Το σημείωμα αυτό, όπως απροκάπυπτα τιτλοφορείται, αφορά τους ΛΑΚΕΔΕΣ της παγκοσμιοποίησης. Τις μίσθαρνες εκείνες γραφίδες, που έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα χωρίς ηθικούς κανόνες, να επιβάλλουν το σύγχρονο δουλεμπόριο. Για πολιτικά ορθή διατύπωση χρησιμοποίησε παρακαλώ το γλυκανάλατο"οικονομική μετανάστευση".
Το είχα υποσχεθεί στον J95, απ' αυτούς τους 5-6 που φάνηκε ότι παρακολουθούν τα ηλεκτρονικά μου γραφόμενα και σε κανά δυο φίλους που συζητάμε από καιρού εις καιρόν.
Για να στοιχειοθετήσω τους ισχυρισμούς μου θα χρησιμοποιήσω τη "Καθημερινούλα". Ο λόγος είναι, ότι την θεωρώ επικινδυνώτερη από τις υπόλοιπες φυλλάδες του Λαμπρακιστάν και του Τεγοπουλιστάν, μια και επενδύεται με ένα ορθολογικό-φιλελεύθερο προσωπείο, όπως αναλυτικά φαίνεται σε προηγούμενα σημειώματά μου επί του θέματος!
Δύο άρθρα αυτή την Κυριακή!
1. Oικονομικά επιτυχής η εισροή μεταναστών (Eκτιμήσεις του OOΣA για την Eλλάδα) εισαγωγικό ανυπόγραφο
2. Ωφέλησαν οι μετανάστες
(Παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν, σύμφωνα με έκθεση του OOΣA για την Eλλάδα) του Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Δύο άρθρα υπόδειγμα διατεταγμένης υπηρεσίας...
Για να δούμε! Είναι έτσι ή τους κατηγορώ άδικα;
Και τα δύο άρθρα στηρίζονται καθ' ομολογίαν τους στην
εικόνα που θα δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη διετή έκθεσή του για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα!
"Πού την είδαν, πού την ξέρουν και την μολογούν;" θα ρωτήσω σαν τον Μενούση! Ποιός τους την έδωσε πριν δημοσιευθεί και με ποιό σκοπό;
Ισχυρίζομαι ότι ανέλαβαν να δημιουργήσουν έναν ιδιαίτερο τρόπο ανάγνωσής της...
Νομιμοποιούμεθα λοιπόν, να την διαβάσουμε και μείς όπως θέλουμε!
Γράφεται λοιπόν στο δεύτερο άρθρο:
Οι μετανάστες –ο αριθμός των οποίων πλησιάζει ή ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ψυχές– βρήκαν στη χώρα μας «φιλικό» περιβάλλον.
Αμέσως λοιπόν να ταράξουμε το θυμικό του ευγενικού αναγνώστη. Είναι "ψυχές" οι μετανάστες...
Πόσο όμως συμφωνούν αυτά που γράφει ο Μπάμπης στην συνέχεια;
...γιατί η Ελλάδα διέθετε ήδη πριν από τη μαζική είσοδο των μεταναστών μια «μαύρη» αγορά εργασίας, που και μεγάλη σε μέγεθος ήταν και με ευκολία γιγαντώθηκε, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης και εισοδήματος.
Στη μαύρη αγορά οι "ψυχές". Και για την μαύρη κοπτόμεθα εμείς οι συμπονετικοί...
Συνεχίζει ο Μπάμπης
η παρουσία των φιλοξενούμενων εργατών δεν περιόρισε στην ίδια αναλογία τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας
Στην ίδια αναλογία! Την περιόρισε όμως Μπάμπη μου, έτσι;
Στις περισσότερες περιπτώσεις δημιούργησε πρόσθετα εισοδήματα για την οικονομία, σημαντική αύξηση της έμμεσης φορολογίας, ευκαιρίες απασχόλησης σε καλύτερο επίπεδο για Ελληνες με παρόμοιο επίπεδο εργασιακών ικανοτήτων και αξιοποίηση αγροτικής παραγωγής πολύ χαμηλής παραγωγικότητας.
Υπήρξαν όμως και κάποιες! περιπτώσεις (βλέπε οικοδόμοι) που δεν τις αναφέρεις. Είσαι όμως αναλυτικώτατος για την έμμεση φορολογία, αφού όλοι ξέρουν ότι στην άμεση δεν προσφέρουν τίποτα οι μάυροι. Όσο για την αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής πολύ χαμηλής παραγωγικότητας!-βγάλε νόημα αναγνώστη. Για το υπόλοιπο της φράσης, αφήνω τους ψυχίατρους να το αξιολογήσουν.
Η σύγχρονη μετανάστευση, σε αναλογία που πλησιάζει το 10% του συνολικού πληθυσμού, χαρακτηρίζεται ως «επιτυχία» (success story!) από τους αναλυτές.
Επιτυχία έ; Κάποιου σχεδίου βέβαια, αλλοιώς η φράση δεν δικαιολογείται... Και ποιοί είναι οι αναλυτές;
Η ελληνική οικονομία απορρόφησε μια απότομη και απροσδόκητη αύξηση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού κατά 5-10% σε διάστημα 10 ετών, «δίχως να σημειωθεί έκρηξη ανεργίας και με σχετικά μικρή κοινωνική ένταση». Σημειώνεται βεβαίως ότι η ανεργία εμφάνισε αύξηση στην ίδια αυτή περίοδο, η οποία όμως οφείλεται εξίσου στην εγκατάσταση των μεταναστών όπως και στη συνεχιζόμενη είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι ξένοι εργάτες αναλογούν στο 13% των απασχολουμένων.
Την περίμεναν την έκρηξη της ανεργίας και την κοινωνική ένταση, αλλά στα αρχίδια τους!
Και φταίνε το ίδιο οι γυναίκες, έ; Τι κάνει το Γυναικείο κίνημα;
Και στο διάολο τα Μαθηματικά! 5-10% του δυναμικού οι μετανάστες αλλά το 13% των απασχολουμένων! Αν η ανωμαλία αυτή δεν είναι το πρόσωπο της δουλείας, τι να πω εγώ;
Και ακολουθεί η αλήθεια και το ξεβράκωμα!
Η μαζική παρουσία ενός φοβισμένου, κυνηγημένου, ανασφαλούς και εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού προσέφερε στην «επίσημη» αγορά εργασίας τον βαθμό ελαστικότητας που δεν τολμούσαν οι κυβερνήσεις να διαπραγματευθούν με τα συνδικάτα.
...στον τομέα των κατασκευών η συμμετοχή των μεταναστών έγινε σε βάρος μιας ανάλογης αύξησης της απασχόλησης Ελλήνων. Σε όφελος όμως των εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν τη μαζική παρουσία ξένων προκειμένου να συγκρατήσουν το κόστος εργασίας. Ο συνδυασμός οδήγησε σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις επιχειρήσεις, ενώ ένα μικρό μερίδιο Ελλήνων εργαζομένων «κέρδισε» θέσεις εποπτείας και μικροεργολαβίας. ...η φθηνότερη εργασία των μεταναστών συμβάλλει στην ακύρωση επενδύσεων εκσυγχρονισμού που θα έκαναν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, προσθέτουν οι αναλυτές, οι επενδύσεις αυτές δεν χάνονται αλλά μεταφέρονται σε άλλους τομείς ή οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης.
Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί το μεταναστευτικό ρεύμα για να αξιοποιήσει ειδικότητες, αυτό που σε άλλες χώρες ονομάζεται «κυνήγι εγκεφάλων», κυρίως επειδή οι περισσότεροι μετανάστες παραμένουν σε καθεστώς "παρανομίας".
Και οι αντιφάσεις!
Πιο σημαντική είναι η συνεισφορά τους στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού άλλωστε το ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης, που βεβαίως διαφέρει από την πραγματική απασχόληση, αποτελεί προϋπόθεση για την κατοχή άδειας παραμονής. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι μετανάστες επανεξάγουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους στην πατρίδα τους.
Σημειώνεται μόνον ότι «παρά μεμονωμένες περιπτώσεις προσωπικής επιτυχίας», η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών κάτω των 15 ετών συναντά δυσκολίες καθώς είναι χαμηλότερη από εκείνη των Eλληνόπουλων, οι επιδόσεις των οποίων είναι ήδη χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. «Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ένταξή τους», προσθέτει, προκειμένου να «μη δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη, κατώτερη τάξη».
Και οι προβλέψεις!
Η ειδική έκθεση του οργανισμού δεν καταλήγει σε προτάσεις πολιτικής. Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα προσαρμοστεί σύντομα με τα προβλεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν το ξέρει βέβαια το νομοσχέδιο αφού δεν έχει ακόμα ετοιμασθεί! Εκτός και αν οι εκθέσεις και τα νομοσχέδια συντάσσονται στο ίδιο γραφείο!!!
Αυτα και είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση!