5.10.06

Ο φοίνικας, η ελιά, κι' ο βουλευτής!

"Κόπτονται" για το περιβάλον όπως μας λένε οι Δημοτικοί άρχοντες και μας καλούν να τους ξαναψηφίσουμε. Είναι "βαθείς" γνώστες και φροντίζουν για την διατήρηση των παραδοσιακών χαραχτηριστικών της περιφέρειας που υπηρετούν. Εκεί θέλω να σταθώ.

Είναι μια περιοχή πάνω σ' ένα λόφο στις "παρυφές" της Αθήνας (έβδομο διαμέρισμα, κέντρο του λεκανοπεδίου πλέον), που παλιά ήταν φυτεμένη με ελαιόδενδρα. Το αγαπημένο Ελληνικό και ειδικότερα Αθηναϊκό ιερό δέντρο. Έτσι οι γκάγκαροι την αποκαλούσαν πολύ φυσικά "Ελιές".

Ανήκαν τα χωράφια αυτά στο μεγαλύτερο τμήμα τους στην Έλενα. Τη γυναίκα του Βενιζέλου και γνωστή φιλάνθρωπο (νοσοκομείο κλπ.). Τα υπόλοιπα μάλλον στο κράτος. Αφού αναπολήσουμε για 2-3 δευτερόλεπτα τους ευπατρίδηδες του παρελθόντος σε αντιδιαστολή με τους γκλαμουριάρηδες του σήμερα, συνεχίζω... Κάποια στιγμή τα χάρισε ο Βενιζέλος στον Γύπαρη σαν ανταμοιβή των "υπηρεσιών" του. Όπως ήταν φυσικό απέκτησαν το όνομα "Γυπαρέϊκα". Αυτός τα μετεβίβασε (με αντίτιμο ή όχι δεν ξέρω) στους υπαλλήλους της Βουλής για οικοπεδοποίηση. Το καινούργιο όνομα ήταν γεγονός. "Βουλευτικά"!

Οι ευαισθητοποιημένοι για την οικολογική κληρονομιά και γενικότερα το περιβάλον "Ντορήδες", που ξέρουν την Αθήνα σαν τη παλάμη τους..., αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν προεκλογικά την μικρή πλατεία της γειτονιάς. Έτσι σήμερα το πρωΐ φύτεψαν φοίνικες!!!

Θα περιμένατε να ρωτήσω ποιός κονομάει από αυτή τη μπίζνα που έχει ξεκινήσει στην Αθήνα με τους φοίνικες εδώ και χρόνια... Θα το κάνω μιά άλλη φορά... Τώρα στέκομαι απλά στην διατήρηση του ύφους μιας περιοχής!

Αν θέλατε να είσαστε συνεπείς με όσα λέτε λοιπόν αγαπητοί Ντορήδες, και αφού οι ελιές δεν σας αρέσουν απ' ότι φαίνεται,

να φυτεύατε Βουλευτές...

Αει στο... καλό πρωΐ-πρωΐ!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το ότι κάποιοι κονομάνε από την ιστορία με τους φοίνικες δεν χωράει καμία αμφιβολία. Πάντως, επειδή πριν από χρόνια τα είχα πάρει κι εγώ με τους φοίνικες που φύτευαν στην Πανεπιστημίου κι αλλού [π.χ. Βασιλέως Κωνσταντίνου], κάποιοι φίλοι αρχιτέκτονες [όχι... πολυκατοικιάκηδες] μου είχαν εξηγήσει ότι οι φοίνικες ήταν από τα χαρακτηριστικά της Αθήνας τουλάχιστον μέχρι τον Πόλεμο. Κι από ό,τι θυμάμαι στο Μεταξουργείο [και κοντά στην πλατεία και στην άλλη πλευρά προς Ιερά Οδό, στη Μυκάλης π.χ.] υπήρχαν αρκετά παλιά σπίτια με φοίνικες στις αυλές τους.

Για τη διατήρηση του ύφους στην περιοχή που αναφέρεις έχεις όλα τα δίκια του κόσμου. Αλλά εκτός από ελιές θα μπορούσαν να φυτέψουν και... γυπαράκια.

Έβδομο διαμέρισμα! Και μετά μιλάνε για το πόσο χάλια είναι η Κυψέλη ή το Παγκράτι. Όποιος δεν έχει περπατήσει στο τρίγωνο Αλεξάνδρας-Πανόρμου-Κηφισίας δεν ξέρει τι σημαίνει το

"Αθήνα: ντουβαρόπηχτρα στης Γης το δαχτυλίδι"

που έλεγε κι ένας κυνηγημένος αρχιτέκτονας στα γεράματά του, πεθαμένος εδώ και χρόνια.

Greg είπε...

Συμφωνώ απόλυτα!

Ας βάζανε φοίνικες ας πούμε στην πλατεία Αιγύπτου...

Γυπαράκια! Μου άρεσε!

Ανώνυμος είπε...

Και στην Πλατεία [κεφαλαίο "Π", άρα Κολωνακίου] θα φύτευαν... σανελιές Νο5. Αλλά ο Σκανδαλίδης δεν πρόκειται να βγει. Μιας και είχε δηλώσει, δηλαδή, ότι ξεχωρίζει τις γειτονιές της Αθήνας από τις μυρωδιές τους. Οπότε τι θα μύριζε στο Κολωνάκι; Chanel No5!

J95 είπε...

Αυτό με τους φοίνικες είναι όντως τεράστια αηδία. Μπροστά από το δημαρχείο της Ραφήνας είχε κάτι αρμυρίκια 150-200 ετών και οι τρισάθλιοι τα έκοψαν και φύτεψαν γκαζονάκια και φοίνικες.

Σίγουρα τα κονομάει κάποιος αλλά δε νομίζω ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που ασκούν πιέσεις για φοίνικες, περισσότερο σε κακογουστιά και βλαχογκλαμουριά πρέπει να οφείλεται το όλο σκηνικό.

Greg είπε...

Το θέμα με τους φοίνικες στην Αθήνα έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από την περίοδο που επισκέφθηκε (επί Καραμανλή παππού) ο ντ' Εσταίν την Αθήνα.

Ξαφνικά η παραδοσιακή δενδροφύτευση εγκαταλείφθηκε και στραφήκαμε στο φοίνικα. Τα δέντρα αυτά δεν αναπτύσσονται στα πετρώδη εδάφη της Αθήνας, απ' ότι θα έχουν παρατηρήσει όσοι φύτεψαν φοινικάκια στους κήπους τους. Μένουν θάμνοι!

Παρατηρούμε όμως μεγάλοι φοίνικες να φυτεύονται σε διάφορα σημεία. Πού μεγάλωσαν; Ποιό φυτώριο τους προμηθεύει;

Μου "κατσικώθηκε" να μάθω λεπτομέρειες... Θα σας ενημερώσω για ότι προκύψει. Αν προκύψει!

Και μα και μιλάγαμε για ελιές...

Τί θα κάνουμε με τον Ελαιώνα που θε τον "ξηλώσουν" για να τον αντικαταστήσουν με "τριφύλλι"; :-D

dodo είπε...

"να φυτεύατε Βουλευτές..."
Πολλοί βουλευτές δεν φαίνεται να ...καλλιεργούνται καθόλου.

Greg είπε...

:-D