10.2.07

Θα τους "ρήξουμε"

…Μέσα σε έναν μήνα, το περιεχόμενο των βιβλίων της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού μεταβλήθηκε σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Οι εφημερίδες αφιέρωσαν και αφιερώνουν μεγάλο μέρος τους στη διαμάχη, ενώ αυτή διαπέρασε και τα τείχη του Κοινοβουλίου. Δεν πρόκειται για μια «διαμάχη περί Ιστορίας». Πρόκειται για «ανοιχτούς λογαριασμούς» στην περιοχή μας: Η οθωμανική επιβολή αναβιώνει μέσω του νεο-οθωμανισμού και η Τουρκία επιδιώκει να παίξει το ηγεμονικό χαρτί στα Βαλκάνια. Το Ανατολικό Ζήτημα τίθεται εκ νέου, επιμένοντας στη μακρόσυρτη ιστορική διάρκεια. Και η ιστορία μετέχει ενεργά των πεπραγμένων: Διαμορφώνει συνειδήσεις, προκαταλαμβάνει τοποθετήσεις, πλαισιώνει πολιτικά αιτήματα και εθνικές διεκδικήσεις, χτίζει και αλώνει συλλογικές ταυτότητες. Γι’ αυτό και η διαμάχη περί της ονομασίας της FYROM περνάει μέσα από τον… Μ. Αλέξανδρο. γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας περνάει μέσα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, την αναγνώριση του δικαιώματος των Κούρδων στην αυτοδιάθεση, την αποκατάσταση των εγκλημάτων στην Κύπρο.
Την ιστορία προσπαθούν να τη γράψουν όσοι φιλοδοξούν να είναι οι νικητές. Η προσπάθειά τους είναι οργανωμένη. Περνάει μέσα από ιδεολογικούς μηχανισμούς, πανεπιστήμια, ΜΜΕ, ιδρύματα, πρεσβείες και –βεβαίως– το μεγάλο κεφάλαιο.

5 σχόλια:

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

Απόλυτα καίρια και ευθύβολη η περικοπή.
Και βέβαια θα τους ρίξουμε...που θα πάει!

Greg είπε...

Κάνε μια βόλτα. Οι απίστευτες αιτιάσεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Πλην όμως για πρώτη φορά βλέπω "ρήξη" στη φιλελεύθερη συμμαχία.... :-D

Greg είπε...

@ martingale

Η διαφωνία είναι υγιής!

Το να κάνει κανείς το άσπρο μαύρο και να "παραξενεύεται" από τον "πρωτογονισμό" των άλλων που "δεν καταλαβαίνουν" είναι το άρρωστο.

Παρακολουθώ όσα γράφεις και δεν χρειάζεται να "αποτάσσεσαι τον Σατανά " :-D

ΠΗΓΑΣΟΣ είπε...

@ greg

Μπράβο το κουράγιο σου αγαπητέ μου (για τη συζήτηση στη e-rooster).
Πήγαινε και στον λ:ηρ που ανακάλυψα πρόσφατα να ακούσεις και το Φώτη Περλικό, τι λέει για το σάϊτ και τη Φιλεύθερη Συμμαχία !!
Εγώ αρνούμαι να συζητάω με αφιονισμένους...

Greg είπε...

Κι' εγώ θέλω να το αποφεύγω, αλλά αν εμπλακώ μετά μου είναι δύσκολο να εγκαταλείψω.

Τη στιγμή που όλα μα όλα τα μέσα (ΜΜΕ), ενώ αναφέρονται στις αντιδράσεις δεν τις παρουσιάζουν ΠΟΤΕ!!! Εξαιρέσει του Στάθη στην Ελευθεροτυπία στον οποίο θα οφείλεται και η μή εκλογή του Συνασπισμού στην ερχόμενη διαδικασία!

Ο Ηρακλειώτης του συγκεκριμένου podcast πρέπει να είναι αυτός τον οποίο ξέχεσε (δικαίως) ο Σαρρής προ εβδομάδος από τηλεοράσεως...