8.4.06

ΘΑ ΑΓΝΟΗΣΩ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ!

Σε γνωρίζω μόνον από τα κείμενά σου. Έχεις την δωρεά της πείρας, της γνώσης και της πένας. Έχεις επίσης το «βήμα» του λόγου και τον θαυμασμό του ακροατηρίου. Έτσι αρματωμένος, έχεις την υποχρέωση νά ‘σαι μπροστά! Η εντολή σου ασύγκριτα σπουδαιότερη από την δική μου και των ομοίων μου. Στην ιδεολογική πάλη, άλλοι λιανοντούφεκα και άλλοι κανονιοφόροι δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείπουμε τους παραστάτες. Αυτή είναι η τρισχιλιετής προγονική μας διαθήκη. Και στην όποια υπερβατική αγωνία, μας δημιουργεί το τίμημα του καθήκοντος, έχουμε μάθει να ανατρέχουμε στον άλλο πυλώνα της παιδείας μας, θρησκεύοντες ή μή και να θυμόμαστε την ρήση:

«μακάριοί εστε όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ’ ημών ψευδόμενοι έννεκεν εμού».

Στη χώρα αυτή έχουμε βιώσει, ότι η ατομική ευτυχία έρχεται μέσα από την κοινότητα και όχι από το ελεύθερο εμπόριο. Το ανθρώπινο δικαίωμα και η ευημερία δεν συναντάται στην ιδιωτεία. Η «ανοικτή κοινωνία» δεν έχει νόημα για μας, αν δεν είναι πρώτα
κοινωνία. Γι’ αυτό και αδιάφορα από την πολιτικοθρησκευτική μας τοποθέτηση αξιολογούσαμε πάντα σαν αρετή τον Πατριωτισμό. Αυτή την αρετή που έχουν στο στόχαστρο τα εξωνημένα ανδράποδα που ελέω του παγκοσμιοποιητή αφέντη τους κυριαρχούν αυτή τη στιγμή.

Αποθησαυρίζω δύο αποσπάσματα από την προ 20ημέρου επιφυλλίδα σου στην Καθημερινή, που είναι κατά την γνώμη μου η αιτία της ενορχηστρωμένης (πλην όμως αναμενόμενης επίθεσης) εναντίον σου κ. Γιανναρά. Αυτή που γέννησε και το σημερινό σημείωμα. Έγραφες λοιπόν ότι
Τα συχνά ταξίδια Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στην ελληνική Θράκη δημιουργούν απορία και φόβο στον ντόπιο πληθυσμό: Γιατί τόσο φανερό το ενδιαφέρον της Υπερδύναμης σήμερα γι’ αυτήν ειδικά την περιοχή της ελληνικής επικράτειας; Μήπως το έντονο ενδιαφέρον έχει κάποια σχέση με την τερατώδη αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων για τις τουρκικές εκεί προκλήσεις; Μήπως είναι διατεταγμένη η επίσημη ελληνική «αδιαφορία»; Το σενάριο που κάποτε εμφανίστηκε υπαινικτικά ότι η Θράκη θα μπορούσε να είναι από τα πιθανά ανταλλάγματα που θα παραχωρηθούν στην Τουρκία όταν οι ΗΠΑ απαιτήσουν την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, έχει άραγε ερείσματα ρεαλιστικής πρόβλεψης; Και όταν τέτοια σενάρια ισχυροποιούνται ως πιθανότητα από τη ραγιάδικη συμπεριφορά των ελλαδικών κυβερνήσεων, πώς να στεριώσουν επενδύσεις, εργοστάσια και ανάπτυξη στην πολύπαθη Θράκη;
Δεν ακούστηκε ποτέ στον πολιτικό λόγο των ελλαδικών κομμάτων το προφανές και πασίδηλο: Οτι η Ελλάδα είναι η μόνη από τους γειτόνους της που αρνείται να εφαρμόσει την αυτονόητη για όλους γύρω της αρχή της εθνοκάθαρσης. Θα μπορούσε. Και αρνείται. Αλλά η Ιμβρος και η Τένεδος είναι δίπλα στη Θράκη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Ηπειρος σε μικρή απόσταση, το Κουρδιστάν όχι πολύ μακριά.

Και σου χυμήξανε...

ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ;

Όταν παλεύουν τα καθάρματα εδώ και 20 χρόνια να εμφανίσουν (όπως γράφεις) το καύχημα σαν έμφοβο καταναγκασμό, ήθελες να σου χαριστούν; Κι’ αντί να σε ενισχύσει η αγωνία τους, αντί να σε πείσει ότι άρχισαν να φοβούνται ότι ο μεγάλος αδελφός(*) πιθανόν να κινδυνεύει, πισωπατάς; Και επανέρχεσαι 15 μέρες μετά γράφοντας

Γι’ αυτό και η συμβουλή στους νεώτερους: «Δεν υπάρχει ελπίς, στην Eλλάδα ζεις». Nα μην αφήσουν τη ζωή τους, τον μόχθο των προσπαθειών τους, τα όποια επιτεύγματα και τις ευαισθησίες τους βορά στον πανικόβλητο μηδενισμό που ηδονίζεται τυφλά κατασπαράσσοντας υπολήψεις.

Δεν αξίζει τέτοιες θυσίες η ελλαδική πραγματικότητα.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση καποιος να σου δώσει δίκιο(**). Εγώ όμως που θυμάμαι την (προ 60-ετίας ακριβώς γι’ αυτό και η επιλεκτική αναφορά) μάχη του ΡΟΥΠΕΛ, εγώ που έχω μάθει ότι
««ού δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά»
και που γνωρίζω ότι
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν»

ΘΑ ΑΓΝΟΗΣΩ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ!


και ελπίζω (πιστεύω μάλλον) ότι το ίδιο θάθελες κι’ εσύ.




(*) βλέπε τελευταίο τεύχος Μαρτίου- Απριλίου του περιοδικού ΑΡΔΗΝ για τα έργα και τις ημέρες των ΜΚΟ στην Ελλάδα και αλλού

(**) εδώ ο Χριστός και είπε "παρελθέτω
απ' εμού το ποτήριον τούτο "

8 σχόλια:

J95 είπε...

Καλά αυτή η Θράκη εδώ και 50 χρόνια χάνεται την επόμενη Τρίτη, αν όλα τα εθνικιστικά δημοσιεύματα ήταν αλήθεια τώρα θα είχε 25.000.000 Τούρκους και θα ανήκε στη Νομαρχία Ιστανμπούλ.

Όντως βλακώδης η επίθεση στο Γιανναρά though. Ανεξάρτητα από τις απόψεις του, ΠΟΤΕ δε θα υποστήριζε μια εθνοκάθαρση και δε χρειάζεται να διαβάσει κανείς παραπάνω από 200 λέξεις από τα γραπτά του για να το καταλάβει.

Greg είπε...

Το ότι έχει καμμιά 150-αριά χιλιάδες, ενώ δεν θά 'πρεπε λόγω συνθηκών (η Αλεξανδρούπολη πχ. όπως δεν έχει Έλληνες η Ανδριανούπολη) και όλα τα συμπαραμαρτούμενα που περιγράφει στην επιφυλλίδα του ο Γιανναράς αλλά και τόσοι άλλοι κατά καιρούς, άσε να ανησυχώ εγώ τουλάχιστον.

Επειδή ακριβώς η επίθεση δείχνει βλακώδης, έγινε όμως ομαδόν από μή βλάκες, άσε με να τους αποδίδω τα ελατήρια που δείχνουν προφανέστερα... Εκτός αν μπορείς να μας φωτίσεις για κάτι άλλο.

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Δεν ξέρω με πoιόν πρέπει να είμαι ΄΄τσατισμένος'', με σένα Greg, ή με τον εαυτό μου, που με ''πρόλαβες''!!
Έλειπα από το μπλογκάκι μου για καμμιά βδομάδα και είχα σκοπό και γώ να σχολιάσω την επιφυλλίδα του ΧΓ , αλλά να που σε ‘’ερέθισα ‘’ και έγραψες τόσα ωραία, που (όχι από σεμνότητα) δεν θα μπορούσα να αποδώσω εγώ.
Το post σου όμως έδωσε και σε μένα το ερέθισμα, να γράψω για την ευθύνη των, ή του λαού με αφετηρία, τη δική σου προτροπή, σε ότι προτείνει ο ΧΓ (τον οποίο σέβομαι πλήρως, αλλά συμφωνώ με την προτροπή σου), αλλά και με βάση τα λόγια του Κ.Παλαμά

''Χρωστάμε σ’όσους ήρθαν, πέρασαν
Θα ρθούνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
Οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Νάσαι καλά Greg, συνέχιζε να με ‘’ερεθίζεις’’.

ΥΓ
Σε ότι αφορά στο σχόλιο του j95 για τη Θράκη, θα πώ μόνο ότι το να στρουθοκαμηλίζει το επίσημο κράτος, για το τι γίνεται εκεί πάνω, ίσως-επειδή υπάρχουν διαχρονικά λάθη χειρισμού και πορείας- να το καταλάβαινα. Αλλά να στροθοκαμηλίζουμε και μεις, που στο κάτω κάτω της γραφής, γράφουμαι χωρίς επίσημη υπόσταση, μας καταντάει δεκανίκι άλλων.

Mirandolina είπε...

Καλήν Ανάσταση να έχουμε, αδελφέ.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακριβώς η επίθεση δείχνει βλακώδης, έγινε όμως ομαδόν από μή βλάκες, άσε με να τους αποδίδω τα ελατήρια που δείχνουν προφανέστερα... Εκτός αν μπορείς να μας φωτίσεις για κάτι άλλο.

Κοίτα, όντας κάποιος που δέχεται παρόμοια επίθεση εδώ και μια εβδομάδα από τα τσιράκια της εν πολλαίες αμαρτίες περιπεσούσης παραπάνω, κλίνω προς τη δική σου άποψη, παρ' όλο που δεν έχω πρόβλημα να κατατάξω αρκετούς από αυτούς μου επιτίθενται στους καλοπροαίρετους βλάκες.

Είχα την εντύπωση ότι η συζήτηση τουλάχιστον σε επίπεδο ιδεών γίνεται χωρίς τέτοιου είδους φάουλ, αλλά προφανώς έκανα λάθος.

Θα σε παρακαλούσα να μη σβήσεις ποτέ το πρώτο μου σχόλιο, γιατί δείχνει ότι εγώ δεν υπέπεσα στον πειρασμό τέτοιων φάουλ, μολονότι ο Γιανναράς είναι από πολλές απόψεις ό,τι πιο αντίθετο από εμένα κυκλοφορεί.

ΥΓ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300.000 Τούρκοι θρακικής καταγωγής που η ιθαγένεια τους αφαιρέθηκε με το περίφημο άρθρο 19. Οι διοικητικές οχλήσεις στην περιοχή ήταν επίσημη κρατική πολιτική μέχρι το 1993 (και ανεπίσημη μέχρι σήμερα) και οι επιδοτήσεις που έπαιρναν οι (νεοφερμένοι και μπόλικοι) χριστιανοί έποικοι επί 30 χρόνια για να αγοράσουν μουσουλμανικές περιουσίες είναι μυθώδεις. Η Ελλάδα έχει ένα διόλου αξιοζήλευτο record καταδικαστικών αποφάσεων για θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο αγνοεί επιδεικτικά. Στην πραγματικότητα το μόνο που δεν έχει κάνει το κράτος στη Θράκη (το μόνο τουλάχιστον από το "δικό σου" ρεπερτόριο συνταγών) είναι ευθεία εθνοκάθαρση. Ο μόνος στρουθοκαμηλισμός που βλέπω, είναι το να τα αγνοεί κανείς όλα αυτά.

Greg είπε...

@J95

Για το υστερόγραφο που πραγματικά με ενδιαφέρει (βλέπεις έχω ζήσει (και) στη Θράκη και έχω προσωπική άποψη...) θα απαντήσω με το επόμενο post. Λόγω απουσίας μου όμως, θα γίνει μετά το Πάσχα. Μάλλον σεντονάτα! Και το 300.000 δεν τόχει πεί ούτε ο george pap. Υπερβολή νομίζω.

Τώρα για τα υπόλοιπα.

Όπως και για τη Θράκη, πιστεύω στην "αρχή της αμοιβαιότητας". Εσύ μάλλον όχι. Αλλιώς δεν θα σ' ενοχλούσαν οι επιθέσεις (μάλλον άμυνα στα πρώτα 20 που διάβασα από τα 500 τόσα comments δώθε-κείθε υπέρ ή κατά!). Τουλάχιστον εσύ και η παρέα σου (ειδικά αυτή χωρίς επιχειρήματα...) έχετε "περιποιηθεί" τον γράφοντα κατάλληλα!

Η περίεργα όμως ευγενική παράκλησή σου να μην σβήσω το σχόλιό σου, καταντά προσβλητική για μένα. Παρ' ότι δεν μ' ενδιαφέρει η "υστεροφημία" μου... Δύο spam έχω σβήσει στον 1 και χρόνο και κάτι ψιλά blogging και απολογήθηκα μετανοιωμένος από κάτω.

Γιατί πιστεύω στον, Λόγο!
Η "ελευθερία του λόγου" μου φέρνει λίγο μελό...

Ακόμα και υβριστικός και ο αντιφατικός να είναι θεωρώ ότι προσφέρει! Γιατί "πελεκάει" την ιδέα για τον αναγνώστη και ενισχύει το αρχικό επιχείρημα! Αν δεν είναι σαθρό...

Για μένα λοιπόν δεν τίθεται θέμα "delete"

ΥΓ. "Κουράστηκα" να το ξαναβρώ, αλλά σου "χρώσταγα" πολλά page views από κείνο το post... :-D

J95 είπε...

Όπως και για τη Θράκη, πιστεύω στην "αρχή της αμοιβαιότητας".

Εντάξει κι εγώ πιστεύω στον αόρατο ροζ μονόκερο, το θέμα είναι ότι η αρχή της αμοιβαιότητας δεν ισχύει στα μειονοτικά ζητήματα τουλάχιστον από το 1990. Κι αν μπεις π.χ. στο Αντίβαρο (που κάθε άλλο παρά διεθνιστούληδες είναι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι στον κόσμο τους), το ίδιο ακριβώς θα διαβάσεις. Είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου να επικαλείται κάποιος την αρχή της αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον στην Ευρώπη και τουλάχιστον εν έτει 1990+.

Ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που πάψαμε να αντιμετωπίζουμε τους μειονοτικούς όπως τους αντιμετωπίζαμε για 70 χρόνια.

Κάποιοι άλλοι (ονόματα δε λέμε αλλά τυγχάνουν Αδέρφια μας) που την είδαν λίγο πιο πρωτόγονα, βρέθηκαν με κάμποσες χιλιάδες τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου στον κώλο. Γιατί μειονοτική υπόσταση αποκτάς πλέον με τον αυτοπροσδιορισμό σου (και όχι με διακρατική συμφωνία) και τα δικαιώματά σου στα εγγυάται η ΕΣΔΑ (και όχι η αρχή της αμοιβαιότητας) και υπεύθυνοι για να γαμήσουν αυτόν που στα παραβιάζει είναι όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (και όχι μόνο).

Αλλά τέλος πάντων: πώς εφαρμόζεται αυτή η περίφημη "αρχή της αμοιβαιότητας"; Είμαι πραγματικά περίεργος να ακούσω.

Πρέπει κι εμείς να κάνουμε πογκρόμ στους μουσουλμάνους;

Πρέπει να αναγκάσουμε την Τουρκία να δεχθεί 300.000 άτομα πίσω (και να αναγκάσουμε και τα 300.000 άτομα να επιστρέψουν) προκειμένου να φερόμαστε καλά στους μουσουλμάνους;

Πρέπει να αρχίσουμε να τους σφάζουμε μέχρι να μείνουν και από αυτούς 3000 γέροι;

Πρέπει να τους ανοίξουμε Χαλιφάτο, όπως έχουν οι Έλληνες Πατριαρχείο;

Τι ακριβώς πρέπει να γίνει με βάση αυτήν την περίφημη αρχή της αμοιβαιότητας τέλος πάντων;

Greg είπε...

Την Αμοιβαιότητα;

Την προβάλλεις ως επιχείρημα στα διεθνή φόρα, στο διπλωματικό παιγνίδι κλπ. Δεν περιορίζεσαι στην "επίθεση φιλίας" και στο "ξαναγράψιμο" της Ιστορίας...
Από το Θουκιδίδη και μετά είναι γνωστά αυτά.