισαν το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο και τον πρόεδρό του που δήλωνε ότι"ψηφίζω ΟΧΙ στο σχέδιο Αννάν, για να τσιμεντώσω το ΝΑΙ".

Ο νέος Πρόεδρος είναι οπαδός της "νεο-κυπριακής" ταυτότητας έχοντας υποστηρίξει δημόσια στο παρελθόν ότι ο όρος Εληνισμός είναι αναχρονιστικός και ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Κάθε λαός είναι άξιος της ηγεσίας του.
Οι Κύπριοι αξίζουν τον Χριστόφια όπως οι Ελλαδίτες άξιζαν τον Σημίτη.