3.12.06

"Οι φερόμενοι ως δράστες"

Μεταδίδουν οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών πλέον σχολών δημοσιογραφίας!...

"Οι συγγενείς των 5 θυμάτων ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των φερομένων ως δραστών"

Και ουχί την τιμωρία των ενόχων! Η "πολιτική ορθότητα" οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ηλιθιότητα...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αρχή έγινε μέ τούς τρομοκράτες τής 17Ν. Όταν π.χ. οι όρκοι τού Μήτσου Κουφοντίνα στό αστικό καθεστώς καί τίς ορντινάτσες του, κάναν όλους τούς ΑΡΔ νά κρίνουν ότι μπορεί καί νά είναι αθώος...

Greg είπε...

Εδώ ο ίδιος δεν το αρνείται!

Απ' ότι ξέρω μόνο η νύφη μου έχει πεισθεί... (για την μή συμμετοχή του)

Είναι βέβαια διαφορετικό, αν κάποιοι συμμερίζονται το σκεπτικό του!

Και σ' αυτούς ανήκουν (για να μην περιοριζόμαστε σε μια μικρή ομάδα) από πρωθυπουργούς... μέχρι υπουργούς... παλαιοτέρων κυβερνήσεων!
Που εκ των υστέρων "σπρώχνονταν" να αποδείξουν την αστική τους καταγωγή, μπάς και στενοχωρηθούν οι ομοτράπεζοι και ομοκρέβατοί τους εφοπλιστές και βιομήχανοι...

ΥΓ. Η ένσταση βέβαια εδώ ήταν για την βλακώδη διατύπωση.

Μάρκος είπε...

To oti an eisai "feromenos" arkei gia na se katadikasei h sugxronh Ellada ston Kaiada, einai gnwsto kai palio.

Nomizw omws oti edw o Greg anasurei kai ton analfabhtismo oswn upoti8etai oti diamorfwnoun thn koinh gnwmh.

E re bregmenh sanida pou xreiazontai merikoi "daskaloi dhmosiografias" pou bgazoun tetoia funtania...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κατ' αρχάς να πω ότι μου άρεσε το σχόλιο και ιδιαιτέρως ότι θέλουν την τιμωρία των "φερομένων". Πώς θα τιμωρήσουμε έναν που δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ένοχος; Όποιον φέρεται ότι έπραξε έγκλημα τον τιμωρούμε; Όντως οι δημοσιογράφοι δεν έμαθαν ποτέ ελληνικά. Ας τους πούμε ότι τιμωρούμε μόνο ενόχους.

Άσε που ομολόγησαν. Αλλά το θέμα μας είναι η γλώσσα, ε;

Ανώνυμος είπε...

"Οι συγγενείς των 5 θυμάτων ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των φερομένων ως δραστών"

Μετά τον Διαφωτισμό ισχύει αυτό που λένε "τεκμήριο της αθωότητας". Μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα ότι κάποιος είναι ένοχος θεωρείται αθώος, ακόμα κι αν έχει ομολογήσει την πράξη του.

Βέβαια, με την πολιτικώς-ορθή-λαίλαπα που μας πλήττει τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ είναι πολιτικώς ορθό να θεωρείς τον Κουφοντίνα, π.χ., ένοχο μέχρι της οριστικής καταδίκης του, ακόμη και αν δεν έχει αρνηθεί ο ίδιος την ενοχή του.

Η φράση που παραθέτεις, greg, και παραθέτω κι εγώ στην αρχή του σχολίου είναι σωστή. Ίσως λίγο περισσότερο πολιτικώς ορθή, αλλά σωστή. "Οι φερόμενοι ως δράστες". Η αστυνομία τους έχει συλλάβει, έχουν ομολογήσει, αλλά δεν έχουν δικαστεί και δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη. Μέχρι τότε είναι "φερόμενοι ως δράστες" και αθώοι.

Ο δημοσιογράφος δεν βγάζει απόφαση, δεν τιμωρεί. Πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι κάποιος είναι ένοχος για να τιμωρηθεί. Οι συγγενείς μπορεί να ζητούν την τιμωρία των "ενόχων" - αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί -ακόμη- δικαστικά.

"Πρόκειται για μια κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού", που λένε και οι δικηγόροι.

Greg είπε...

Η ένστασή μου έχει δύο αναγνώσεις:

1. Αυτή για την οποία την έγραψα, δηλαδή ότι δεν μπορείς λογικά να ζητάς καταδίκη των "φερομένων", άρα για τους συγγενείς (που το ζητούν) είναι ένοχοι. Άρα θα πείς: "Οι συγγενείς των 5 θυμάτων ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων"

2. Το "φερόμενος" έχει νόημα όταν δεν έχεις ομολογήσει και ταυτόχρονα να υπάρχουν και όλες οι αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ομολογία σου. Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να λές για παράδειγμα "ο στυγερός δολοφόνος" μια και μπορεί να υπήρξαν ένα σωρό ελαφρυντικά που θα ελεγθούν στο δικαστήριο.


Για να το δούμε τώρα με Μαθηματική λογική!

Το "φερόμενος ως δράστης" το χρησιμοποιούμε σαν δεσμευμένη μεταβλητή. Αφορά συγγεκριμένο πρόσωπο. Το "δράστης" σκέτο (του οποίου φυσικά ζητάμε την καταδίκη), πρίν τη δίκη είναι ελεύθερη μεταβλητή. Μπορεί να είναι ο κατηγορούμενος μπορεί και όχι!

Ένα παλιό ανεκδοτάκι τώρα που δείχνει "καθαρότερα" το παραπάνω.

Λέει η τηλεπαρουσιάστρια:
"Κάθε βράδυ στην Αθήνα ληστεύεται ένας άνθρωπος. Θα του πάρουμε συνέντευξη σήμερα!"

Η ελεύθερη μεταβλητή μετατράπηκε σε δεσμευμένη...


Ερώτημα:

Πιστεύετε ότι το φαινόμενο της αυτοδικίας αρχίζει να παρουσιάζεται συχνότερα στην σημερινή Ελλάδα και αν ναι γιατί;

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο. Απλώς ο δημοσιογράφος μπέρδεψε το πολιτικώς ορθόν, που θα έπρεπε να πει ο ίδιος, με όσα -ορθά- ζητούν οι συγγενείς. Κάπου εκεί μπερδεύτηκα κι εγώ. Οι συγγενείς θέλουν την καταδίκη των -όποιων- ενόχων. "Φερόμενοι" είναι οι δράστες, γιατί -αν δεν κάνω λάθος- έχουν ανακαλέσει τις αρχικές ομολογίες τους. Λίγο δικηγορίστικα όλα αυτά -και πολύ... μαθηματικά- και εν κατέχω τέχνες.

Ενδιαφέρον ερώτημα. Θα έλεγα ότι έχουμε εκπολιτιστεί κάπως και τα φαινόμενα αυτοδικίας έχουν περιοριστεί. Από την άλλη, με τέτοια "αγριεμάρα" και "τσαμπουκαλίκι" που κυκλοφορεί ίσως να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα. Ειλικρινά θα είχε ενδιαφέρον να βρίσκαμε κάποια στατιστικά στοιχεία - αν υπάρχουν.

Greg είπε...

Το αφήνω σε σένα που υποκλίνομαι στο ερυνητικό σου τάλαντο.

Πάντως αν κρίνω από τα κλωτσομπουνίδια που πέφτουν στο δρόμο για το ποιός έκανε λάθος στην οδήγηση..., η "λογική" εκτέλεση των κυνηγών από τον βοσκό μια και θεώρησε ότι το "δίκιο" του δεν θα το βρεί αλλιώς, τα συμβόλαια θανάτου που ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι

μάλλον προς την αυτοδικία οδεύουμε.