31.5.07

ΙΚΑ

Μ
όλις πληροφορήθηκα ότι υποβλήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΙΚΑ, ισολογισμοί του από το 2001 και μετά! Φαντάζομαι ότι είναι άσχετο με το σεξουαλικό σκάνδαλο και το τραγικό του αποτέλεσμα προ μηνών...


Για το 2005 είχαμε έλλειμμα 663 εκατομμυρίων ευρώ, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, κάτι που εξέπληξε τους αναλυτές! Φυσικό είναι μια και οι μετανάστες "είχαν σώσει τα ταμεία"... Για το 2006 αναμένονται χειρότερα!

Πού πήγε ο ιδρώτας του μετανάστη "πολυπολιτισμικέ" Παυλόπουλε;


Εκτός κι' αν τον φάγανε τα ομόλογα! Μολόγατα, μολόγατα...

26 σχόλια:

vangelakas είπε...

Κάργα χρήσιμο τό ποστάκι αυτό...

Ακόμη κι άν οι λαθρομετανάστες -> νομιμοποιούμενοι μετανάστες , γινόταν νά σώσουν τά ταμεία, δέν πρέπει νά ξεχνάμε ότι αυτά, τά διαχειρίζονται είτε πολιτικάντηδες, είτε διορισθέντες υπό πολιτικάντηδων. Συνεπώς, υδάτινη οπή.

Εγώ Γκρέγκ, από τήν στιγμή πού άκουσα τόν παυλόπουλο νά ευχαριστεί τούς λαθρομετανάστες πού επιλέγουν τήν γραικία γιά τόπο τους, έχω γίνει πρασινοφρουρός.

Μακάρι 150 χρόνια νά είναι τό ΠΑΣΟΚ.

ange-ta είπε...

Καλημέρα Greg

καλημέρα vangelaka

Εγώ δεν καταλαβαίνω ενα πράγμα:
Πως μπορεί ενας οργανισμός να έχει χρέη 650 εκατομμύρια (δεν είναι και λίγα) και να εκδίδει και ομόλογα, δηλαδή να έχει αποθεματικά. Ποιός θα μου το εξηγήσει αυτό τα παράδοξο;;
Διότι σε μία κοινωνία της αλληλεγγύης, εμείς οι νέοι πληρώνουμε για τους γέρους και τους ανήμπορους. Οταν εμείς γεράσουμε, και δεν θα εργαζόμαστε πια, θα πληρώνουν τα παιδιά μας για μας.
Κάθε φορά τόσα, ωστε να μπορούν οι γέροι να ζήσουν. Αρα πού βρίσκονται τα αποθεματικά;;;

Το κάνουν επίτηδες για να τρώνε και τις συντάξεις;;;

Η δεν καταλαβαίνω, εγώ ο βλάξ;

Greg είπε...

Είναι όλα αυτά ακατανόητα, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι "κρατούντες" μας, θα φοβόντουσαν την ευθύνη. Φαίνεται όμως ότι μεθοδεύεται η δημιουργία μιας παγκοσμιοποιημένης υπερ-γραφειοκρατίας που θα τους απαλάσσει από όλα, καθιστώντας τους απλά ακριβοπληρωμένους πωλητές των αποφάσεών της που θα εξαντλούν τα όρια ημών των κρατουμένων!

Ανώνυμος είπε...

Ange-ta, αποθεματικά έχει το ΙΚΑ. Δεν ξέρω σε τι ποσό ανέρχονται, αλλά πριν από 15 χρόνια, επί Μητσοτάκη, αλλά πάντα συμβαίνει το ίδιο, τα αποθεματικά του ΙΚΑ ήταν 650 δισ. δρχ. τα οποία ήταν ΑΤΟΚΑ κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Υποθέτω ότι το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Εξού και τα ελλείμματα.

J95 είπε...

Ε το πήγανε από 1.450 (MO δεκαετίας 1990-2000) σε 663 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα, τι άλλο να κάνουν δηλαδή και αυτοί οι μετανάστες;

Greg είπε...

@J95

Πιστεύοντας στα στοιχεία σου(*) έχουμε: 800 εκατομμύρια προς τα "κάτω", δια 1,5 εκατομμύριο μετανάστες, ίσον 533 ευρώ θετικό ασφαλιστικό ισοζύγιο ο μετανάστης. Δια τα 5 χρόνια "χρήσης" του μετανάστη, κατεβαίνουμε στα 106,6 ευρώπουλα το χρόνο. Δια 365 μέρες, μας κάνει 0,29 τη μέρα!

Δεν συμφέρει... Να τους διώξουμε και να πάρουμε άλλους!


(*) Το ΙΚΑ δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία πριν το 2001, όπως δήλωσε ο "εκπρόσωπος" το πρωί στην τουβούλα...

Greg είπε...

Οφείλω να κάνω μνεία στο ανέκδοτο που ενέπνευσε την τελευταία μου κουβέντα.

Απευθυνόμενος ο πασάς στο χαρέμι του λέει:

"Κορίτσια πρέπει να χωρίσουμε! Αγαπάω άλλο χαρέμι..."

Και κτύπημα κατά του νεο-οθωμανισμού!
Δεν "παίζομαι" σήμερα... :D

Cacofonix είπε...

Τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπάντε κι έντεκα κ.λ.π.
Γνωστό άσμα του δημοφιλούς κι υποψηφίου δημάρχου καλαμαριάς θεσσαλονίκης Χάρυ Κλυν.
Δεν έχω καταλάβει τίποτα με τα ομόλογα, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα λεγόμενα των δημοσιο-ανα-γράφων μετά την τρίτη λέξη κι αν σε πλακώσω στις απορίες μου θα σου καταστρέψω το blog στα σίγουρα.

Έρχεται τώρα καπάκι και το έλλειμα του ΙΚΑ κι έχω κάψει όλα τα κυκλώματα. Μια ερώτηση μόνο:
Σ'αυτά έχουν περιλάβει και το περίφημο ετήσιο 1% του ΑΕΠ ή όχι; Και είμαστε σίγουροι ότι η δημόσιοι υπάλληλοι που το βγάλανε το έλλειμα, το βγάλανε σωστά ή μήπως είναι παραπάνω;

ΠΟιές είναι συμμετοχές των μεταναστών και ποιές είναι οι απαιτήσεις τους;
Εδώ σταματώ γιατί το νοιώθω το εγκεφαλικό. Και το πιο στενάχωρο είναι ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να απαντήσει...

ange-ta είπε...

@ χ. μόρφος

Το ερώτημά μου είναι, γιατί να έχουν αποθεματικά;
Δηλαδή πως συμαβαίνει να έχουν και αποθεματικά και χρέη;
Τα αποθεματικά τα είχαν άτοκα, και επί ΠΑΣΟΚ, με το Κοσκωτά, άρχισαν να τα εκμεταλεύονται και να παίρνουν τους τόκους και τα πανωτόκια και μετά αρχίζει το μεγάλο θέμα. Να παίζουν τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, να τα κάνουν ομόλογα, να τα αγοροπωλούν και να καταχράζονται διαφορές και ανεξέλεγτα.
Αν όμως κάθε 2 ή 3 χρόνια μοίραζαν όλα τα λευτά που μαζεύουν από τις εισφορές, δεν θα ήταν το πράγμα πιο απλό;;
Χωρίς αποθεματικά!
η είναι αδύνατο;
Εγώ δηλαδή πως γίνεται και δεν έχω αποθεματικά;
Τι σόϊ οικονομία είναι αυτή ;

@Greg
Δεν τους πιάνω τους λογαριασμούς σου.

@Cacofonix
Μου φαίνεται, ότι πρέπει να κάνουμε ένα μάθημα οικονομίας.

ange-ta είπε...

Για πείτε μου, τι πρέπει να κάνουμε αύριο για την Αμαλία;;;
Εγώ ανέβασα σήμερα ένα πόστ, όπου έφαγα όλη μου τη μέρα, γιατί κάτι έκανα στραβά και το χανα.
Τώρα ο ιτ, μου είπε να κάνω copy- paste, αλλά δεν κατάλαβα από πού!
Ολο απορίες είμαι σήμερα!

ange-ta είπε...

Τώρα θυμήθηκα και την πτώχευση της
swiss air.
Κάποια από τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελβετίας ειχαν αγοράσει μετοχές από την swiss air, (μπλού τσίπ, βλέπετε η swiss) για να τοκίζουν τα αποθεματικά τους.
Τα έχασαν ΟΛΑ. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες ελβετών έχασαν τη σύνταξή τους.
Οχι για να μην νομίζετε, ότι μόνο εδώ παίζονται οι συντάξεις.

Ανώνυμος είπε...

Ενας απλος τροπος να σχηματιστει αποθεματικο ειναι ο εξης. Οι εργαζομενοι συνεισφερουν για 30-40 χρονια ενω οι συνταξιουχοι ζουν περιπου 15-20. Αρα αυτα τα 20 χρονια παραπανω σχηματιζουν αποθεμα.
Αποθεμα μπορει να σχηματιστει οταν ενας συνταξιουχους υπολογιζεται να ζησει περιπου 15 χρονια και πεθαινει σε 5, συνεπως 10 χρονια εισφορων απο το ταμειο προς τον δικαιουχο γινονται αποθεμα.
Κατα συνεπεια το αποθεμα θα πρεπει να επενδυεται σε οσο το δυνατον πιο επικερδη επενδυτικα εργαλεια σταθμισμενα προς τον κινδυνο και την αναμενομενη αποδοση που δινει το καθε εργαλειο.

Ανώνυμος είπε...

Τωρα για τα ταμεια της Ελβετιας, πιστεψτε με πως δεν χανουν τα χρηματα τους (ασε που εχουν μπολικα) αφετερουτα ασφαλιστικα ταμεια δεν επενδυουν το συνολο των κεφαλαιων τους σε μετοχες.

Greg είπε...

@ all

Το να μην καταλαβαίνει κανείς τί γίνεται στα ταμεία, είναι το ζητούμενο. Αλλιώς ο κάθε Καπογιώργης θα έκανε έλεγχο στους κρατούντες. Άντε μετά να χρηματοδοτήσεις τα κόμματα...

Διότι αν τους δίνεις συνολική επίσημη ενίσχυση κάτω από 100 εκατομύρια και ο Σκανδαλίδης αποκαλύπτει ότι ο υποψήφιος της Β' Αθηνών ξοδεύει μισό εκατομμύριο, από πού θα βγούν τα υπόλοιπα; Πέντε κόμματα, 20 επίσημοι υποψήφιοι στη Β', απαιτούνται 10 εκατομμύρια ανά κόμμα μόνο γι' αυτή τη εκλογική περιφέρεια... Πόσα να δώσουν οι "εγολάβοι";

@ ange-ta
Οι υπολογισμοί μου, έχουν στόχο να αναδείξουν τον "εξαίρετο" οικονομίστικο τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Παυλοπουλαίοι το μεταναστευτικό εδώ και 15 χρόνια! Ακόμα και με τα στοιχεία του J95 (που ανήκει στον "χορό" των εκσυγχρονιστάδων, γι' αυτό και δεν διάβασε την τελευταία ερώτησή μου: ποιός έφαγε τον ιδρώτα τους...),ιδού τί προσφέρει ο μετανάστης στο ΙΚΑ: 0,29 ευρώπουλα τη μέρα!
Δεν είχε όμως στόχο τον μετανάστη το ποστ! Παρ' όλα αυτά βλέπεις ποιά είναι τα ανακλαστικά...!!! Κυκλοφορούν γύρω γύρω τα παιδιά με ένα πόνο! Να μην γίνει αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό στην Ελλάδα είναι απλά δουλεμπόριο... με κόστος για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους!!!

Μόνο σε οικονομική βάση λοιπόν δεν πρέπει να το θέτει κανείς!

Greg είπε...

Μια και το γυρίσαμε στο μεταναστευτικό, διαβάστε στο press-gr

Ο ίδιος ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, μιλώντας στις 10 Μαΐου από το βήμα της Βουλής διέψευσε τον Πάκη, λέγοντας επί λέξει: «Η άποψη που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χώρα μας είναι ότι κατέστη διακομιστής τεραστίου βάρους προς την Ευρώπη. Γ΄αυτό και μας ζητούν να μην ακολουθούμε ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική»!

Ανώνυμος είπε...

@ Ange-ta
Τα αποθεματικά είναι για τα... τρέχοντα έξοδα, τα δάνεια για το μακροπρόθεσμο... ξόδεμα. [Αν καταλαβαίνω καλά, στα οικονομικά είμαι σκράπας].

Τα χρέη του ΙΚΑ οφείλονται και σ' άλλους λόγους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ΔΕΝ πληρώνουν, ό,τι πρέπει να πληρώσουν. Μετά πάει με... άτοκες δόσεις. Και πάλι δεν πληρώνουν.

Το ΙΚΑ πληρώνει νοσήλια για τους ασφαλισμένους του, από δω κι από κει - και [νομίζω] στα κρατικά νοσοκομεία.

Γιατί δεν έχει δικά του νοσοκομεία το ΙΚΑ; Γιατί δεν το αφήνουν να τα φτιάξει. Έχει στα συρτάρια του σχέδια για νοσοκομείο στο Χαϊδάρι -τα οποία εκσυγχρονίζονται κάθε πέντε χρόνια- και... σκονίζονται κανονικά. Αντιδρούν στην κατασκευή του οι πάντες... Πανεπιστημιακοί, φακελάκηδες, κράτος, όλοι.

Για τους μετανάστες, τα λέει ο Greg: Δουλεμπόριο.

Greg είπε...

Όπως λέει και ο Χρήστος τα χρέη των μεγάλων εταιρειών χαρίζονται! Όπως συνέβη και με τις κατασκευαστικές πέρσι, γιατί "πάθανε" ζημιά λέει μετά την Ολυμπιάδα και έπρεπε να "ενισχυθούν"!!!!

Νομίζω ότι έτσι εξηγείται και το γεγονός της υποστήριξης κάθε αντικρατικής ενέργειας από την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, ενώ από την άλλη είναι βαθειά κρατιστές.

Cacofonix είπε...

@all
Με προκαλείτε και θα αρχίσω ερωτήσεις:
1. Ποιο συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων; Ποιοί υπογράφουν για τις τοποθετήσεις των χρημάτων του κάθε ταμείου;
2. Ποιές είναι οι εναλλακτικές τοποθέτησεις χρημάτων που μπορούν να κάνουν τα ταμεία;
3. Ποιοί είναι οι μεγαλοφοειλέτες, και πόσο επιβαρύνουν ετήσια τον προϋπολογισμό;
4. Το κράτος πόσα χρωστάει στα ταμεία;
5. Υπάρχουν περιπτώσεις λαθραίων συντάξεων; Πόσες είναι αυτές; Με τι επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό;
6. Τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι κοντά στα ευρωπαίκά πρότυπα; Είναι χαμηλότερα; Είναι υψηλότερα;
7. Γιατί πρέπει να έχουμε εκατοντάδες ασφαλιστικών ταμείων (13 κύριας ασφάλισης και πάνω από 100 επικουρικής); Είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των χρημάτων των ασφαλισμένων αυτός;
8. Ποιό είναι το εσωτερικό κόστος διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων(μισθοί, συντάξεις εργαζόμενων, λειτουργικά κόστη, τα οποία φαντάζομαι θα πρέπει να βγαίνουν από τα πλεονάσματα των ταμείων!);
9. Οι τοποθετήσεις των χρημάτων των ταμείων τι αποδόσεις είχαν τα τελευταία ας πούμε 30 χρόνια;
10. Τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί δεν εκδίδουν αναλογιστικές μελέτες;
11. Γιατί η μηχανογράφησση των περισσοτέρων αν όχι όλων των ασφαλιστικών ταμείων είναι άθλια;
12. Όλοι οι ασφάλισμενοι παίρνουν για τις ίδιες εισφορές την ίδια σύνταξη ή κάποιοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους;

Σας παρακαλώ οι απαντήσεις μόνο με νούμερα.

ΥΓ. Στην ελλάδα, λόγω αμάθειας, όλα τα χρήματα των ταμείων, που δε θα ξοδευτούν σε αποζημιώσεις, τα ονομάζουν αποθεματικά. Δε θα έλεγα ότι είναι δόκιμος ο όρος, αφού ακριβώς δεν καλύπτει τα ελλείματα μελλοντικών χρήσεων...

ΥΓ2. Μη νομίζετε ότι σταματούν όλες οι απορίες μου εδώ. Απλά δεν έχω χρόνο να γράψω περισσότερες!

Greg είπε...

Πρόταση στον cacofonix.

Γράψε όλα τα ερωτήματα (κι' αυτά που δεν έγραψες) να προσθέσουν και όλοι όσοι διαβάζουν αυτό το ποστ τα δικά τους, να φτιάξουμε μια λίστα και να την ποστάρουμε όλοι μαζί! Να δούμε αν θα πάρουμε απάντηση...

Ανώνυμος είπε...

Στα οσα μπορω να απαντησω στον Βαρδο

1)Τα ταμεια εχουν θεωρητικα δυνατοτητα επενδυσης του αποθμεατικου τους σε οποιοδηποτε επενδυτικο σχημα. Απο την αλλη οφειλουν να διασφαλισουν την παροχη πληρωμων προς τους συνταξιουχους κατα συνεπεια δεν μπορουν να επενδυουν ολα τους τα αποθεματα σε τιτλους με μεγαλο ρισκο. Για τα δομημενα ομολογα που γινεται ντορος προκειται για ενα διεθνως αναγνωρισμενο επενδυτικο σχημα, το οποιο δεν εχει καμμια σχεση με τις συνωμοσιες που παρουσιαζουν οι ασχετοι δημοσιογραφοι. Σκοπος ειναι η προστασια του κεφαλαιου συν κερδη απο στοιχηματα. Και αν ενοχλει καποιους η λεξη στοιχημα ε καιρος ειναι να μαθουν πως τα χρηματοικονομικα εργαλεια ειναι στοιχηματα. Ακομα και ενα "ασφαλες" ομολογο ειναι στοιχημα. Καταρχην τι σημαινει ασφαλες ομολογο? Προκειται συνηθως για ομολογα με ελαχιστο πιστωτικο κινδυνο, δηλαδη οτι ο εκδοτης του δεν θα φαληρισει. Π.χ τα κρατικα ομολογα ειναι με σχεδον μηδενικο τετοιο κινδυνο διοτι δυσκολα κανεις περιμενει το ελληνικο δημοσιο να επιστρεψει στην εποχη του Τρικουπη. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι το ομολογο εχει σταθερη τιμη. Καθημερινα με τις μεταβολες των επιτοκιων τα ομολογα τα "ασφαλη" εχουν διαφορετικη τιμη.
Φανταστειτε μια ασφαλιστικη εταιρεια ζωης η οποια ασφαλιζει ενα ατομο ετων 30. Αυτος εχει ας πουμε αναμενομενη ζωη τα 65 συνεπως για τα 35 αυτα χρονια που υπολογιζει να ζησει ο ασφαλισμενος θα πληρωσει εφαπαξ ασφαλιστρο. Η εταιρεία θα τα τοποθετησει σε 35ετες ομολογο. Ελα ομως που πεθαινει σε 20 χρονια και πρεπει να σπασει το ομολογο πριν την ληξη. Αν τα επιτοκια ειναι υψηλοτερα την πατησαν καθοτι το ομολογο θα αξιζει λιγοτερο. Αρα καθολου ασφαλη τα δηθεν ασφαλη που μας ταιζουν τα ΜΜΕ.
Αν τα αφησεις τα χρηματα στον τοκο τα εφαγε ο πληθωρισμος, συνεπως καθε ταμειο οφειλει να επενδυει σε ευελικτες επενδυτικες λυσεις οι οποιες εχουν κινδυνο. Το θεμα ειναι ποσο κινδυνο θες και ποσο πληρωνεις για να τον αγορασεις.

Γιατι εχουμε 100δες ταμεια? Ελα ντε αν ηταν ενα θα γλιτωναμε τεραστια κοστη διαχειρησης που επιβαρυνουν το τελικο ποσοστο της συνταξης.

Το ΙΚΑ δεν χρειαζεται να εχει νοσοκομεια δικα του, ωστε να υπαρχουν 500 βαθμιδες υγειας και να μην ειναι ενταγμενα στο ΕΣΥ. Ουσιαστικα δεν βρισκω λογο τα ταμεια να εχουν νοσοκομεια, εκτος απο την γραφειοκρατια και την αναποτελεσματικοτητα και την κακη ποιοτητα των γιατρων που εκιβαιζουν με επισκεψεις στο ιδιωτικο τους ιατρειο. Καλυτερα θα ηταν το ασφαλιστρο το οποιο παει για υπηρεσιες υγειας να διδεται πισω στον ασφαλισμενο και να κανει ο ιδιος υποχρεωτικη ιδιωτικη ασφαλιση υγειας. Η να γινεται ομαδικη εταιρικη ασφαλιση στους χωρους εργασιας οπου μπορουν ισως να επιτευχθουν καλυτερα ασφαλιστρα. Να ωθηθει και ο ιδιωτικος ασφαλιστικος τομεας, να δημιουργηθουν θεσεις εργασιας κλπ κλπ

Γιατι η μηχανοραφηση ειναι αθλια. Γιατι δεν την θελουν διοτι ετσι θα κοβοντουσαν πολλες διοδοι μαυρου χρηματος.

Οι αποδοσεις των ταμειων τα τελευταια 30 χρονια απο οσο ξερω με βαση τον νομο Μαρκεζινη ηταν της πλακας

Cacofonix είπε...

@Greg
Μην κουράζεσαι άδικα. Δεν πρόκειται κανείς να απαντήσει. Κι όμως ό υπουργός εργασίας αυτής της χώρας έχει κάθε χρόνο μια έκθεση που τα αναφέρει αυτά. Ε και; Ποιός θα αναλάβει πολιτικές ευθύνες; Ποιός θα κόψει τις αναπηρικές από τους υγιείς; Ποιός θα κυνηγήσει τα μαϊμού ένσημα; Ποιός θα χαμηλώσει συντάξεις σε ανθρώπους που δεν πλήρωσαν για να τις έχουν; Ποιός θα κυνηγήσει τους εισοφορόφυγους;
Ποιός θα βάλει στη φυλακή τον μεγαλύτερο κλέφτη από όλους, το κράτος;

Μην κουράζεσαι Greg, όλα αυτά είναι ψήφοι, κι όσο υπάρχουν αποθεματικά να πληρώνουν τις συντάξεις κανείς δεν αγγίζει τέτοια θέματα.

ΥΓ Στην περίφημη έκθεση Σπράου, στις αρχές της τρέσχουσας δεκαετίας, αν θυμάσαι, είχαν καλέσει εγγλέζους αναλογιστές για να μελετήσουν το πρόβλημα. Δεν το ξέρεις βέβαια, γιατί δεν τολμήσαν να τα βγάλουν προς τα έξω αλλά θα σου αναφέρω 2 χαρακτηριστικά νούμερα:

1. Το ΙΚΑ είχε στείλει στους εγγλέζους ότι είχε 22 εκατομύρια ασφαλισμένους, ενώ το σύνολο των δηλλωμένων ασφαλισμένων από τα ταμεία κύριας σύνταξης ξεπερνούσε τα 50 εκατομύρια.

2. Το ποσοστό των αναπηρικών, και άρα πρόωρων συντάξεων, που έστειλαν τα κύρα ταμεία σύνταξης ήταν στο δεκαπλάσιο περίπου του μέσου όρου της ΕΕ. Να λοιπόν ένας μύθος που καταρέει: ζούμε στην πιο ανθιυγιεινή χώρα του κόσμου...


Είναι μια συζήτηση χωρίς τέλος, γιατί απλά δεν έχουμε στοιχεία για να μιλήσουμε...

Greg είπε...

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ!

Αυτή είναι η αλήθεια! Και αναγκαζόμαστε να σπεκουλάρουμε μπας και βρούμε άκρη!

Συνταξιούχοι μαϊμού, ανάπηροι μαϊμού.

Θα πώ ένα παράδειγμα που το "ψάχνω" μέρες τώρα και άκρη δεν μπορώ να βρώ.

Η Βουλή πριν γίνει η χούντα είχε σύμφωνα με πληροφορίες μου (από γυιό εργαζομένου εκεί σε πολύ ψηλή θέση) περί τους 350 υπαλλλήλους και λειτουργούσε!

Σήμερα (έχουμε και τα κομπιούτερ τώρα έτσι;) οι πληροφορίες μιλούν για 4000 τουλάχιστον! Προφανώς δεν χωράνε ούτε να κάτσουν!

Γνωρίζει κανείς κάτι; Οι πληροφορία περί του αριθμού δείχνει να είναι καλά θαμμένη. Επειδή δεν είμε φημισμένος στο "ερευνητικό", ψάχτε το κι' αν έχετε αριθμό θα εκτιμούσα την βοήθεια.

ange-ta είπε...

Το κακό με το δίκτυο, είναι ότι αρχίζουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και την αφήνουμε στη μέση, πνιγμένη μάλιστα μέσα σε αοριστίες

@Martingale,
αποθεματικά, είναι το κεφάλαιο που μένει στο ταμείο μιας εταιρείας, μετά από φόρους και αποσβέσεις και δεν μοιράζεται στους μετόχους της.
Κάπως δηλαδή για ώρα ανάγκης.
Το πώς σχηματίζονται τα αποθεματικά, δεν έχει σημασία.
Ένα ασφαλιστικό ταμείο, αν λειτουργούσε με την αρχή της αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε να έχει αποθεματικά (εκτός από κάποια ποσά για ώρες ανάγκης, ας πούμε ότι είναι θέμα απόφασης, πόσο μεγάλα θα όφειλαν να είναι τα αποθεματικά ενός ασφαλιστικού ταμείου).
Εάν είχε παραταύτα αποθεματικά, δύο τινα θα έπρεπε να συμβούν: η να μειωθούν οι εισφορές ή να αυξηθούν οι συντάξεις.
Τώρα για την Ελβετία και την Σουίς, σε παραπέμπω στον Jean Ziegler. (σίγουρα τα ταμεία αγοράζουν πολλές μετοχές. Αλλά όσες μετοχές είχαν αγοράσει από την Σουίς, μηδενίστηκαν. Ο δε manager της σουίς έλαβε αποζημείωση ύψους 310 εκατομμύρια ελβετικά!!!!!!!

Greg,

κατάλαβα τι ενοείς και έτσι το καταλαβαίνω και εγώ.
Απλά τα νούμερα θα ζαλιστώ να τα παρακολουθήσω.



@χ. μόρφος

Αν είναι έτσι, που έτσι θα έπρεπε να είναι, τότε τι χρειάζεται να επενδύεται σε χρηματιστίρια το αποθεματικό που είναι για τα τρέχοντα έξοδα;
Αλλά τότε, αυτά τα ποσά δεν λέγονται αποθεματικά, αλλά κοντοπρόθεσμες υποχρεώσεις , ή μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Αυτά μια εταιρία τα έχει στο ταμείο της (συμπεριλαμβανομένης και της τράπεζας) αδέσμευτα.
Τώρα θα μου πείτε, μα είναι τεράστια τα ποσά!!
Ε εγώ λέω αν είναι τεράστια τα αποθεματικά, τότε η εταιρία δεν μπορεί να έχει χρέη και να πληρώνει τόκια και επιτόκια.
Ναι, ή κάπου κάνω σοβαρό λογικά λάθος και δεν το αντιλαμβάνομαι;;

Τα χρέη του ΙΚΑ : Αυτά κατατάσονται στις Απαιτήσεις και λογιστικά είναι ήδη ισοσκελισμένα. Δηλαδή δεν εμφανίζονται ως ζημίες. Ναι, ή πάλι κάνω λάθος;


@ Greg

«Όπως λέει και ο Χρήστος τα χρέη των μεγάλων εταιρειών χαρίζονται» Αυτό λέγεται, μνημόσυνο με ξένα κόλυβα! Διότι αυτά τα λεφτά δεν είναι δικά τους.

Συμφωνώ να βάλεις τις ερωτήσεις του Κακοφονίξ σε ξεχωριστό πόστ και να τις συζητήσουμε σοβαρά.

Τελευταία στον

Martingale:

«Για τα δομημενα ομολογα που γινεται ντορος προκειται για ενα διεθνως αναγνωρισμενο επενδυτικο σχημα» Οντως, πρόκειται για τη διεθνή μαφία και όχι μόνο την ελληνική, που ωχριά μπροστά της!!!
Ασφαλές ομόλογο, δεν υπάρχει. Η οικονομική επιστήμη, αν την πούμε επιστήμη, είναι η επιστήμη των κρίσεων. Περίμενε και θα δείς να έρχεται.
Πάρε σήμερα ένα χαρτί και σημείωσε τα μπλού τσίπ σου και ξανακοίταξε τα σε 20 χρόνια, άντε σε 10.
Όπως γράφει και ο Στίγκλιτς, κρατάμε χαμηλά το πληθωρισμό, με όλες τις δυστυχίες που συνεπάγεται, μόνο και μόνο για να μην χάνουν οι τράπεζες.
Αρα ούτε οι τράπεζες είναι σταθερές σε βάθος χρόνου.
Για τα πολλαπλά ταμεία, συμμερίζομαι την άποψή σου. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ένα καλό δημόσιο ταμείο, έφτανε και περίσευε.


@ Cacofonix ,
Μην θεωρείς το κρατος κλέφτη, αλλά τους κρατούντες.
Οσο για στοιχεία, σίγουρα δεν έχουμε, αλλα ούτε και όρεξη δεν έχουμε να συζητήσουμε.
Γιατί αν είχαμε όρεξη θα ψάχναμε να βρούμε και στοιχεία.
Σε τελευταία ανάλυση είναι χρέος μας.

Cacofonix είπε...

Greg
σε συμβουλεύω μη μπεις σ' αυτό το ταξίδι γιατί μπορεί να την πάθεις όπως κι εγώ: να φωνάζεις τα νούμερα, τα νούμερα...

Αν μας δώσουν τα νούμερα, να είσαι σίγουρος ότι δε θα χρειαστούμε τους πολιτικούς αυτού του επιπέδου, για να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό. Και το πιο απίθανο από όλα είναι η απόφαση θα βγει με πολλή μεγάλη πλειοψηφία.

Αλλά τότε οι πολιτικοί μας θα χάσουν το σκοπό ύπαρξης τους...

Cacofonix είπε...

@ange-ta
Δε διαφωνώ για το κράτος. Απλά υπενθυμίζω ότι το κράτος είμαστε εμείς...
Κι εδώ έχουμε τη γελοιότητα να κλέβουμε τους εαυτούς μας... Ή όποιος μπορεί τέλος πάντων...

Ανώνυμος είπε...

Στην ασφαλιση κακως χρησιμοποιειται η λεξη αποθεματικο διοτι αποθεματικο ειναι αυτο που λες. Συνηθως λεγεται μαθηματικο αποθεμα στην ασφαλιση. Τωρα αν δεν υοηρχε αποθεμα να εισαι σιγουρη πως οι συνταξεις θα ηταν πολυ χαμηλες