14.6.06

Έχει δικαιώματα ο παπάς;

αναρωτιούνται οι Έλληνες. Μαζεύτηκαν λοιπόν οι εκσυγχρονιστές του PASOK να προμοτάρουν το βιβλίο που ισχυρίζεται το αντίθετο! (βέπε λεπτομερή παράθεση στους e-roosters)

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Ο καλός πρωτοετής της Νομικής μαθαίνει ότι:

Δικαίωμα είναι η εξουσία, που αναγνωρίζει η έννομη τάξη σε ορισμένο πρόσωπο, για την ικανοποίηση ενός νομικά σημαντικού συμφέροντος του προσώπου, της οποίας εξουσίας η επίκληση και η άσκηση εναπόκειται στη θέληση του δικαιούχου!

Τα ρέστα που τόσο απλόχερα μας "σερβίρουν" είναι ας μου επιτραπεί “Αμερικανιές”. Αν ήταν αλλοιώς, δεν θα πολεμούσαμε για την διεκδίκηση δικαιωμάτων από καταβολής κοινωνίας (προσοχή ούτε καν έννομης τάξης…)

Η φιλική “συμβουλή” μου προς τους απανταχού εκσυγχρονιστές, παρά το ότι διακατέχομαι από μιαν ευγενή (πιστεύω) αντιπαλότητα…, ήταν και παραμένει η εξής:

Μην πάτε να τα βάλετε με τον παπά στα μεταφυσικά! Είστε χαμένοι από χέρι. Μιλήστε πολιτικά μαζί του, που (νομίζετε...) τα ξέρετε. Αλλοιώς λακτίζετε προς κέντρα…

Α και μην ξεχάσω!

Ο παπάς έχει δικαίωμα να μιλάει πολιτικά! Σωστά ή μή!

Ο πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να μιλάει θρησκευτικά… Γιατί απαιτείται

“θεία φώτιση”!

10 σχόλια:

Harry Peitsinis είπε...

Θεια Φώτιση απαιτείται αν πιστεύεις. Αν δεν πιστεύεις μπορείς να ξεσκίσεις καθε θεωρία που έχει εφεύρει κατά καιρους το μυαλό των παπάδων. Και το καλύτερο? δεν μπορεί να σε σταματήσει κανένας. Εκτός βέβαια αν κινηθεί πολιτικά....Οπότε να τη και η πολιτική στο παιχνίδι...

Τεσπα, το θέμα μας είναι ότι εφόσον ο Χριστοδουλος εκφράζει πολιτική άποψη θα υπόκειται και σε πολιτική κριτική, η οποία ως γνωστόν είναι το λιγότερο "ασεβής" ειτε φορας είτε δεν φοράς ράσα. Πού ειναι το πρόβλημα σ αυτό?

Greg είπε...

Τη "θεία φώτιση" θα την επικαλεσθεί ο παπάς στα συζήτηση για τα θρησκευτικά!

Γι' αυτό και η μόνη λύση αν διαφωνείς μαζί του, είναι να μιλήσεις πολιτικά. ΜΟΝΟ!

Εκεί είναι το πρόβλημα... Στο ότι ακολουθούν όλοι τον ανόητο Σηφουνάκη σε θρησκευτικού τύπου υποδείξεις και αντιπαράθεση!

Οι καϋμένοι...

Harry Peitsinis είπε...

Δε νομιζω, απλά θα κριτικάρει τις απόψεις μου και θα εξηγήσει τα "θεολογικά λάθη" μου.

Από την άλλη εσυ προτείνεις οι παπάδες να εκφράζονται πολιτικά ως φορείς συγκεκριμένων θεσμών; (οχι ως ατομα καθως το δικαιωμα αυτο το εχουνε). Δηλαδή να εκφράζουν πολιτική-κομματική άποψη ως ιεράρχες; Δε νομίζω αυτο καν να συναδει με την χριστιανική κοσμοθέαση

Greg είπε...

Εγώ περισσεύω...

Τί πιστεύει ο παπάς και τα 3000000 που τον πιστεύουν έχει σημασία!

S G είπε...

ειχα την εντυπωση οτι οι χριστιανοι πιστευουν στον χριστο οχι σε εναν παπα. περιεργο...

τεσπα ο προμηθεας το εξηγησε: ας λεει οτι θελει, αλλα οχι πολιτικες δηλωσεις ως επισημη γνωμη της εκκλησιας

Greg είπε...

Οι χριστιανοί διατηρούν το δικαίωμα να πιστεύουν εκτός από το Χριστό σε όποιον άλλον θέλουν...

Βλέπω ότι η tolerance(*) στην διαφορετική πολιτική άποψη, έχει και τα όριά της... :-D


(*) χθες πληροφορήθηκα έκπληκτος ότι έχει αντικαταστήσει την fraternite (η οποία λέει ενέχει ρατσισμό...) ως αρχή της Γαλλικής επανάστασης στα Γαλλικά σχολικά βιβλία!!!! Τώρα πια είναι liberte, egalite, tolerance...

Ανώνυμος είπε...

Greg, δεν έχεις καταλάβει μία πολύ απλή διάκριση: αυτή ανάμεσα σε ηθικά και νομικά δικαιώματα. Τα νομικά δικαιώματα είναι αυτά που πληρούν τον ορισμό που παρέθεσες. Ηθικά δικαιώματα είναι όλα εκείνα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι (ως ανθρώπινα όντα) τα οποία μπορεί (μπορεί και όχι) να του αναγνωρίζονται από ένα νομικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ζωή, στην αναζήτηση της ευτυχίας κ.ο.κ. Δεν θα έλεγες οτι κάποιος δεν έχει το δικαίωμα στη ζωή αν δεν του το αναγνώριζε η κοινωνία του φαντάζομαι;

Όπως γράφεις, 'διεκδικούμε' τα νομικά μας δικαιώματα. Αλλά διεκδικούμε τα νομικά δικαιώματα μας, μόνο επειδή έχουμε κάποια ηθικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται σε (και προϋπάρχουν από) αυτά.

Επίσης κάνεις λάθος όσον αφορά τον παπά. Κανείς δημόσιος λειτουργός (όπως ο ορθόδοξος, ή καθολικός) παπάς δεν έχει (ηθικό ή νομικό) δικαίωμα να μιλάει πολιτικά, τουλάχιστον όχι από τον άμβωνα. Εκτός εκκλησίας (ή με φίλους του) μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ditto για τους δασκάλους σε σχολεία, για παράδειγμα.

Greg είπε...

@ Νικόλα

Λες λοιπόν ότι

Ηθικά δικαιώματα είναι όλα εκείνα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι (ως ανθρώπινα όντα) τα οποία μπορεί (μπορεί και όχι) να του αναγνωρίζονται από ένα νομικό σύστημα. Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία, στην ζωή, στην αναζήτηση της ευτυχίας κ.ο.κ.

Για να δούμε αν "τόχω καταλάβει καλά" λοιπόν...

1. Η λέξη "δικαίωμα" παράγεται από την δίκη ή το δίκαιο! Προυποθέτει επομένως νομική ισχυροποίηση... Μήπως λοιπόν χρησιμοποιείται λάθος η λέξη; Μήπως μπερδεύεις την επιθυμία, την διάθεση, την ανάγκη, ότι δήποτε θές με το δικαίωμα;
2. Επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου φωτεινό παντογνώστη το έψαξα! Και στο χαρίζω
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ
Ι. ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Η μόνη αναφορά στο "ηθικό δικαίωμα" και αυτή καθορίζεται με τον
Νόμο 2121, ΦΕΚ 25, 4/3/93 για τα πνευματικά δικαιώματα.

Τώρα για το κατά πόσον έχει δικαίωμα ο παπάς να μιλάει...
Ποιός του το απαγορεύει; Ποιός του το αφαιρεί και κάτω από ποιά εξουσία;

Ο δάσκαλος και ο στρατιωτικός δεν έχουν το δικαίωμα γιατί απαγορεύεται δια νόμου (εσωτερικού κανονισμού)

Μάρκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μάρκος είπε...

http://omarkosmetamousia.blogspot.com/2006/06/blog-post_28.html