7.6.06

Η τρίτη εξήγηση (*)

Οι Αμ Ερ Ικ Αν’ (στον τρίτο πλανήτη του μικρού ήλιου τους φωνάζουν για συντομία Αμ) ήταν η φυλή που ζούσε πέρα από τον μεγάλο ωκεανό. Τα τελευταία χρόνια χωρίζονταν σε δύο τάξεις. Την ολιγάριθμη ηγετική, που καθορίζονταν μέσα από πολύπλοκους κανόνες και διεργασίες – δεν ήταν καθαρά κληρονομική - και το πόπολο. Είχαν μάλιστα μια ιδιορρυθμία σε σχέση με τις άλλες ζωικές μορφές της εποχής τους. Η ηγετική τάξη – οι σκαλ (scull) - διατηρούσε κατά κάποιο τρόπο την ατομικότητα των μελών της, την πνευματική αυτοτέλεια τους, ενώ το πόπολο – οι ποπ (pop) - ζούσε σε μια αφασιακή κατάσταση, τροφοδοτούμενο από μια «ψευδοατομικότητα» στην σκέψη. Μια ψευδαίσθηση, που οι σκαλ καλλιεργούσαν, για να κρατάνε κατευνασμένη την καθοδηγούμενη απ’ αυτούς υποσυνείδητη συλλογικότητα των ποπ. Ενώ δηλαδή είχαν ακόμη και συμπεριφορικές «δεκαετίες» (λέγανε για παράδειγμα «αυτό είναι 80ies ή 90ies») καθοριζόμενες από τους σκαλ, για να ικανοποιείται η ανάγκη τους για αλλαγή, οι ποπ δεν είχαν συνείδηση του γεγονότος! Νόμιζαν ότι είναι αυτοδύναμες προσωπικότητες. Κι’ αν καμιά φορά η αμφισβήτηση για κάποιες ενέργειες των σκαλ γεννιόταν, η «πλύση» που υφίσταντο εκ γενετής, ενίσχυε στιγμιαία την ατομικότητά τους, ώστε να τους καταστήσει ανίσχυρους μπροστά στην ομάδα! Σκέφτονταν αμέσως «δεν είναι η δουλειά μου» και απωθούσαν την διαφωνία ως μη υπάρχουσα... Γιατί η διαφωνία απαιτεί και ελάχιστη συμμετοχή...

Αλλά και οι σκαλ, παρά την ατομικότητά τους αντιμετώπιζαν την πιθανότητα να υποβιβασθούν σε ποπ, αν βρίσκονταν σε αντίθεση με την επικρατούσα ανά περίοδο κυρίαρχη άποψη ανάμεσά τους. Κι’ ο φόβος αυτός λειτουργούσε σαν ενίσχυση της κυρίαρχης αυτής άποψης. Ο μέσος σκαλ ανέπτυσσε αισθητήρια επιβίωσης, που όταν τον ειδοποιούσαν ότι «παρεκκλίνει», είτε συντάσσονταν πιο ενεργητικά με τους πολλούς ή αυτοκαταστρέφονταν επιστρέφοντας στην τάξη των ποπ. Ήταν τόσο εμφανής για τον διαγαλαξιακό παρατηρητή η κατάσταση αυτή, που απορούσε πως οι ποπ δεν κατάφερναν να θυμηθούν την ατομικότητά τους και να «αρθρώσουν» προσωπική αντίληψη για τον κόσμο. Πώς είχαν φτάσει στο σημείο μάλιστα να προσδιορίζονται ουσιαστικά από την επαγγελματική τους ιδιότητα! Γιατί δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Οι αρχαίοι Αμ ήταν αυτοτελή πρόσωπα και μάλλον μοναχικά απ’ ότι λένε οι θρύλοι.

Η κοινωνική αυτή διάρθρωση των Αμ, το απομεμακρυσμένο αλλά και πολύ «πλούσιο» σημείο του τρίτου πλανήτη, τους επέτρεψε χωρίς διαγαλαξιακές παρεμβάσεις, να αναπτυχθούν και να γίνουν πανίσχυροι. Οι ποπ δούλευαν και παρήγαγαν τον πλούτο, οι ποπ πλαισίωναν τον πανίσχυρο στρατό και γενικά την ισχύ, που χρειάζονταν οι σκαλ για να κυριαρχούν.

Υπακούοντας στο δόγμα της αγοράς τους “grow o die” οι σκαλ άρχισαν την προσπάθεια να αλλώσουν και να κυριαρχήσουν στην αντίπερα όχθη του μεγάλου ωκεανού. Προσπάθησαν και τα κατάφεραν, να στρατολογήσουν μια μικρή ομάδα σε κάθε χώρα ανακηρύσσοντάς τους σε σκαλ! Το είχαν επαναλάβει συγκριτικά άτεχνα και κάποιοι αρχαιότεροι απ’ αυτούς. Οι Ρωμαίοι... Ήξεραν ότι οι μάζες λειτουργούν σαν τα κοπάδια από τα θηλαστικά που οι πρόγονοί τους εξέτρεφαν στις μεγάλες πεδιάδες. Καθοδηγείς μερικά και τα υπόλοιπα τρέχουν να μπούν κι’ αυτά αυθορμήτως στο μαντρί. Δεν χρειάζεται να φοβίσεις ή να ανταμείψεις όλα τα ζωντανά! Μερικά μόνο. Τα άλλα ακολουθούν! Γιατί είτε βλέπουν τα λίγα να τρώνε και θέλουν κι’ αυτά, είτε τα βλέπουν να υποφέρουν και προσπαθούν να το αποφύγουν!

Τους διαφεύγει όμως μια λεπτομέρεια. Η άλλη πλευρά του ωκεανού έχει ελάχιστα «διαφορετικό» πόπολο. Και βρίσκονται πάντα μερικοί που αντιδρούν. Οι αν τι αμ ερ ικ αν’. Και ξέρουν ότι είναι σημαντικοί για την αποτροπή εφαρμογής του μεγάλου σχέδιου των σκαλ. Οι οποίοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους να απομονώσουν αυτούς τους ατίθασους. Να τους αποκόψουν από το κοπάδι. Αυτοί όμως ξέρουν ότι η σωτηρία είναι νά ‘σαι «μέσα». Και ν’ αντιδράς.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας...

(*) για όποιον ισχυρίζεται ότι:

Υπαρχουν δυο εξηγησεις. Ειτε μερικοι ανθρωποι πια εχουμε βαρεθει τα παραμυθια στην Ελλαδα και τυχαια συμφωνουμε στον τροπο που θεωρουμε οτι πρεπει να λυθει το προβλημα, ειτε καναμε μια απιστευτης εκτασης και συλληψης συνωμοσια για να ξεπουλησουμε τα ελληνικα ιερα χωματα στον εχθρο (να δω ποιος θα βρει λεφτα να μας πληρωσει ολους μας!).

6 σχόλια:

Greg είπε...

Η ειρωνική αναφορά στα "ιερά" χώματα, είναι ενδεικτική του πανικού των ενδοτικών.

Δεν είναι τα χώματα ιερά. Τα κόκκαλα που είναι θαμμένα μέσα τους για την υπεράσπισή τους είναι τα ιερά. Απο την αρχαιότητα και διαρκώς.

"Κι' όποιος δεν καταλαβαίνει είναι πιό τρελλός κι' απ' τους τρόφιμους του Δημόσιου ψυχιατρείου"

όπως είπε ο Βερυβάκης...

btw μάλλον αναγκάσαμε εμείς οι Ελληναράδες τον georgey να εκστομίσει το όνομα του Ηλιάκη μόλις σήμερα...

Πίσω στα ταμπούρια σας ρεεεε...

S G είπε...

μα γιατι δεν λες ξεκαθαρα τι εννοεις τελοσπαντων? σε ξαναρωτω: εννοεις οτι οι Αμερικανοι (ή ξερω γω ποιος αλλος) εχουν πληρωσει εμας και τα Νεα και την Καθημερινη και αλλους αρκετους? με στοχο να χασει η ελλαδα τα 12 μιλια?

πασχει τοσο ο συλλογισμος σου που δεν ξερω που ναρχισω... πλακα πλακα ειναι καλη ασκηση: πες οτι εισαι ο ΥπΕξ των ΗΠΑ. Γιατι σε ενδιαφερει να χασει η Ελλαδα? Και αν σε ενδιαφερει, για να θες να χασει τα 12 μιλια (που δεν εχει)? Και τελοσπαντων σε ενδιαφερει, τι κανεις?

Βρισκεις ενα μπλογκ που γενικα ειναι φιλικο σε σενα και τους πληρωνεις? Πεταμενα λεφτα! Αν ηθελαν να πληρωσουν καποιον θα επρεπε να πληρωσουν τα εθνικια της μπλογκοσφαιρας. Να μην μιλησω για εφημεριδες: φυσικα θα επρεπε να πληρωσουν καμμια Χωρα οχι τα Νεα.
Παρεπιμπτοντως σου φαινονται τα Νεα να ειναι πληρωμενα απο τους Αμερικανους???

Ανώνυμος είπε...

@SG

Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι αν πληρώνεται κανείς. Στο κάτω - κάτω τις γραφής, καλά κάνει (κατά την άποψή ΤΟΥ). Το ζητούμενο είναι αν αυτά που λες, έχουν γίνει αντιληπτά ότι ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ την άλλη πλευρά και πάντως ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ίσως τη ''μιση αλήθεια'' (που είναι μια από τις αρχές της προπαγάνδας). That's all buddy.
(sorry GREG για το ανώνυμο του κόμεντ, αλλά με το πραγματικό μου όνομα δεν μπορούσα να κομεντάρω !!)

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

@GREG
Ο παραπάνω ανόνυμος είμαι ο ΠΗΓΑΣΟΣ

Greg είπε...

Τα λέω πεντακάθαρα...

Και μην προσπαθείς να με βάλεις να σου δείξω ποιοί είναι στο payroll. Κάτι τα think tanks, κάτι οι ομάδες πίεσης, κάτι το «μαντρί» που περιγράφω, το πράγμα μπερδεύεται!

Μήπως όμως θα ήταν φυσικώτερο να αναρωτιέσαι, τί συζήτησε εν κρυπτώ η Ντόρα, ο Χρυσοχοΐδης, ο Βενιζέλος κ.ά στην λέσχη Μπίλντεμπεργκ; Μέλη του Εθνικού κοινοβουλίου είναι αυτά! Σε μυστικές λέσχες; Και ούτε μια επερώτηση στο κοινοβούλιο;

Μήπως θα ήταν φυσικώτερο επίσης να αναρωτιέσαι, γιατί έχει αυτούς τους χρηματοδότες το ΕΛΙΑΜΕΠ (που αρθρογραφεί στην Καθημερινή...), αφού όπως λες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν «καίγεται» και πολύ για τα 12 μίλια (που είναι δικά μας με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να μην επανερχόμαστε... Αηδία γίναμε!)

Μήπως θα έπρεπε να αναρωτιέσαι γιατί η σημερινή αναφορά στα 12 μίλια του georgey, δεν χειροκροτήθηκε χαραχτηριστικά μόνο από τον Σημίτη;

Θές κι’ άλλο; Πάρε...

Ποιοί διαφωνούν με τη Χάγη; Οι υπερεθνικιστές που στη πλειοψηφία τους είναι γέροι άνω των 60 ετών και των 150 κιλών, που δεν θα πάνε το μέτωπο!

είπε ο Ανδριανόπουλος (o think tankίτης...) στην Τσαπανίδου Δευτεριάτικα πρωΐ-πρωΐ! Τί μου θυμίζει ρε γαμώτο... Και συνέχισε...

Τί θέλει ο κόσμος; Να πληρώνει εκατομύρια σε εξοπλισμούς χωρίς λόγο; Γιατί χάθηκε ο πιλότος πριν μερικές μέρες; Για την υφαλοκρηπίδα;


Εκεί πετάχτηκε σαν πορδή ο Χατζηδάκης της ΝΔ και εξανέστη!

Μα δεν βλέπετε ότι δεν θέλει η Τουρκία να πάει στη Χάγη; Kι’ αν είναι κακό για την Τουρκία είναι καλό για την Ελλάδα!

Γιατί Χατζηδάκη μου; Φοβάται η Τουρκιά να μοιράσει τα ξένα;

Και γιατί ενοχλεί την Ελλάδα αν δεν ενταχθεί τελικά η Τουρκία στην Ευρώπη;

αναρωτήθηκε η ευειδής Τσαπανίδου. Και ακολουθεί ανάλυση από τον Ανδριανόπουλο στο μόλις 5 λεπτών αφιέρωμα γι' αυτό το "δευτερεύον" θέμα..., για το πόσο θα ενοχλήσει ο πιθανός παντουρκισμός την Αμερική(!!!) (χωρίς να την κατονομάσει άμεσα βέβαια) που θα εκραγεί σε διαφορετική περίπτωση προς τα Ασιατικά της σύνορα. Και το μουσουλμανικό τόξο και τα πετρέλαια και τα, και τα...

Αφερίμ!

ΥΓ. Μή μου κάνεις σε παρακαλώ αφελείς ερωτήσεις για τις εφημερίδες. Όλη η Ελλάδα τις ξέρει SG μου τις διαπλοκές πια... Όλη!

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

ΝΑ προσθέσω και γώ το κάτι τις μου, σε αυτά που γράφει ο SG.
Γιατί δεν αναρωτηθήκαμε, ότι τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στις 30 Απριλίου 1982 (που ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ), δεν τη ψήφισαν ΗΠΑ,Ισραήλ,Τουρκία και Βενεζουέλα;
Τί απορίες έχω ο παιοπαίκτης!!