1.7.07

Η ιδεολογία του νικητή...

Για την ανάλυση του "ρέκβιεμ ενός πολιτισμού". Διότι όλοι οφείλουμε να συνειδοτοποιήσουμε την επισήμανση του Παναγιώτη Κονδύλη(*):
«Σε κάθε εποχή η ιδεολογία του νικητή καθίσταται για τους νικημένους ερμηνεία της πραγματικότητας, δηλαδή η ήττα τους επισφραγίζεται με την αποδοχή της οπτικής του νικητή. Έτσι π.χ. όσοι χθες ακόμα παραληρούσαν για τον «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Βιετνάμ», άναβαν καντήλια στον σε Γκουεβάρα και δεν ήθελαν ν' ακούνε κουβέντα απ' τον «τυφλό αντικομμουνισμό», σήμερα, αντί να καταγγέλλουν τον ιμπεριαλισμό, κεραυνοβολούν «κάθε εθνικισμό» και ενστερνίζονται ως ερμηνεία της πραγματικότητας τα συνθήματα του νικητή: τον οικουμενισμό μέσω της ενιαίας παγκόσμιας αγοράς και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν αναρωτιούνται ούτε ποιος θα ερμηνεύει δεσμευτικά κάθε φορά τί σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ούτε αν και κατά πόσο δικαιολογείται ο «εθνικισμός» όποτε ένας μικρός θέλει να αντισταθεί στις αδηφάγες διαθέσεις ενός μεγάλου. Με τον τρόπο αυτό, ενώ ηθικολογούν αδιάκοπα, στην πραγματικότητα συμπαρατάσσονται με το δίκαιο του ισχυροτέρου.

Αλλά άν ο ηττημένος, αποδεχόμενος όψιμα την ιδεολογία του νικητή, γίνεται συχνά ο γελοιωδέστερος και γλειωδέστερος φορέας της, δεν είναι βέβαια ο πρωταρχικός εμπνευστής και θεμελιωτής της. Η «αριστερά», έχοντας μετατραπεί σε ουραγό και σφογγοκωλάριο του αμερικανισμού, δεν αντλεί πλέον από ό,τι ζωντανότερο είχε η μαρξιστική παράδοση, δηλαδή την ανελέητη απομυθοποίηση των φιλελεύθερων ιδεολογημάτων, αλλά τρέφεται από μία κοινωνική θεωρία που εν μέρει αντικατοπτρίζει και εν μέρει συγκαλύπτει, εξιδανικεύοντας, τις πραγματικές σχέσεις ισχύος μέσα στη δυτική μαζική δημοκρατία.»



(*) Από τον Φυλλομάντη

11 σχόλια:

vangelakas είπε...

πόσο περισσότερα θά είχε γράψει ο Π.Κ. εάν δέν έφευγε νωρίς.

ange-ta είπε...

Εκπληκτικές παρατηρήσεις,
φοβάμαι μόνο, ότι πολύ αργά αντιληφθήκαμε, σαν αριστεροί αυτή τη διάβρωση της ταυτότητάς μας.
Έχει ανοίξει μία συζήτηση στον Ροΐδη και κάποια σχόλια βγάζουν μάτι.

Το βιβλίο της ιστορίας, τελικά και να αποσυρθεί τη δουλειά του την έκανε.

Έσπειρε ανέμους και θα θερίσουμε θύελλες

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν, ότι τα μαχητικά μας παρενοχλούν τους Τούρκους, όταν κόβουν βόλτες πάνω από το Αιγαίο, γιατί, ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ, πετάνε σε διεθνή αέρα.

Τρομάζω στη σκέψη, πως αν οι Τούρκοι κάνουν ένα ντου, και την Αθήνα θα δεχτούμε να την μοιράσουμε!
Αρκεί να μην ταράξουμε το κλίμα της Σοφοκλέους.

ange-ta είπε...

Νομίζω, ότι πρέπει η μπλογκόσφαιρα να κάνει κάτι για τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας.
Μήπως ήρθε η ώρα, κάτι να σκεφτούμε;
Μη με ρωτάς τι, δεν ξέρω ακόμα.

Κάτι σαν αναδάσωση, με προσωπική δουλειά!

Cacofonix είπε...

@ange-ta
Κάτι σαν κτηματολόγιο για αρχή δηλαδή; Για να μην υπάρχουν καταπατητές;
Θα επανέλθω, όταν το θέμα δε θα είναι στα νέα με σημείωμα...

Greg είπε...

@vangelakas
Πράγματι! Αλλά εμείς θα επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον τα όσα καλά είπε μέχρι να εμπεδωθούν!

@ange-ta
Για την αναδάσωση κλπ θα δούμε. Πρέπει πρώτα να καθαριστεί! Μέχρι τότε προτείνω καύση μερικών επιφανών καταπατητών! :-D

Πάμε στα "Ροΐδεια" τώρα. Δυό χρόνια (δές τα πόστ μου πέρσι τον Μάιο για παράδειγμα) τσακωνόμουνα με όλη την "παρεούλα" (και ο Πήγασος και ο Βαγγέλακας από πάνω και άλλοι) με στοιχεία, με χάρτες, με επιχειρήματα. Ακόμα και το απλό (θυμάμαι...) "αν σας ενοχλεί που τα μίλια στον αέρα είναι 10 και στη θάλασσα 6, ας τα κάνουμε όλα 10 που δικαιούμεθα" εισέπραξε την κατηγορία του φασιστικού ιμπεριαλισμού! Οι άνθρωποι είναι γιουσουφάκια από επιλογή!

Τελικά κατάλαβα ότι οι ίδιοι 30 νοματαίοι (κοίτα ποια ήταν τα ονόματα πέρσι, δες τα ίδια ονόματα φέτος και σε όλα τα μπλόγκς) ανακυκλώνουν την ψυχαναγκαστική αντεθνική τους χολή, από τους ρούστερς (κάποιοι απ' αυτούς) μέχρι τους Πόντιους (δες το τελευταίο τους ποστ...)! Η μόνη αλλαγή είναι ότι η καρικατούρα που είχαν φτιάξει για όλους εμάς τους υπολοίπους άλλαξε από 60ρης χοντρός σε 35ρη χοντρό!!! Και ότι πλέον τσουβαλιάζουν τους πάντες δίκην ΙΩΝ ελευθεροτυπίας με τον Καρατζαφέρη. Μάταιος κόπος γι' αυτούς, ανάξιοι λόγου για μένα. Οι αφελείς υπεραπλουστεύσεις τους δεν αξίζουν επιχειρηματολογία. Ακόμα και η ερώτηση "είστε Έλληνες ρεεε!!!" πολύ πάει...

Greg είπε...

Συγνώμη! "Αισθάνεθε Έλληνες ρεεε" ήταν το σωστό :-D

(Υποσυνείδητα αποκάλυψα τον εθνοφασισμό μου!)

Ανώνυμος είπε...

Να θυμίσουμε ότι ο Π. Κονδύλης εξυβρίστηκε ως "θεωρητικός των πολεμοκάπηλων" και "στρατηγός Κονδύλης ο νεότερος" από τον γνωστό ρουφιανάκο του "Βήματος" και αν δεν κάνω λάθος του αρνήθηκαν στα τελευταία του έδρα στο Πάντειο (αυτό με επιφύλαξη).
Παραθέτω σύντομο βιογραφικό του από την "Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη":

Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1998. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Στη Χαϊδελβέργη αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

Βιβλία του σε ελληνική γλώσσα:Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη (1983), Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα (1984), Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Ι-ΙΙ (1987), Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός (1988), Ισχύς και απόφαση (1991), Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού (1991), Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992), Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία (1992), Θεωρία του πολέμου (1997).

Βιβλία του σε γερμανική γλώσσα: Die Entstehung der Dialektik (1979), Die Aufklaerung (1981, β΄ έκδ. 1986), Macht und Entscheidung (1984), Konservativismus (1986), Marx und die griechische Antike (1987), Theorie des Krieges (1988), Die neuzeitliche Metaphysikkritik (1990), Der Niedergang der buergerlichen Denk- und Lebensform (1991), Planetarische Politik nach dem Kalten Krieg (1992), Montesquieu und der Geist der Gesetze (1996).

Για την εργασία του απονεμήθηκε το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε Εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Μέχρι το θάνατό του διηύθυνε τη “Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη” των εκδόσεων “Γνώση” και τη σειρά “Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” των εκδόσεων “Νεφέλη”.

vangelakas είπε...

Αναδάσωση βρέ ange-ta! Τί άλλο; βαρέθηκα νά ακούω γιά ξεκ*λιασμα τών εμπρηστών... (Ακούς Γρέγ; :) )







Πολύ γαμάτη η ξεδίπλωση όλων αυτών... Περί ανακύκλωσης τής ψυχαναγκαστικής αντεθνικής χολής τους κάποιων βλόγερς, περί γουσουφακιασμού από επιλογή κλπ κλπ... Μού τα χαλάς λίγο πού σέ πιάνει καί εσένα μιά απαξίωση γιά τόν Καρατζαφέρ αλλά δέν βαριέσαι... Όντως είναι λίγος, αλλά τί νά κάνουμε; Nά διαλύσουμε μιά κάποια μέ δυναμική προσπάθεια-κίνηση τής μή αλαβάνικης σκέψης; Στήν αναβροχιά...

ange-ta είπε...

@vangelaka,
και όλοι βέβαια,

Ρίξτε σας παρακαλώ μια ματιά στο

http://act-parnitha.blogspot.com/

μήπως ξεκινήσουμε κάτι!

vangelakas είπε...

Ενδιαφέρον...

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό είναι να παρακολουθούνται στενά οι αναδασωτέες περιοχές και να καταγγέλλεται παντού (δασαρχείο, υπουργεία, τύπο, κανάλια) τυχόν απόπειρα οικοδόμησης. Αυτό, βέβαια, απαιτεί κάποια οργάνωση.
Σε περίπτωση αδράνειας των αρμοδίων (πολύ πιθανή), επέμβαση των πολιτών με παρεμπόδιση των οικοδομικών εργασιών, ώστε να γίνει ο απαιτούμενος ντόρος.
Πολύ φοβάμαι ότι η αποστολή μηνυμάτων στον πρωθυπουργό (ή αλλού) δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε που διαβάζονται καν.