9.9.07

Νέος Πατριωτισμός!

Πιστεύω ότι σε τέτοιες ώρες, σε τέτοιες ακριβώς ώρες, οφείλουμε όλοι να αναζητούμε τα θετικά μηνύματα, τα μηνύματα στα οποία μπορούμε να στηριχθούμε για την πορεία μας προς το μέλλον. Τέτοια μηνύματα υπάρχουν, είναι η συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του έθνους, των Ελλήνων στην πατρίδα και την ομογένεια, στον αγώνα για την ανακούφιση των πυροπαθών και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Μέσα από τη δοκιμασία αναδείχθηκε ένας νέος πατριωτισμός, μια νέα αλληλεγγύη, μια νέα άμιλλα προσφοράς. Και αυτός ο πατριωτισμός είναι που ενισχύει την αισιοδοξία μου για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.
είπε ο Καραμανλής στην ΔΕΘ


Ώπα τί έγινε; Ο παραδοσιακός πατριωτισμός δεν μας κάνει και εγεννήθη ημίν καινούργιος; Τα βάζαμε τόσο καιρό με τον "οπισθοδρομικό" πατριωτισμό που πάει κόντρα στην παγκοσμιοποίηση και την "πρόοδο", αλλά ξαφνικά βλέπουμε ότι μας λείπουν κουκιά, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος επαναπροσδιορίζει τις αξίες και κατά συνέπεια την πολιτική αντίληψη; Ο μέχρι χθές νεοφιλελεύθερος ατομικισμός αντικαθίσταται από την "νέα αλληλεγγύη" που προϋποθέτει ομάδα άρα και πατρίδα;

Ή μήπως "τα σπάει" με την Ντόρα, την Γιαννάκου, τον Παυλόπουλο και τ' άλλα παιδιά;

Προσωπικά (μόνο οι απαντήσεις του για το βιβλίο μου αρκούν) δεν με πείθει!

Περιμένω όμως τις δικές σας απόψεις.

11 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εαν ξαναβγει...πιστευω οτι θα μας εξηγησει καλυτερα...

ange-ta είπε...

Ελα ρε συ Greg; που δίνεις αξία και σημασία στα στρούμφ του Καραμανλή. Αυτός μόνο σουβλάκια μπορεί να παραγγείλει.
Κάπου εχει ακούσει για νεοκαπιταλισμό και νεοτερικότητα και κολοκύθια στο πάτερο και είπε κι αυτός για νέο πατριωτισμό!!
Κάτι πρέπει να πεί ο άχρηστος!
Εδώ από αποκλειστική δική τους ανικανότητα κάηκε όλη η Ελλάδα και μείς περνάμε από κόσκινο τις ασυναρτησίες τους!

Αλλα είναι τα σοβαρά Greg σήμερα!
Η συστράτευση για το κλίμα!

Πως θα γίνει δεν έχω καμμία ιδέα

Ανώνυμος είπε...

...η συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρου του έθνους, των Ελλήνων στην πατρίδα και την ομογένεια...
Δηλαδή και οι housewifes plus+ η Γιανάκου , και η Ρεπούση και ο Λιάκος και ...ο Δουκάκης.. η 3Ε , η Εθνική , ο Καρράς , ο Κόκκαλης και .. ο Καρατζαφέρης;

ΥΓ:Υπάρχουν ακόμα έθνη ρε γαμώτο;

ange-ta είπε...

Σιγά ρε ανώνυμε, σε πήρε η ιδεολογία από το λαιμό, και δεν μπορείς ούτε τα ρούχα σου να μυρίσεις!!!!
Ποιός τους φτύνει, όλους αυτούς που λές; Η μήπως σου περνάει από το μυαλό, ότι αυτοί, δίνουν ενα παρά για το κλίμα; Αν έδιναν ο κόσμος θα ήταν αλιώς.
Αντε να δούμε, πότε θα καταλάβουμε τα στοιχειώδη.

Σπύρος είπε...

Mάλλον ο Νεος Πατριωτισμός τού Καραμανλή έρχεται πρός απάντηση τού τρομακτικού ΄Εθνική Αναγέννηση΄από τίς στάχτες που ξεστομισε ο Γιωργάκης στα καμένα.Μονον ο Φοίνικας έλειπε...
Μάλλον ΄θυμήθηκαν΄ την Πατρίδα μετά τήν εθνική τραγωδία.
Βεβαια εάν ήταν να διαλέξω ποιός απο τούς δυό είχε μιά κάποια πιθανότητα να ενδιαφέρεται για την πατρίδα του θα διάλεγα Κωστάκη.Λεμε τώρα.
Ο άλλος έχει υποστεί τέτοιες καταστροφικές επιδράσεις στην παιδική του ηλικία,που παθαίνει κρίση πανικού στην έννοια.Ασε που ακόμα η μαμά είναι alive and kicking..............

maximos είπε...

Εγώ είμαι ένας απλός κτηνοτρόφος και ξέρω μόνον έναν πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό όσων πολέμησαν και θυσιαστικαν για την Ελλάδα. Ο καημένος ο Κωστάκης προσπαθεί να μας πείσει. Ας Γελάσω! Είχε την ευκαιρία και την έχασε. Οι συνοστισμένοι στο λιμάνι τησ Σμύρνης περιμένουν.

Cacofonix είπε...

Ο φιλελεύθερος ατομισμός είναι άκρατα πατριωτικός. Δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα...
Ο Κωστάκης δεν έχει καμμία σχέση με τον φιλελευθερισμό. Για τον έτερο ούτε κουβέντα, μόνο ζεμπεκιά..

Greg είπε...

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή!

Να είναι ο Καραμανλής κρυφο-ρηξικός μια και λέγαμε προ ημερών:

Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, έναν νέο πατριωτισμό: Έναν πατριωτισμό που θα αντιμάχεται τον παρασιτικό, χρησιμοθηρικό ελληνικό καπιταλισμό που πλέκει ένα σάβανο υποταγής και διάλυσης για όλη την χώρα. Χρειαζόμαστε, εντέλει, έναν νέο κόσμο, διαποτισμένο με βαθιά οικολογική συνείδηση και πρακτική. Χρειαζόμαστε να ψάξουμε βαθιά κάτω από το χρώμα του χρήματος, του τσιμέντου και της εγωπάθειας, το χαμένο μας πρόσωπο την Ελλάδα των παραδόσεων του σεβασμού της φύσης, της συνεργατικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα νέο αντιστασιακό ήθος που παθιασμένα θα πολεμήσει τον αυτοκαταστροφικό μας εαυτό.

Ανώνυμος είπε...

Γκρεγκ αυτό που θέλετε δεν μπορεί να γίνει σε ΄΄πρόβατα΄΄ και ανθρώπους που έχουν μάθει να σκύβουν με τον ένα ή άλλο τρόπο το κεφάλι και ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΥ ΥΠΗΚΟΟΥ και είναι (είμαστε) ικανοί μόνο να παίρνουμε - καταναλώνουμε ΄΄έτοιμες λύσεις΄΄.
Και απο την άλλη προβάλουμε προς τα έξω , την κοινωνία ,τις ισορροπίες του μικρόκοσμού μας.Βλέπουμε πως είναι η Ελληνική οικογένεια - το σχολείο του 2007.Που θα βρεθεί-αντληθεί η δύναμη για να ΄΄καταπολεμηθεί ο αυτοκαταστροφικός μας εαυτός΄΄;.
Και τελικά μια ζωή υπο τις παρούσες συνθήκες δεν φτάνει για να παλέψουμε (γιατί περι πάλης πρόκειτε) να ξεμάθουμε τις μπούρδες που μας ΄΄φύτεψαν για το καλό μας΄΄ και που έχουν μετατραπεί σε ΣΤΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ που αυτοαναπαράγονται εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια για καλυτέρευση των συνθηκών της ανθρώπινης ύπαρξης(..και που λες Ευτυχία , ευτυχία δεν βρήκαμε ...).

Ανώνυμος είπε...

Ο «νέος πατριωτισμός», που εισέβαλε μαζί με τις φωτιές στο πολιτικό λεξιλόγιο του εγχώριου κατεστημένου, είναι ένα ιδεολόγημα που επεξεργάστηκε το αμερικανικό κατεστημένο, στα πλαίσια της «Νέας Τάξης», και το οποίο παρουσιάστηκε σ΄ εμάς τους «πληβείους», στις 2 Ιουλίου 2001, ( δύο μέρες πριν την αμερικανική «εθνική (;) εορτή») από τον αρθογράφο των Τάιμς της Νέας Υόρκης William L. Safire.

Ο «πατριώτης» Safire, που το πραγματικό του όνομα είναι Safir, καθότι εβραϊκής καταγωγής , ανέλαβε να μας εξηγήσει ότι,
« ήρθε ο καιρός για έναν νέο πατριωτισμό με λιγότερο στόμφο αλλά με βαθιά υπερηφάνεια. Η ανεξαρτησία της Αμερικής και η δύναμή μας , μας δίνουν το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το τι είναι καλύτερο για την εθνική μας ασφάλειά , καθώς επίσης και για το τι είναι καλύτερο για την διεθνή ασφάλεια, όπως πιστεύουν πολλοί από μας. Η ανεξαρτησία μας και η ευημερία μας, μας δίνουν την δυνατότητα να οδηγήσουμε τον κόσμο με το παράδειγμά μας. Η ελεύθερη επιχείρηση που υποτάσσεται στο κράτος δικαίου παράγει πιο πολλά για τους περισσότερους. Η ανεξαρτησία μας και οι ηθικές αρχές μας , μας δίνουν την ελευθερία να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε».

Το άρθρο ήταν μια διακήρυξη για το δικαίωμα των ΗΠΑ, «να ηγηθούν του κόσμου», χωρίς να αυτοπεριορίζονται λαμβάνοντας υπόψη, τους « άλλους πόλους», της διεθνούς πολιτικής.

Το «πολλοί από μας», ξεκάθαρα έδειχνε ότι ο πατριώτης κ. Σαφίρ μιλούσε εκ μέρους μιας ομάδας η μιας οργανώσεως, κινείται στο ημίφως του παρασκηνίου, αφού η μόνη τους σύσταση ήταν το «πολλοί από μας».
Αυτή η ομάδα «πατριωτών» σχολίαζε διά του κ. Σαφίρ την πρακτική του ευρωπαϊκού κατεστημένου σημειώνοντας ότι,
«στην Ευρώπη σήμερα, παρακολουθούμε την συστηματική προσπάθεια ξεριζώματος του πατριωτισμού. Εκεί επειδή ο υπερβολικός εθνικιστικός πυρετός και ο ασύνετος πατριωτισμός οδήγησαν σε καταστρεπτικούς πολέμους, κυριαρχεί η τάση προς συγχώνευση των εθνών. Ένας οικονομικός ευρω-πατριωτισμός που υπερβαίνει όλα τα εθνικά συμφέροντα μπορεί τελικά να ομογενοποιήσει τους διακριτούς πολιτισμούς και τα ανόμοια συμφέροντα».
Όσοι αναγνωρίζουν στην κριτική του κ. Σαφίρ και τον ευρω-πατριωτισμό ,την «Ισχυρή Ελλάδα», του κ. Σημίτη δεν κάνουν λάθος.
Ο «νέος πατριωτισμός», πουλιόταν ήδη στα περίπτερα ,όταν στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001 «βομβαρδίστηκαν» οι δίδυμοι πύργοι στην Νέα Υόρκη. Η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε τότε τον «νέο πατριωτισμό» ως επίσημη κρατική ιδεολογία και με τη βοήθεια των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης έκαναν τον μέσο Αμερικανό να βουτήξει μια σημαία και να την κόλλησε στο παράθυρο του η στο αμάξι του. Η εξωτερική μορφή του « νέου πατριωτισμού», περιορίστηκε στο «αρπάζω μια σημαία και τρέχω. Στην πράξη σήμαινε όμως την αποδοχή της κατάλυσης κάθε στοιχείου δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εισαγωγή του «νέου πατριωτισμού» από τον κ. Καραμανλή στην Ελλάδα πήρε ακριβώς την ίδια μορφή ,μετά από προτροπή του πρωθυπουργού προς τους οπαδούς του. «Αρπάζω μια σημαία και τρέχω στις συγκεντρώσεις της Ν.Δ.». Δείγμα πατριωτισμού ήταν και τα ψιλά στο παγκάρι των καναλιών « υπέρ των καμένων». Πατριώτες και, οι τέως « Νταβατζήδες», που θα χτίσουν στα καμένα τα νέα παραθεριστικά συγκροτήματα.
Δεν ήταν σαφές, αν στον «νέο πατριωτισμό» του κ. Καραμανλή , περιλαμβάνονταν οι εμπρηστές , οι οικοπεδοφάγοι και οι ανίκανοι που δεν έσβησαν έγκαιρα τις πυρκαγιές.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν μπορούσε να μείνει πίσω. Υιοθέτησε και αυτό τον «νέο πατριωτισμό», δίνοντας του διαφορετικό περιεχόμενο. Ο «νέος πατριωτισμός» των Δημοκρατικών, ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και του Συντάγματος. Αυτήν την μορφή «πατριωτισμού» ανέλαβε να μας μεταλαμπαδεύσει ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, που μας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι,
« Ο νέος πατριωτισμός είναι να πετυχαίνει η Ελλάδα.Ο νέος πατριωτισμός είναι να εξάγουμε αγροτικά προϊόντα αξίας, ποιότητας και ανταγωνιστικά.Ο νέος πατριωτισμός είναι να δίνουμε δυνατότητες και σιγουριά στην νέα γενιά σε μια παγκόσμια και δύσκολη αγορά. Ο νέος πατριωτισμός είναι η προστασία του εθνικού μας δασικού πλούτου, Ο νέος πατριωτισμός είναι η κοινωνική αλληλεγγύη καιη πρόνοια για τους φτωχότερους.»κλπ ..κλπ..


Σε κάθε περίπτωση ο «νέος πατριωτισμός» είναι αμερικανικός και μυρίζει από μακριά νεοταξίλα.
Ο πατριωτισμός δεν μπορεί να είναι ούτε νέος ούτε παλιός. Ο εκσυγχρονισμός του πατριωτισμού είναι απαραίτητος για να βγαίνουν, χωρίς αντιδράσεις ,βιβλία που διδάσκουν στα παιδιά ότι η «σφαγή της Σμύρνης» οφείλεται στον συνωστισμό, χωρίς , και για να υποστηρίζουμε λύσεις που εξυπηρετούν το νέο- εθνικό μας (αμερικανικό) συμφέρον όπως στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν.
Ο «νέος πατριωτισμός» η ο ευρώ-πατριωτισμός δυστυχώς για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Παπανδρέου δεν είναι καινούργιοι. Εμείς οι Έλληνες τους ξέρουμε από πολύ παλιά. Από αυτό το πράγμα υπέφεραν ο Νενέκος , ο Εφιάλτης και πιο πρόσφατα οι κουκουλοφόροι στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Greg είπε...

@ Σπύρος

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις πιομ πάνω. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι από μας συνειδητοποιούμε σε κάποιο μέτρο το παιγνίδι και αρχίζουμε να αντιδρούμε στο πατριωτισμό που αρχίζει και τελειώνει στην οικονομία. Ειδικά όταν αυτή δεν είναι καν ελληνική...